Hufvudstadsbladet

Ett städat rum

- KATARINA

Arbetsrumm­et skulle städas. Alla som har arbetsrum vet hur det brukar se ut efter några års flitig användning. Några och några förresten, här handlar det om tjugo år eller så. Missförstå mig rätt: visst har rummet städats och dammsugits och hylltorkat­s och så där, men samtidigt har samlingarn­a med papper och allsköns klipp och tidningar vuxit till oanade proportion­er. Dags sålunda för organisati­on i röran.

Rummet är ganska stort, det har bokhyllor längs två-ochen-halv vägg. På den andra halvan av den halva väggen finns dörren, på den fjärde som inte upptas av hyllor finns ett fönster med gröna gardiner. På trägolvet med furuplanko­r ligger en trevlig trasmatta med randning i vänliga färger. Skrivborde­t är klumpigt gammaldags av den där sorten som har en läderklädd skiva, riklig snickarglä­dje och mässingsbe­slag på lådorna. Det har tillhört min far, men på hans tid stod en sliten manuell reseskrivm­askin där min stationära dator nu tar betydligt mera plats.

Man sparar väl inte på skräp, heller? Sedan insåg jag att det var precis vad jag hade gjort. Sparat på onödighete­r.

Sedan finns det hjälpbord av olika storlekar, alla belamrade med papper i fack och mappar. På ett bord ståtar utskriftsa­pparaten. På golvet står korgar och kartonger fyllda med papper av olika slag. Deras innehåll hade jag ingen aning om innan jag inledde Den Stora Upprensnin­gen.

Det besvärliga­ste var förstås fynden som gjordes. Det var visserlige­n ingenting ovärderlig­t som dök upp, men nog så intressant­a saker. En bortglömd ask med svartvita fotografie­r som min mor hade sparat. Ett album med frimärken från min ungdomliga samlarperi­od. En dörrskylt i mässing. Gamla sjökort och vägkartor. För att inte tala om alla tidningskl­ipp och sparade papper som helt visst kunde få sin användning även om det inte hade skett under de senaste femton åren.

Upprensnin­gen blev som en vindsröjni­ng. Snart hade jag sorterat materialet i högar och skulle avgöra vad som skulle hända med dem. Högarna var många och samtliga innehöll viktighete­r – hade jag inte förvarat dem i några decennier eller så? Man sparar väl inte på skräp, eller? Sedan insåg jag att det var precis vad jag hade gjort. Sparat på onödighete­r. På sådant som nu var totalt föråldrat. Lagt undan papper för att använda senare. Under tio år hade jag inte saknat dem ett dugg.

Med en djup känsla av lättnad hällde jag ner alla högarna i stora papperskas­sar. I går förde jag dem till pappersins­amlingen. Nu sitter jag i ett städat arbetsrum medan nya pappershög­ar börjar samlas omkring mig. För man vet ju aldrig när man får användning för det man sparar på ...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland