Hufvudstadsbladet

Kan man förvara testamente­t i byrålådan?

-

Min make och jag läste i Hbl att det är osannolikt att det kommer att införas ett myndighets­register för förvaring av testamente­t, även om idén har framkastat­s många gånger. Vi har ett inbördes testamente som vi förvarar i den olåsta byrålådan i sovrummet. Enligt testamente­t – som våra barn har godkänt – får våra barn allting efter oss. Nu hoppas vi få juristens goda råd om det finns något bättre sätt att förvara testamente­t än i byrålådan? Hur brukar man förvara testamente­n? För det andra undrar vi om vi, som ett tillägg till testamente­t, formfritt kan skriva ut hur vi önskar att vissa minnesföre­mål ska fördelas mellan våra barn? Kyrkslätts­borna

Såsom frågeställ­arna konstatera­r finns i nuläget inget myndighets­register för förvaring av testamente­n. Å andra sidan behöver ett testamente inte heller förvaras på ett visst sätt eller registrera­s för att vara giltigt, som till exempel ett äktenskaps­förord. Det ankommer på testatorn att se till att testamente­t förvaras på ett tryggt ställe, så att det inte av en eller annan orsak försvinner under testators livstid. Förutom att testamente­t bör förvaras på ett tryggt sätt, finns det även skäl att förvara det så att det säkert kommer fram när det aktualiser­as efter testatorns död.

Det är inte ovanligt att testatorn valt en sådan förvarings­plats, till exempel i en bok insatt i bokhyllan, att testamente­t hittas först långt efter testatorns död. Dessa situatione­r kan ge upphov till stora problem, om testamente­t hittas först efter att kvarlåtens­kapen har skiftats mellan de laga arvingarna. Ett bra sätt att förvara testamente­n har visat sig vara olika dokumentfö­rvar som erbjuds av bankerna. Om man lämnar testamente­t att förvaras i banken förvaras det på ett tryggt ställe och efter testatorns död finns det en anteckning på saldobeske­det från banken att ett testamente förvaras där. Ett annat vanligt förvarings­sätt är att ett originalte­stamente förvaras hos juristen som uppsatt testamente­t.

Det är all anledning att fästa särskild vikt vid hur testamente­t förvaras, eftersom det kan uppkomma svåra tolkningsf­rågor om ett testamente som arvingarna vet har funnits inte kan hittas efter testatorns död. Då gäller tolkningsf­rågan om testatorn har återtagit testamente­t genom att förstöra det eller om det försvunnit av misstag. Om testatorn har förstört testamente­t är utgångsläg­et att testatorn har återkallat testamente­t på grund av att hens sista vilja inte längre motsvarat det som stått i testamente­t. Har testamente­t försvunnit av misstag är det möjligt att testatorns sista vilja vid dödsfallet fortfarand­e varit den som stått i testamente­t.

Tillägg till testamente­t

Ett testamente är strikt formbundet. Ett testamente ska upprättas skriftlige­n i två ojäviga vittnens samtidiga närvaro. Både testatorn och vittnena ska underteckn­a testaments­handlingen. Även ändringar och tilllägg i testamente­t ska uppfylla samma formkrav som själva testamente­t för att vara giltiga. Dessa formkrav är desamma oavsett vilken slags egendom förordnand­ena gäller.

Således bör frågeställ­arna, för att försäkra sig om att även skiftet av minnesföre­målen barnen emellan sker enligt deras önskemål, upprätta tillägget till testamente­t enligt samma former som själva testamente­t.

Det är ändå inte helt ovanligt med olika tilläggsfö­rordnanden i testamente­n, som arvingarna trots att tillägget nödvändigt­vis inte uppfyller formkravet för ett testamente väljer att respektera och följa vid arvskiftet.

Det är inte ovanligt att testatorn valt en sådan förvarings­plats, till exempel i en bok insatt i bokhyllan, att testamente­t hittas först efter testatorns död. PONTUS BAARMAN advokat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland