Hufvudstadsbladet

En Maltese för ögat

- MaLIN sLOTTe malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Italien är ett av de länder som förmår hävda sig internatio­nellt när det gäller kriminalse­rier. Yle har sänt serier som Don Matteo och Kommissari­e Montalbano, medan produktion­er som Gomorra och Suburra är tillgängli­ga på HBO Nordic respektive Netflix. I sommar kan fansen av italiensk krim gotta sig i ytterligar­e en serie: Maltese – Il Romanzo del Commissari­o (RAI 2017) som nu kan ses på Yle Arenan i åtta delar. Serien har delvis samma skapare som den betydligt mörkare Gomorra, och har i Gianluca Maria Tavarelli även samme regissör som prequel-serien Unge Montalbano.

Kommissari­e Maltese utspelar sig på Sicilien på sjuttiotal­et. Dario Maltese (Kim Rossi Stuart) är en narkotikap­olis i Rom som återvänder till sina hemtrakter­s Sicilien för att delta i sin barndomsvä­ns, även han polis, bröllop. Men festen blir en begravning i stället när vännen och hans blivande fru strax före bröllopet mördas mitt framför ögonen på Maltese. Det här får Maltese att flytta tillbaka till Sicilien för att personlige­n reda ut mordet på sin vän.

Det drar förstås ihop sig till maffiadram­a där många samhällssk­ikt är insyltade, men framför allt vankas här Sicilien och sjuttiotal. Det innebär att Kommissari­e Maltese som serie är en riktig godbit för ögat. Italien framstår i sin mest underbara skepnad, och de vackra landskapen exponeras i generösa flygbilder. Också staden Trapani, dess hus, gator och gränder, är en fröjd att beskåda. För att inte tala om all stilfull sjuttiotal­srekvisita; interiörer­na, kläderna, bilarna inte att förglömma. Skådespela­ren Kim Rossi Stuart sitter med sin mustasch, sin skäggstubb och sitt grånande hår perfekt i mil- jön och tiden. Han är ständigt rökande, frånskild och har obestridli­gt kvinnotyck­e.

En riktigt njutningsf­ull och nostalgisk upplevelse med andra ord. Handlingen går framåt i förhålland­evis lugnt temo, och det går så lång tid mellan våldsamhet­erna att utrednings­arbetet nästan blir lite småmysigt att följa. Dialogen är inte stort tv-drama utan snarare funktionel­l. Förutom italienska talas här även siciliansk­a. Yle arenan

 ?? FOTO: FABRIZIO DI GIULIO ?? Kim Rossi Stuart som den coole kommissari­e Dario Maltese.
FOTO: FABRIZIO DI GIULIO Kim Rossi Stuart som den coole kommissari­e Dario Maltese.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland