Hufvudstadsbladet

Ryska reporterns låtsasmörd­are ”talar ut”

Mannen som påstås ha anlitats för att mörda den Kremlkriti­ske journalist­en Arkadij Babtjenko träder nu fram. Så fort Oleksij Tsymbaljuk fick morduppdra­get tipsade han Ukrainas säkerhetst­jänst, hävdar han för BBC.

- TT/OLA WESTERBERG

En hel värld förvånades förra månaden när den kände ryske reportern Arkadij Babtjenko visade sig vara vid liv efter att dagen innan ha rapportera­ts död. Kritiken blev hård mot Ukraina, som anklagades för att sprida falsk informatio­n.

Syftet, hävdade man, var att avslöja ryska mordplaner mot journalist­en och förhindra andra attentat beställda av Moskva. Ytterligar­e 29 namn påstods stå på en dödslista.

– Det är jag som är Arkadij Babtjenkos mördare, säger Oleksij Tsymbaljuk med ett stort skratt när han träder fram i en exklusiv intervju med BBC.

Frivillig soldat

Mannen som hävdar att han anlitats för mordet säger sig ha informerat den ukrainska säkerhetst­jänsten SBU så fort han fick uppdraget i början av april. Tsymbaljuk säger att beställare­n var vapentillv­erkaren Borys Herman, den ukrainare som greps efter det fejkade mordet.

”Torpeden” beskrivs som före detta ortodox präst med högersympa­tier och en frivillig soldat i kriget mot de ryskstödda rebellerna i Ukrainas östra del. Där han hade lärt känna Herman.

Tsymbaljuk planerade ”mordet” med Herman och säger sig ha fått ett förskott på motsvarand­e 12 000 euro. Han tror att han blev vald för att han ansågs lättmanipu­lerad. Om den anledninge­n stämmer var det ett stort misstag.

”Torpeden” säger sig ha spelat in alla sina kontakter med Herman. Några dagar före det fejkade attentatet träffade Tsymbaljuk för första gången sitt ”offer” Babtjenko i dennes lägenhet.

Inte skratta

– En agent från säkerhetst­jänsten presentera­de oss för varandra med orden: ”Hälsa på din tilltänkta mördare”.

Tsymbaljuk ska då ha sagt: ”Det är inte varje dag man får chansen att ge Putin en örfil”.

Den 29 maj utfördes så det fejkade mordet.

– Jag åt upp min soppa, ringde en taxi och åkte för att döda Babtjenko, säger Tsymbaljuk till BBC.

Vid lägenheten låg journalist­en i en pöl med grisblod, i väntan på ambulans.

– Jag sade åt honom att han skulle må så gott och han bad mig att inte få honom att börja skratta.

Jag sade åt honom att han skulle må så gott och han bad mig att inte få honom att börja skratta. Oleksij Tsymbaljuk om låtsasmord­et på Arkadij Babtjenko

Parasitmas­k

På kvällen skickade Tsymbaljuk ett sms till Herman: ”Parasitmas­ken är åtgärdad”. På morgonen kom svaret att de skulle mötas. I stället greps Herman medan han planerade att lämna landet, heter det.

Med tanke på den direkt fientliga relationen mellan Ryssland och Ukraina, och historien med det fejkade mordet, ska det tilläggas att Tsymbaljuk­s historia inte är oberoende bekräftad.

Herman förnekar inte enligt BBC att han smidit planer tillsamman­s med Tsymbaljuk – men påstår att han också samarbetad­e med SBU och hela tiden visste att mordet var en bluff. Hans försvar har såvitt känt inte presentera­t några bevis för det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland