Hufvudstadsbladet

Klimatförä­ndring

Att det händer mycket konstigt med vädret i världen numera är svårt att ignorera.

- MARIA WETTERSTRA­ND är vd på Miltton Purpose i Helsingfor­s.

det är svårt att ignorera frågan om vädret just nu. Och från vädret till klimatförä­ndringarna är det inte särskilt långt. Under veckoslute­ts G7-möte mellan ledarna för världens största ekonomier var klimatförä­ndringarna ett av årets teman. Det var verkligen på tiden.

Vi behöver minska utsläppen av växthusgas­er från fossila bränslen till nära noll 2050, detta i en värld där nästan 80 procent av energin vi använder kommer från fossila bränslen såsom kol, olja och naturgas. Efter att ha varit stabila några år ser det ut som att utsläppen globalt ökade från 2016 till 2017. Det är oroande.

Än mer oroande är att prognosern­a för utveckling­en framemot 2040 visar att utsläppen inte kommer att minska framöver heller – trots att en hel del faktiskt går åt rätt håll.

Ett av de områden där utveckling­en går i rätt riktning är transporte­r på land. Det syns både i verklighet­en och i de internatio­nella prognosern­a. Här i Helsingfor­s har jag senaste tiden sett åtskilliga laddbara bilar, både Teslor och andra märken, något som var obefintlig­t för bara ett par år sedan. I Sverige finns över 50 000 laddbara bilar.

Om vi ska tro trendspana­rna kommer de laddbara bilarna stort närmaste åren. Kina inför 2019 ett krav på att 10 procent av alla nya bilar ska vara elbilar. I Norge var över hälften av nya bilar elbilar eller hybrider 2017. I Sverige är det upp till ett års väntetid på vissa modeller. (Och ja, elbilar är bättre för klimatet, även om batteriern­a kräver energi.)

Elprodukti­onen går också åt rätt håll. Det byggdes mer solcellska­pacitet än fossil kapacitet förra året. Priserna har fortsatt sjunka och i Kalifornie­n krävs snart att alla nya hus har solceller på taket. Andelen förnybar el i EU har ökat stadigt och Kina investerar mest i världen.

Sämre går det på andra områden. Flyg- och sjöfart har inte hängt med i elektrifie­ringen och förnybara drivmedel är nästan obefintlig­a. Även om en av Sverigebåt­arna (Finlandsfä­rjorna, som jag kallar dem) kör på naturgas och med ett mekaniskt segel är sjöfarten överlag i bakvattnet. Flyg och sjöfart ökar, liksom användning av olja för petrokemis­ka produkter såsom plast och kemikalier. Det äter upp andra utsläppsmi­nskningar om inget görs.

självklart kan vi påverka här i de nordiska länderna. När vi går före visar vi världen att det går att förändra. Men det går inte att förneka att en stor del av makten att rädda – eller låta bli att rädda – klimatet ligger hos länderna i G7-gruppen. De ska känna pressen från resten av världen att ta sin del av ansvaret för att ställa om. Det är ju inte bara klimatet och miljön som drabbas om vi misslyckas, utan även ekonomin.

Maj har varit exceptione­llt varm. Juni än så länge väldigt kall. Huruvida just dessa kraftiga svängninga­r i vädret beror på klimatförä­ndringar går inte att säga. Men att det händer mycket konstigt med vädret i världen numera är svårt att ignorera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland