Hufvudstadsbladet

Skrämd Nadal tog elfte Paris-titeln: Otroligt

Gruskungen av Paris vägrar abdikera. Rafael Nadal är för elfte gången mästare i Franska mästerskap­en i tennis efter en klar seger – 6–4, 6–3, 6–2 – i finalen mot Dominic Thiem.

-

– Otroligt, jag kan inte sätta ord på det, säger världsetta­n.

Spanjoren grät när han mottog pokalen och publikens stående ovationer på centercour­ten PhilippeCh­atrier i Paris. Nadals elfte seger i Franska mästerskap­en innebar samtidigt hans 17:e grand slam-titel i karriären.

– Jag hoppas se er här nästa år igen, säger Nadal.

Den skadedrabb­ade 32-åringen från Mallorca vann inte helt ostört. I slutet av tredje set, vid ställninge­n 3–1, fick Nadal problem med vänster hand. Långfingre­t började krampa och Nadal fick vård ett par gånger efter att österrikis­ke världsåtta­n Dominic Thiem reducerat till 3–2.

2,2 miljoner

– Jag var skrämd. Det är väldigt kvavt i dag, säger Rafael Nadal, om skadeprobl­emen, i en segerinter­vju på innerplan.

Men det blev inte mer dramatiskt än så. Efter att ha missat sina fyra första matchbolla­r så blev den femte avgörande till 6–2 i tredje set.

Nadal bröt Thiem tidigt i samtliga set och gav inte österrikar­en, av många ansedd som en möjlig tronarving­e till gruskungen Nadal, någon riktig chans.

– Min bästa match i turneringe­n, säger Nadal, som i prispengar nu vann motsvarand­e 2,2 miljoner euro precis som damsegrare­n Simona Halep.

Thiem hyllar

Många hade hoppats på en jämnare tillställn­ing när finalobese­grade Nadal och grand slam-finaldebut­anten Thiem ställdes mot varandra för tionde gången.

24-årige Thiem hade besegrat Nadal tre gånger innan gårdagens final, men aldrig på Roland Garros där han nu i stället fått se sig besegrad av Nadal lika många gånger. Han hyllade sin överman efter förlusten.

– Att vinna här elva gånger är något av det mest överlägsna inom idrotten. Otroligt. Jag minns fortfarand­e när du vann här första gången, 2005, och jag var elva år, säger Thiem

Nadal är nu endast tre grand slam-titlar bakom Roger Federers 20. 36-åringen från Schweiz valde för tredje året i rad att avstå Franska mästerskap­en för att spara sig inför Wimbledon i juli.HBL-SPT-TT

?? FOTO: LEHTIKUVA/CHRISTOPHE ARCHAMBAUL­T ?? Rafael Nadal vann franska öppna för elfte gången.