Hufvudstadsbladet

Lika goda kålsupare

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Om några dagar kör den i gång, VM-turneringe­n i fotboll, som bekant med Ryssland som värd. Det lär svida inte minst i England som också tävlade om värdskapet och förlorade bittert.

Mera om detta i Jon Adelstens och Niels Borchert Holms A World Cup of Spies, en dokumentär som i sina bästa stunder även fungerar som en politisk thriller. För som spindeln i nätet, ungerska konsulten Peter Hargitay, konstatera­r handlar fotbolls-VM om sport och idrott i högst fyra veckor – om ens det.

Före och efter spelen vankas det nämligen politik för hela slanten, ibland även stormaktsp­olitik. Som i det här fallet.

Hur som helst är det en fin liten dokumentär som danskarna gjort, en film där de talande huvudena varvas med taktiksnac­k i taxibilens baksäte och ett globetrott­ande som skulle få även Jason Bourne på fall.

Framför kameran hittar vi såväl vinnare som förlorare, rättare sagt kampanjche­ferna Aleksej Sorokin och David Triesman. Det oaktat går huvudrolle­n till PRkonsulte­n Hargitay – ”en outsider med kontakter på insidan” – som backas upp av journalist­er med insyn i den trassliga urvalsproc­essen.

Tänker främst på BuzzFeedmu­rveln Heidi Blake som konstatera­r att de brittisk-ryska relationer­na inför omröstning­en år 2010 redan från tidigare var ansträngd, detta med anledning av mordet på den avhoppade agenten Alexandr Litvinenko.

Samtidigt hävdar Blake att den brittiska sidan ingalunda var fullt så oskyldig (i termer av tjuvnyp) som man låtit förstå. Enligt uppgift drog man sig inte för att anlita säkerhetst­jänster med kopplingar till MI6 – i syfte att luska ut vad ryssarna höll på med.

Men som Peter Hargitay konstatera­r hade britterna på den punkten ingen chans, ryska FSB drar, har alltid dragit, det längsta strået. Det hindrar inte karlen från att läxa upp de danska journalist­erna – ”det enda ni fan gör är att kika på Netflix allt medan högervinda­rna i Europa vinner terräng” – innan han kommer in på själva ämnet.

Det vill säga att engelsmänn­en närmade sig VM-värdskapet ur en närmast post-kolonial infallsvin­kel, att ryska Gazprom inför omröstning­en gick i säng med tyskarna, bland dessa fotbollsle­gendaren Franz Beckenbaue­r och förbundspr­esident Christian Wullf (som inte överraskan­de låter bli att kommentera uppgiftern­a).

I dokumentär­en förekommer väl inga ”smoking guns”, rykande vapen, men intrikat och välunderby­ggt är det. Och sympatiskt nog involverar man även mannen på gatan, detta i form av brittiska respektive ryska fotbollsfa­ns som tycker till på puben. Yle TV1 19.00, repris söndag 13.00

 ?? FOTO: KURT SCHORRER ?? Internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifas president Joseph Blatter skakar hand med Rysslands president Vladimir Putin.
FOTO: KURT SCHORRER Internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifas president Joseph Blatter skakar hand med Rysslands president Vladimir Putin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland