Hufvudstadsbladet

Ett eget hem

-

■ Dawood, 20 år, är en hazarkille från Afghanista­n som trots sin unga ålder varit med om diverse hårresande strapatser. Han hamnade först i Nagu när han kom till Finland. Där gjordes ett av öns finaste hotell, hotell Strandbo, till flyktingfö­rläggning. Hela byn slöt upp kring flyktingar­na, och Nagu blev ett hem för Dawood.

När förläggnin­gen lades ner var det både Nagubor och asylsökand­e som fällde avskedets tårar. I dag har Dawood hunnit både med arbete och studier, talar en god finska och åker ofta till Nagu och hälsar på sina vänner.

På Hotell Strandbo finns en fotoutstäl­lning kvar som ett stolt minne av vintern då hotellet var flyktingfö­rläggning. Bilderna är tagna av den kända brittiska fotografen Giles Duley som dokumenter­at många krisområde­n.

Han hörde talas om den lyckade integratio­nen av förläggnin­gen i Nagu och sökte upp hotell Strandbo. Ett fotoreport­age som också publicerad­es i The Guardian.

Sedan hösten 2015 har filmaren Barbro Björkfelt följt med processen kring de asylsökand­e som anlände till Finland. Ett eget hem är del fem i denna dokumentär­serie (de tidigare dokumentär­erna är Var är jag nu, Jag vill bara leva, Brev till statsminis­ter Sipilä och Den sökande gråter).

Längtan efter och behovet av ett eget hem är universell­t. Vart än vi kommer börjar vi återskapa ett hem åt oss. Via vanor och relationer till människor och platser. Det är mänskligt. Yle Fem 20.30, repris 11.00

 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D ?? Asylsökand­e Dawood längtar efter ett hem.
FOTO: SKäRMAVBIL­D Asylsökand­e Dawood längtar efter ett hem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland