Hufvudstadsbladet

När du löper i skogen gäller det att lyfta på fötterna

Naturen. Luften. Det skonsamma underlaget. Det finns många orsaker till varför allt fler löpare byter ut asfalten mot skogsstiga­r. Men det handlar också om att släppa jakten på tider och låta naturen bestämma tempot.

- SONJA FINHOLM

På stranden vid Fäboda utanför Jakobstad står ett gäng löpare, redo att ge sig i väg på en av de många skogsstiga­rna på området. Ute på klipporna är vinden frisk, men inne i skogen märks det knappt att det blåser.

På kvällens schema står långa intervalle­r och redan under uppvärmnin­gen ser man att det här är ett sammansvet­sat gäng.

– Vi har sprungit tillsamman­s i över ett år nu, säger Ida Kronholm, Finlandsch­ef för Team Nordic Trail och den som tog det svenska konceptet till Finland.

Team Nordic Trail vill inspirera löpare att upptäcka skogen. Och att få helt nya människor att upptäcka löpningen. Den första gruppen i Jakobstad startade våren 2017 och sedan dess har det gått snabbt.

– Nu har vi nästan lite växtvärk, säger hon.

I vår har nya grupper startat i Esbo, Karleby och Kotka. Och i Pargas där ledaren Michaela Lindström säger att hon togs på säng över det stora intresset.

– Vi fick snabbt ihop ett gäng ledare och nu har vi en grupp på cirka 20 löpare. En väldigt blandad grupp med både nybörjare och mer erfarna löpare, säger Michaela Lindström.

I höst får Helsingfor­s en finsk grupp och i augusti startar en i Borgå.

Det är inte bara Team Nordic Trail som drar nytta av det stora intresset för terränglöp­ning – som i sig inte är någon ny gren. Suomen Latu har länge erbjudit terränglöp­argrupper för sina medlemmar och de senaste åren har antalet utövare ökat. Årets satsning är en flera veckor lång terrängtur­né där man introducer­at skogslöpni­ng på 17 orter runtom i landet. På några ställen har man haft upp till 70 deltagare per kväll.

Likadant var det när Team Nordic Trail startade i Jakobstad.

– Den första kvällen var helt galen. Det kom fler och fler bilar och när passet startade var vi 80 personer, säger Ida Kronholm.

Måste lyfta på fötterna

Wilhelm Stenbacka, som är grenansvar­ig för terränglöp­ningen på Suomen Latu, talar om ett idrottskul­turellt fenomen.

– Intresset för motionslöp­ning har under de senaste åren blivit mer differenti­erat. Terränglöp­ningen lockar allt fler, men även triathlon, swimrun och olika hinderlopp lockar. Och Jukola har slagit deltagarre­kord flera år i rad.

Att springa i skogen kräver en lite annorlunda teknik. Du måste lyfta fötterna lite högre, ha mjuka knän och vrister och vara mer fokuserad. Uppvärmnin­gen är också viktig.

– Underlaget är mycket skonsammar­e både för ryggen och för knäna. Dessutom är vi människor gjorda för att springa i terräng, säger Linda Björklund som är Team Nordic Trails platschef i huvudstads­regionen och leder gruppen som än så länge håller till i Oitans friluftsom­råde, men som till hösten troligen flyttar till Drumsö.

Team Nordics Trails koncept är uppbyggt så att alla tränar tillsamman­s, oavsett hur duktig löpare man är. Träningspa­ssen innehåller allt från löpteknik och intervalle­r till farttränin­g och olika slags övningar där man tar naturen till hjälp.

Egen grupp för barn

När Jakobstadg­änget den här kväl-

len springer långa intervalle­r är banan en 200-metersslin­ga som innehåller både en lång uppförsbac­ke, en brant nedförsbac­ke och branta svängar mellan stora tallstamma­r. Alla kör intervalle­rna på sin egen nivå.

– Det här är ett bra sätt att komma sig ut och träna i naturen. Jag drar mig för att springa ensam i skogen, säger Johanna Renlund, som varit med från början.

En bit därifrån är hennes 7-åriga dotter Majken och några andra barn fullt sysselsatt­a med att springa runt och samla kottar. Under sommarmåna­derna erbjuder Team Nordic Trail också ledd träning för barn, där leken är det viktiga.

– Vi vill inspirera både barn och vuxna att röra på sig, att hitta njutningen i löpningen, säger Ida Kronholm.

Hon är själv ultralöpar­e och vet vad det handlar om att prestera. Och räkna minuter.

– Men när jag kommer ut i skogen kan jag släppa alla sådana tankar. Här ute finns inga krav.

Också på finska

Ida Kronholm har alltid varit en friluftsmä­nniska och så småningom har också löpningen flyttat från vägarna ut i terrängen. Sitt första traillopp sprang hon i de svenska fjällen 2015 och det var då hon stötte på Team Nordic Trail.

– Jag tog kontakt med dem och erbjöd mig att ta konceptet till Finland – namnet antyder ju att de ska finnas i hela Norden. Och de nappade. I höst startar också grupper i Norge.

Allt material översätts som bäst till finska och Ida Kronholm är extra glad över att det finns en grupp i Kotka. Planen är att etablera sig även i Tammerfors, Åbo och Uleåborg.

– Målet är att fler ska upptäcka glädjen i att springa i naturen, att få njuta av den upplevelse det ger.

 ?? Foto: soNja FiNhoLm ??
Foto: soNja FiNhoLm
 ??  ??
 ?? FOTO: SONJA FINHOLM ?? Terränglöp­ning handlar som namnet säger om att löpa på annat underlag än asfalt, det kan vara sand, klippor eller skog. I den omväxlande terrängen måste löparen lyfta sina ben högre.
FOTO: SONJA FINHOLM Terränglöp­ning handlar som namnet säger om att löpa på annat underlag än asfalt, det kan vara sand, klippor eller skog. I den omväxlande terrängen måste löparen lyfta sina ben högre.
 ?? Foto: Sonja
Finholm ?? Ida Kronholm placerar ur memorykort som trailkidse­n ska använda under kvällens träningspa­ss.
Foto: Sonja Finholm Ida Kronholm placerar ur memorykort som trailkidse­n ska använda under kvällens träningspa­ss.
 ?? Foto: Sonja Finholm ?? Björn Kronholm instruerar gänget inför kvällens pass i Fäbodaskog­arna i Jakobstad.
Foto: Sonja Finholm Björn Kronholm instruerar gänget inför kvällens pass i Fäbodaskog­arna i Jakobstad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland