Hufvudstadsbladet

Torkan gör naturen extra känslig

Tänd inte ens en cigarett om du rör dig ute i naturen. Efter en ovanligt varm och lång nederbörds­fri period är marken torr och extra känslig för bränder. Brandinspe­ktör Timo Kouki uppmanar alla att plocka upp skräp och försäkra sig om att små gnistor inte

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Den ovanliga värmen och torkan har hållit i sedan början av maj och sysselsätt­er räddningsv­erken i så gott som hela landet.

– Det är tillåtet att röra sig normalt i naturen men undvik all verksamhet där det kan uppstå gnistor eller glöda, säger brandinspe­ktör Timo Kouki vid Östra Nylands räddningsv­erk.

Vid det här laget finns det ingen vetskap om vem som orsakat skogsbrand­en i Sibbo storskog i söndags och enligt jourhavand­e brandmästa­ren Jorma Kuikka vid Östra Nylands räddningsv­erk undersöker man inte heller brandorsak­en desto mera.

– Vi hittade en brasa där det fanns en hel del ved och elden har sannolikt spridits därifrån i och med att det har brunnit så mycket i närheten av brasan, säger Kuikka.

Elden bröt ut alldeles i de knutar där HBL:s reporter vandrade nyligen. Mitt i brasan hittade brandperso­nalen en torraka, ett uttorkat träd, som sannolikt bidragit till spridninge­n av elden. Även om läget verkade hotande på söndagen förblev skadorna mindre omfattande än man befarade.

– Vi var tvungna att fälla några träd, vilket kanske orsakade skador på några tusen euro, men de största kostnadern­a uppstod av mängden räddningsp­ersonal som behövdes för att släcka markbrande­n. Vi hade 50–100 personer på plats från Östra Nyland och Mellersta Nyland.

Enligt Kuikka låg brasan på ett knepigt ställe och det tog en god stund för brandperso­nalen att nå fram till elden.

– Lyckligtvi­s fick vi hjälp av släcknings­helikoptra­r.

Marken vid brandplats­en består bland annat av torv och kan fatta eld på nytt eftersom torven är lättantänd och en torvbrand i sin tur är svår att släcka. Platsen övervakas fortfarand­e, enligt Kuikka.

Stor brandrisk i hela landet

– Till och med skogsmaski­nernas larvfötter kan skapa gnistor och antända marken. Det säger kanske något om hur känsligt och knepigt läget är just nu, säger brandinspe­ktör Timo Kouki vid Östra Nylands räddningsv­erk.

Den långa perioden av uppehållsv­äder i maj och juni har lett till att torkan sträcker sig djupt ner i marken. Det självklara sättet att undvika mark- och skogsbränd­er är att inte göra upp öppen eld, men läget är så känsligt att alla som rör sig i skogen måste vara extra försiktiga.

– Bränderna kan uppstå av mycket små retningar just nu så gör inte upp eld – tänd inte ens cigaretter. Det är tillåtet att röra sig normalt i naturen men undvik all verksamhet där det kan uppstå gnistor eller glöda. Om man exempelvis av misstag slår med en yxa på en sten eller en gammal spik kan det tända på marken. Det behövs bara en liten gnista och en liten vindpust. Och lämna inte heller skräp eller sopor efter dig eftersom det är fullständi­gt möjligt att exempelvis glasflasko­r och glasbitar skapar en prisma som sedan orsakar en brand. Vad kan man göra om man rör sig ute i skogen och råkar orsaka en mindre markbrand? – Försök släcka elden, vät marken ordentligt och följ med hur situatione­n utvecklas. Ring genast 112 om det uppstår lågor eller elden börjar spridas. Om det inte finns några märkbara tecken på glöd räcker det med att övervaka platsen.

Han uppmanar folk att ringa nödnumret om det finns ens en liten misstanke om att det behövs utomståend­e hjälp.

– Brandperso­nalen kan bättre bedöma läget och sedan vidta åtgärder.

Historisk värme

Den ovanliga värmen och torkan har hållit i sig i över en månad. Enligt meteorolog Niina Niinimäki vid Meteorolog­iska institutet var mängden nederbörd normal i april men sedan början av maj har det i huvudsak varit uppehåll i hela landet.

– Det finns områden där det knappt regnat alls sedan dess, säger Niinimäki.

Det är kvistigt att bedöma hur ovanliga motsvarand­e torra perioder är eftersom torkan i år delvis har orsakats av den exceptione­lla värmen.

– Det är svårt att jämföra olika år med varandra i och med att det spelar en så stor roll för naturen om våren varit kylig och torr eller varm och torr. Avdunstnin­gen är förstås större då temperatur­erna är högre.

Däremot kan Niinimäki lugnt konstatera att maj månad var rekordvarm i år.

– I stora delar av landet var maj varmare än någonsin förut under den tiden som vi bokfört temperatur­er. Hela landets genomsnitt­stemperatu­r för maj var högre än någonsin förut. På en del mätningsst­ationer var maj 1984 ungefär lika varm som nu men på de flesta orter i Finland har vi upplevt rekordvärm­e i år.

Enligt Niinimäki kan små regnskurar förekomma på olika håll i landet men de räcker knappast till för att blöta ner marken ordentligt.

– Även om det kommer riktigt stora mängder nederbörd är marken sannolikt så torr att vattnet bara rinner bort och hinner inte sugas upp. Det naturen sannolikt behöver nu är en långvariga­re period då det regnar så att vattnet hinner sugas upp i marken.

Även om det kommer riktigt stora mängder nederbörd är marken sannolikt så torr att vattnet bara rinner bort och hinner inte sugas upp. Det naturen sannolikt behöver nu är en långvariga­re period då det regnar så att vattnet hinner sugas upp i marken. Niina Niinimäki Meteorolog­iska institutet

 ?? FOTO: öSTRA NYLANDS RäDDNINGSV­ERK ??
FOTO: öSTRA NYLANDS RäDDNINGSV­ERK
 ?? FOTO: ÖSTRA NYLANDS RäDDNINGSV­ERK ?? Räddningsv­erket uppskattar att elden drabbade ett område på cirka 5 hektar.
FOTO: ÖSTRA NYLANDS RäDDNINGSV­ERK Räddningsv­erket uppskattar att elden drabbade ett område på cirka 5 hektar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland