Hufvudstadsbladet

VM-förbannels­en har legat över England i över 50 år

1966 vann England VM efter finalseger mot Tyskland. Efter det har England inte ens tagit en medalj på VM-nivå. HBL blickar tillbaka och går igenom Englands VMturnerin­gar från och med 1986.

-

England vann VM 1966. Efter det har laget inte ens tagit medalj på VM-nivå. Inför VM i Ryssland är ett rätt ungdomligt England en svart häst.

●●Mexiko, 1986.

England var illa ute i gruppspele­t. Förlust mot Portugal och oavgjort mot Marocko innebar att engelsmänn­en var piskade att slå Polen i sista omgången i Monterrey.

Måltjuven Gary Lineker satte tre mål på 25 minuter och så var saken biff.

I åttondelen mot Paraguay satte Lineker ytterligar­e två mål. Peter Beardsley gjorde ett.

Lineker gjorde mål också i kvarten mot Argentina, en match som blivit en av de mest omdiskuter­ade i fotbollshi­storien. Orsaken stavas Diego Maradona. Maradona gjorde 1–0 på en solklar hands som domaren missade. Stormålvak­ten Peter Shilton var rasande men Ali Bin Nasser var obeveklig. 1–0 till Argentina.

Några minuter senare gjorde Maradona ett av VM:s vackraste mål då han snurrade upp halva det engelska landslaget innan han rundade Shilton och satte 2–0. Linekers reducering var förgäves.

●●Italien, 1990.

Det här var VM-turneringe­n då Afrika slog igenom på allvar. Kamerun var laget på allas läppar. Och en viss Roger Milla.

England vann sin grupp före Irland, Holland och Egypten. I åttondelen var man på väg mot straffar mot Belgien men i förlängnin­gens näst sista minut hittade David Platt rätt med en konstspark.

I kvarten väntade Kamerun i en match som kan ha varit turneringe­ns bästa. Platt gav England ledningen men Kamerun vände via mål av Kunde och Ekeke. Lineker kvitterade på straff och satte segerbolle­n från elva meter i förlängnin­gen.

I semifinale­n väntade eviga antagonist­en Tyskland. Matchen gick till straffar och där missade Chris Waddle och Stuart Pearce.

England välkomnade­s ändå hem som hjältar. I synnerhet Paul Gascoigne vars karriär aldrig blev vad den kunde ha blivit. Sprit, droger och skandaler följde.

●●1994, USA.

England var inte med.

●●1998, Frankrike.

Om 1990 var Paul Gascoignes VM så var detta Michael Owens turnering. Underbarne­t slog igenom med besked.

England slutade tvåa i gruppen bakom Rumänien och i åttondelen väntade ännu ett hatmöte mot Argentina. Matchen blev en riktig holmgång. Batistuta och Zanetti gjorde mål för Argentina, Shearer och Owen satte Englands mål.

Owens mål var en läckerbit men överskugga­des tyvärr av David Beckhams röda kort. Diego Simeone spelade ut hela sitt register och fick Beckham utvisad. En dum eftersläng av Beckham som för ett tag gjorde honom till den mest impopuläre mannen i England.

Matchen gick till straffar och väl där gick det som brukar. Paul Ince

och David Batty missade, England åkte ut och tvingades åka hem.

●●2002, Japan och Sydkorea.

England och Sverige avancerade ur dödens grupp där också Argentina och Nigeria återfanns. England slog Argentina och fick en gruvlig revansch på nederlaget fyra år tidigare. Att Argentina åkte ut i gruppspele­t var lite plåster på den sårade engelska folksjälen.

I åttondelen körde England över Danmark med 3–0 efter mål av Ferdinand, Owen och Heskey.

Owen gav England ledningen i kvarten mot Brasilien och England hade de blivande världsmäst­arna i gungning. Rivaldo kvitterade dock och i andra halvlek sög David Seaman in Ronaldinho­s frispark från 40 meter.

Och så var också den turneringe­n slut för Englands del.

●●2006, Tyskland.

England vann sin grupp före Sverige i en turnering där bland andra Steven Gerrard var oerhört bra. I åttondelen väntade Ecuador. Ett mål av Beckham räckte för avancemang och kvartsfina­l mot Luis Figos Portugal.

Matchen gick till straffar och trots att både Viana och Petit missade för Portugal var engelsmänn­en ännu värre. Lampard, Gerrard och Carragher såg mardrömmar om Ricardo hela sommaren. Straffarna blev än en gång Three Lions öde.

●●2010, Sydafrika.

Ett VM man minns för de kalla nätterna och de fasansfull­a vuvuzelorn­a. Inget episkt mästerskap på något sätt. England och USA avancerade från gruppen med Slovenien och Algeriet. Jermain Defoe blev stor hjälte med matchens enda mål i sista gruppspels­matchen mot Slovenien.

I åttondelen väntade Tyskland och än en gång blev tyskarna för hårdtuggad­e i en match som var betydligt jämnare än slutresult­atet 1–4 vittnar om. Frank Lampard fick ett regelrätt mål bortdömt och hade en rökare i ribban. Tyskland kontrade in två bollar i mitten av andra halvlek då England tryckte på för en kvittering.

●●2014, Brasilien.

Här gick allt på tok för engelsmänn­en. Den inledande förlusten mot Italien i bastuvarma Manaus hämtade sig engelsmänn­en aldrig från. Det blev krampaktig­t värre.

Luis Suarez sänkte England i följande match och 0–0 mot sensatione­lla gruppettan Costa Rica innebar att stolta England åkte hem med en ynka poäng i bagaget.

Roy Hodgson fick märkligt nog fortsätta trots fiaskot. 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

JONAS VON WENDT

 ??  ??
 ?? FOTO: AP PHOTO/MATT DUNHAM ?? Blir Gareth Southgate tränaren som för England till en första medalj på över 50 år?
FOTO: AP PHOTO/MATT DUNHAM Blir Gareth Southgate tränaren som för England till en första medalj på över 50 år?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland