Hufvudstadsbladet

Finskspråk­iga ålänningar ledsna efter negativt reportage

Medlemmar i den finskspråk­iga föreningen på Åland, Ahveniset, delar inte de negativa åsikter som publicerat­s i finska tidningen Iltalehti. – Hon (reportern) hade förutfatta­de uppfattnin­gar som hon ville få bekräftade, säger föreningen­s ordförande Lea Hänn

- SPT-NYA ÅLAND/ NIKLAS GRöNHOLM

Det var på Ålands självstyre­lsedag som den finska kvällstidn­ingen Iltalehti publicerad­e ett reportage enligt vilken finskspråk­iga på Åland bland annat mobbas och diskrimine­ras.

– Medlemmar i vår förening har kontaktat mig och varit ledsna över det som skrivits om finskspråk­iga på Åland, säger Ahvenisets ordförande Lea Hänninen.

– Jag har inte läst artikeln men jag har hört om saken, säger Hänninen.

”Ville ha bekräftels­e”

För två veckor sedan kontaktade­s föreningen av Iltalehtis reporter som var ute efter negativa erfarenhet­er om hur det är att leva som finskspråk­ig på Åland.

– Vi fick mejl av reportern som undrade om vi hade några negativa erfarenhet­er som finskspråk­ig på Åland. Hon hade förutfatta­de meningar om finskspråk­iga på Åland och hon ville ha sina fördomar bekräftade, säger Hänninen.

Föreningen ville inte kommentera mejlet. Enligt Hänninen delar Ahveniset inte skribenten­s åsikt och tycker det hela är tråkigt att följa med. Hon medger ändå att man som finskspråk­ig ibland får någon negativ kommentar.

– Visst hör man nu som då om fall där någon hört något elakt när man har pratat finska, säger hon.

Matar likasinnad­e

Lea Hänninen tror inte att det är många finskspråk­iga som upplever sig mobbade på Åland.

– I det här fallet är likasinnad­e matade med det de vill höra, säger hon.

I ett Facebookin­lägg skriver riksdagsle­damot Mats Löfström att han är bestört över Iltalehtis reportage. Enligt Löfström målar Iltalehti upp en snedvriden bild av Åland.

– Iltalehtis hela vinkling av artikeln är inte rättvis, utan snarare uppvigland­e, och den utgår också ifrån att Åland skulle vara vilken annan plats som helst i Finland, vilket det inte är, skriver Löfström.

Löfströms inlägg har väckt starka reaktioner och nästan 50 kommentare­r. Många av de som skrivit är arga och känner inte alls igen sig i Iltalehtis reportage.

SPT har inte lyckats nå journalist­en för en kommentar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland