Hufvudstadsbladet

Med valens andedräkt i nacken

Klumpigt och långsamt, som en astronaut på månen vänder jag mig om i den otympliga räddningsd­räkten när jag hör frustandet bakom mig. Den väldiga blanka spolformad­e kroppen som uppenbarar sig bredvid gummibåten får blodet att rusa till tinningarn­a. Och se

- STEFAN LUNDBERG

På vägen ut till den nordostlig­aste punkten i Nova Scotia, fiskeläget på Brier Island, måste jag ta två färjor på de ställen den långsmala landtungan med Atlanten på bägge sidor avbryts av smala sund.

Det är tunt med bensinmack­ar och en blick på mätaren visar att det nu finns soppa i tanken för bara 100 kilometer och en lätt ängslan ger sig till känna.

Hur kan man vara så dum? President Kekkonens mest citerade lärdom var att man alltid ska äta och gå på toa när chansen ges. Det gäller också för tankning av bil.

Efter många mil utan bebyggelse dyker äntligen en liten oansenlig mack upp.

Kvinnan bakom disken tackar med ett brett leende och ett ”Have a very good day honey”. Det där med ”honey” känns bra, även om också två muskiga långtradar­chaffisar beviljas samma tillönskni­ng.

Regnet och dimman viker undan. Molntäcket spricker upp och Atlanten ser inbjudande ut.

Haha, du har rätt i att man kan känna lukten av val redan innan man ser dem. Ingen fräsch andedräkt precis. Kapten Jamie Swift

Kan nästan vända på fläcken

Några sjömil utanför hamnen saktar vi in och låter dyningen makligt rulla båten.

– Håll ögonen uppe nu, uppmanar kapten Jamie Swift.

Det gör vi, men efter en timme har vi inte sett nåt annat än en nyfiken gråsäl som bjuder ut sig likt en blivande kommunalpo­litiker. Mina medresenär­er ser lätt besvikna ut, men jag tycker mig känna vittringen av val.

– Haha, skrattar Captain Jamie, du har rätt i att man kan känna lukten av val redan innan man ser dem. Ingen fräsch andedräkt precis.

Det är förståelig­t, om man lever på räkor och sill.

Så kommer ropet föröver: ”Val till vänster”.

Men valen har dykt ner lika snabbt som den dök upp och lämnar bara några ringar på ytan.

– Jag är varje gång lika fascinerad över att ett så stort djur kan röra sig så snabbt och smidigt. Nästan vända på fläcken, säger Jamie.

Så hör jag frustande bakom mig, vänder mig, snavar över mina egna ben i den klumpiga räddningsd­räkten och gör en kullerbytt­a. Det finns tyvärr ingenting av valens gracila rörelser hos mig.

Det var den andra valen som poserade för oss, men jag har ännu inte sett ens min första.

Kameran som jag fästat på pannan har filmat allt men det mest valaktiga den lyckats fånga är min näsa. I övrigt ser det ut som om kameran snurrat i en tvättmaski­n.

8 meters minstingar

Det verkar dock som valarna skulle ha förbarmat sig över oss för plötsligt lyckas också jag få syn på en. Det är en vikval. Så en till, och en till. De är åtminstone tre stycken som cirklar runt oss.

De skulle med lätthet kunna välta hela båten, men det lär de aldrig ska göra. 8,5 meter långa blir de i snitt, och trots det är de valsläktet­s minstingar.

 ??  ?? Fullträff! Det är mera tur än skicklighe­t att lyckas fånga vikvalen på bild. Den visar sig två sekunder i taget.
Fullträff! Det är mera tur än skicklighe­t att lyckas fånga vikvalen på bild. Den visar sig två sekunder i taget.
 ??  ?? Kapten Jamie Swift lever på att visa valar för turister. Att följa de snabba kloka djuren är alltid lika fascineran­de, säger han.
Kapten Jamie Swift lever på att visa valar för turister. Att följa de snabba kloka djuren är alltid lika fascineran­de, säger han.
 ??  ?? Deltagarna måste skriva på ett papper om att allt sker på egen risk innan de får dra på den klumpiga räddningsd­räkten.
Deltagarna måste skriva på ett papper om att allt sker på egen risk innan de får dra på den klumpiga räddningsd­räkten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland