Hufvudstadsbladet

Varför ska Madeleines barn få kungliga titlar?

Diskussion­en om det svenska kungahuset­s finanser och hur apanaget fördelas är välkommen.

- ANNIKA HäLLSTEN

de svenska rojalister­na jublade när kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel gifte sig en vacker sommarlörd­ag för snart åtta år sedan, men det var bara en försmak av festen. Sedan den dagen har monarkins förespråka­re fått fira ytterligar­e två bröllop och sju tillskott i det svenska kungahuset. Kungafamil­jen Bernadotte har vuxit med det tredubbla och består i dag av femton personer. Av dem ingår elva i den svenska tronföljde­n.

Den yngsta generation­en – kronprinse­ssan Victorias, prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn – består i dag av tre prinsessor och fyra prinsar som alla har tilldelats var sitt hertigdöme.

Men efter prinsessan Adriennes födelse i mars har kritiken mot hemlighets­makeriet i hur kungahuset fördelar sina pengar vuxit. Dessutom oroar sig sex medlemmar i Konstituti­onsutskott­et för att antalet medlemmar i kungahuset som agerar som officiella representa­nter för Sverige blir alldeles för många. Utskottet initierar en grundlig utredning av kungahuset­s uppgifter.

Allt detta är förstås välkomna nyheter. Också ett stabilt och omtyckt kungahus mår bra av transparen­s och av en ständig diskussion om nya roller i ett föränderli­gt samhälle.

Kung Carl XvI Gustaf tilldelas enligt den svenska budgeten cirka 1,4 miljoner euro (13,9 miljoner kronor) i årligt apanage. Han bestämmer själv hur han fördelar pengarna mellan sina barn (och behöver inte redovisa för det) men man kan utgå från att kronprinse­ssan Victoria får den största ekonomiska biten, bland annat på grund av att hon är flitigare än sina syskon.

Prins Carl Philip och prinsessan Madeleine visar upp sig i samband med vissa högtidligh­eter som nationalda­gen samt kungens och kronprinse­ssans födelsedag­ar, men håller i övrigt låg profil. Madeleine har, sedan hon gifte sig för fem år sedan, för det mesta bott utomlands.

det är inte så konstigt att kronprinse­ssan Victorias barn Estelle och Oscar har fått kungliga titlar – de ligger närmast till i succession­sordningen och en dag ska Estelle ta över den svenska tronen ifall Sverige inte hinner avskaffa sitt kungahus innan dess.

Men varför är det så viktigt för prins Carl Philip och prinsessan Madeleine att deras barn får kungliga titlar och hertigdöme­n? Och vilka förpliktel­ser kan vi räkna med att detta för med sig, förutom ett och annat besök i det hertigdöme prinsarna och prinsessor­na har tilldelats?

Och i hur många generation­er ska titlarna ges?

Kung Carl XvI Gustafs systrar Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina fick alla barn men inget av dem fick en kunglig titel, vilket förstås kan bero på att de tackade nej till att bli en kunglig höghet. Detta gjorde även prinsessan Madeleines man Christophe­r O’Neill – han föredrog att sköta sina affärer framför att vara kunglig.

Prinsessge­målens beslut kan vara en anledning till att prinsessan Madeleine i dag har en större privat förmögenhe­t än sina syskon trots att både Victoria och Carl Philip är välbeställ­da. Enligt uppgifter i Expressen hade Madeleine år 2016 kapitalink­omster på drygt 200 000 euro vilket var en aning mer än kronprinse­ssan fick och drygt 100 000 mer än prins Carl Philip fick.

Detta för oss tillbaka till diskussion­en om hur kungen använder de statliga pengar han får och varför de som betalar – skattebeta­larna – får veta så lite. I ett öppet samhälle som det svenska vore det önskvärt om kungen lät oss få veta hur han tänker när han fördelar anslag och kungliga titlar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland