Hufvudstadsbladet

Kobolt är batterifab­rikens guld

-

Det finns en mycket god orsak till varför Vasa så aktivt försöker få en batterifab­rik till regionen. Globalt låter ledande politiker förstå att de nuvarande avgasbilar­nas saga börjar vara all.

Efterfråga­n på elbilar ökar snabbt i världen, bilindustr­in miljardinv­esterar, och alla framtida bilar behöver en ackumulato­r, ett bilbatteri, i någon form. Allt detta är bekant.

Men orsaken till att Finland är ett attraktivt land med tanke på tillverkni­ngen av bilbatteri­er stavas kobolt. Det behövs nämligen kobolt i litiumacku­mulatorern­a.

Med tanke på framtiden har vi en intressant situation här i gamla Österbotte­n. Den största anriknings­anläggning­en av kobolt i hela världen finns i Karleby, där det amerikansk­t ägda Freeport Cobalt i fjol levererade över 15 procent av all kobolt. Bolaget hade i fjol en omsättning på 290 miljoner euro.

Enligt näringsmin­ister Mika Lintilä har Finland goda möjlighete­r att bli framgångsr­ikt inom batteritil­lverkninge­n eftersom vi har kunnandet och framgångsr­ika företag i branschen.

Det är speciellt den inhemska tillgången på de metaller som behövs för batteritil­lverkninge­n som fått statsmakte­n att agera.

Tanken är att förädla råvaran så långt som möjligt inom landet och därigenom skapa nya jobb, öka såväl skatte- som exportintä­kter.

Vasa och Österbotte­n står redo för att få sin del av kobolt- och batterimar­knaden.

Vasabladet Stig Nygård

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland