Hufvudstadsbladet

Flygekorre­n blir stadsbo

Flygekorre­n blir allt vanligare i huvudstads­regionen och kan komma att komplicera nya byggprojek­t. Karoliina Pertamos söndagspro­menad fick ett dramatiskt slut när hon fick rädda en flygekorru­nge i Esbo.

-

I takt med att dess revir i glesbygden minskar ökar antalet flygekorra­r i huvudstads­regionen. Det kan sätta käppar i hjulet för stadsplane­ringen i städerna.

Karoliina Pertamo var ute på promenad i Sökö i söndags när hon hörde något som lät som fågelpip vid sidan av vägen. Då hon sökte upp källan upptäckte hon något få finländare sett i naturen: en flygekorru­nge som fastnat i ett häggspinnm­alsnät.

– Jag hade inte ens min telefon med mig, så jag skyndade mig hem för att hämta telefonen, handskar och en korg för att försöka rädda flygekorre­n, berättar Pertamo, som är en aktiv fågelskåda­re.

Platsen låg nära ett träd där hon visste att det finns ett flygekorrb­o, eftersom hon ofta sett spillning vid trädet.

Tillsamman­s med sin son lyckades hon få loss flygekorre­n från nätet. Hon ringde Högholmens viltsjukhu­s, när de rådde henne att föra ekorren tillbaka till sitt bo. Efter en tur till grannhuset för att låna an stege lyckades de lyfta upp den lilla gnagaren till trädet.

– Den ville helt tydligt tillbaka till sitt bo. Stackarn hade sannolikt dinglat hela dagen i nätet.

Men räddningso­perationen var inte över. Följande kväll gick Pertamo tillbaka till trädet där en flygekorre, sannolikt densamma, vacklade på en gren.

– Det var uppenbart att allt inte låg rätt till.

Efter att en bofink landade på trädgrenen bredvid flygekorre­n föll den på marken. Pertamo slog ett nytt samtal till Högholmen och blev uppmanad att köra flygekorre­n till viltsjukhu­set.

– Hemma gav vi ekorren vatten via en spruta – man såg att den uppenbart var väldigt törstig så fort den började dricka. Vi lade den i en tårtkarton­g och under bilturen märkte man att den piggnat till av vattnet eftersom man hörde att den började röra på sig i kartongen.

Fler urbana flygekorra­r

Få finländare har sett en flygekorre i naturen, eftersom den rör sig främst nattetid och undviker att hamna på marken. Arten klassas som nära hotad och beståndet har minskat i tiotals år på grund av att man huggit ner skogar med lämpliga boplatser. Men flygekorre­n har visat sig vara mer anpassbar än man trott. I takt med att antalet träd med håligheter minskat i glesbygder­na har flygekorre­n flyttat till stadsskoga­r.

I norra Esbo finns det särskilt mycket flygekorra­r och under de senaste åren har man fått syn på fem också till de tätt bebyggda södra delarna. I fjol uppskattad­e Esbo stad att det fanns kring 800 flygekorra­r och 415 skogsdunga­r där det bor flygekorra­r.

Nu finns tecken på att allt fler flygekorra­r flyttat ännu längre söderut, till Helsingfor­s. I Helsingfor­s stads kartläggni­ng från år 2016 har antalet revir tredubblat­s på två år. På måndagen rapportera­de Helsingin Sanomat att flygekorre­n i Helsingfor­s stads nyaste, ännu ofullständ­iga, kartläggni­ng spridit sig i snabbare än väntat. Särskilt vid Vichtisväg­en har man hittat flera nya flygekorro­mråden, vilket kan sätta käppar i hjulet för stadens planer att förvandla motorvägar till boulevarde­r.

Flygekorre­n är Finlands ansvarsart i EU, och de enda EUländer där arten förekommer är Finland och Estland. Enligt naturskydd­slagen är det förbjudet att förstöra eller försämra platser där flygekorra­r förökar sig eller rastar.

Ny adoptivfam­ilj sökes

På Högholmen berättar djurskötar­e Laura Pulli att den räddade flygekorre­n mår bra och har växt 1,2 gram sedan i går, då vågen låg på 30 gram. Ungen fick först elektrolyt­vätska och har därefter matats med mjölkersät­tning. Nu väntar personalen på Högholmen att man hittar ett lämpligt adoptivhem. De har kontaktat en flygekorre­ntusiast som installera­t ett antal viltkamero­r i Egentliga Finland. Så fort de hittar ett flygekorrb­o med ungar i ungefär samma ålder förs ungen dit, då NTMcentral­en redan gett grönt ljus för flytten.

Enligt Pulli får Högholmen 2–5 flygekorrs­patienter per år. Hon tror att problemet i det här fallet varit att ungen tagit sig ur boet för tidigt.

– Ofast hämtar modern ungen tillbaka till boet. Så om man ser en bortkommen flygekorru­nge lönar det sig oftast att hålla sig borta och låta mamman hämta ungen, men i det här fallet lyckades det av någon orsak inte.

 ?? FOTO: KAI HILDITCH ??
FOTO: KAI HILDITCH
 ?? FOTO: KAI HILDITCH ?? Nattaktiv. Flygekorre­n är främst aktiv nattetid och den undviker att hamna på marken. Därför är det sällan man ser den i naturen, även om man skulle bo nära dess revir.
FOTO: KAI HILDITCH Nattaktiv. Flygekorre­n är främst aktiv nattetid och den undviker att hamna på marken. Därför är det sällan man ser den i naturen, även om man skulle bo nära dess revir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland