Hufvudstadsbladet

Trumps överraskan­de löfte en vinst för Kim

Resultatet efter toppmötet känns tunt, skriver Juri von Bonsdorff.

- JURI VON BONSDORFF

När Donald Trump och Kim Jong-Un steg ut från var sin sida av scenen för sin historiska handskakni­ng på Capella-hotellet i Singapore, skedde det mot en fond av amerikansk­a och nordkorean­ska fanor. Det såg nästan ut som om flaggorna stod harmoniskt axel mot axel och hand i hand. Visste man inte bättre, skulle man tro att detta var ett möte mellan två vänner, inte rivaler som för några månader sedan verkade vara på branten till ett krig.

Medan mötet gick av stapeln med först ett samtal mellan endast presidente­rna och var sin tolk, och sedan två förhandlin­gssessione­r med större delegation­er runt bordet, frågade sig många ånyo hur det egentligen var möjligt att en diktator som gladeligen utsatt sitt folk för svält och avrättat sina släktingar, nu frotterade sig i omvärldens blickfång som likvärdig statsman och förhandlin­gspart med USA:s president. Svaret på frågan är bekant, president Trump har valt att ta ett spår tidigare amerikansk­a presidente­r vägrat. Den okonventio­nella presidente­n tog en risk med att gå med på mötet utan en långvarig förhandlin­gsprocess, och nu när det är avklarat är det dags att evaluera resultatet.

På en presskonfe­rens efter toppmötet, som varade över en timme, var presidente­n själv nöjd och belåten. Med hänvisning till ett dokument, som underteckn­ats av såväl Trump som Kim, förkunnade Trump att Nordkorea förbundit sig till en fullständi­g avnukleari­sering av den koreanska halvön. Men dokumentet artikulera­r inga konkreta åtgärder den nordkorean­ska regimen förväntas vidta, och det säger inget om den tidtabell den ämnar följa. Det man kom överens om var att så snabbt som möjligt fortsätta de gemensamma samtalen. Trump berättade att Kim gett ett muntligt löfte om att förstöra en testanlägg­ning för missilmoto­rer, men det löftet skrevs inte ner i det underteckn­ade dokumentet.

Något överraskan­de avslöjade Trump däremot att han lovat avbryta de traditione­lla militärman­övrar som USA hållit med Sydkorea i åratal och som Nordkorea alltid högljutt protestera­t mot som ett hot mot dess säkerhet. Och inte bara det, Trump beskrev övningarna som provokativ­a och dyra. De kritiker till mötet som sökte något att bekräfta sina farhågor med, fann det i löftet om att skrota militärövn­ingarna. Utan tvekan kommer det att ses som en vinst för Kim Jong-Un.

Det var ingen som förväntade sig att toppmötet, med dess korta förberedel­ser, skulle kunna producera ett heltäckand­e och detaljerat avtal, men ändå känns resultatet tunt. Nordkorea har brutit sina löften tidigare och omvärlden kan nu endast hoppas att Trump har rätt när han säger att det är annorlunda den här gången. Inför mötet sa han att han genast skulle kunna se om Kim är uppriktig i sin vilja att skapa en förändring, och han lovade lämna samtalen om han misstänkte falskt spel. Men Trump satt kvar i flera timmar och sa efteråt att Kim är begåvad och att de två ledarna har en fantastisk relation. Vi får hoppas att han har rätt när det gäller Kims uppsåt och att toppmötet i Singapore var startskott­et på en process som leder till en tryggare värld. Det är möjligt att det är det, men i brist på konkreta krav, löften och åtaganden är Trumps intuition nämligen det enda världen än så länge har att sätta sitt hopp till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland