Hufvudstadsbladet

Nytt namn: Norra Makedonien

Makedonien och Grekland har nått en historisk överenskom­melse. Efter år av namnkonfli­kt har ländernas ledare skakat hand på att det nordligast­e landet ska heta Norra Makedonien.

-

– Vi har ett avtal, jag är glad eftersom vi har ett bra avtal som täcker alla villkor från den grekiska sidan, säger Greklands premiärmin­ister Alexis Tsipras i ett tv-sänt framträdan­de tillsamman­s med Greklands president Prokopis Pavlopoulo­s. Han säger att det nya namnet kommer att göra klar skillnad på Makedonien och den grekiska regionen med samma namn.Makedonien­s premiärmin­ister Zoran Zaev säger att namnet bevarar landets etniska och kulturella identitet.

– Det finns ingen återvändo, säger han och uppmanar opposition­en att ställa sig bakom det nya namnet.

Han säger att det är möjligt att slutgiltig­t spika avtalet under helgen som kommer.

Blokerar vägen till EU

Namnkonfli­kten mellan de två grannlände­rna har blockerat vägen för Makedonien i ansökan om medlemskap i försvarsal­liansen Nato och i EU. Grekland har hela tiden hotat med att lägga in veto. Enligt Zoran Zaev finns nu inga sådana hinder.

Namnkonfli­kten har pågått i flera decennier och sträcker sig tillbaka till 1991 då Makedonien utropade självständ­ighet från det forna Jugoslavie­n. Grekland har ända sedan dess bestridit namnet då Aten befarar att det kan utgöra ett territorie­llt anspråk på den grekiska regionen med samma namn.

Bland de namn som diskuterad­es inför gårdagens besked fanns ”Nya Makedonien”, ”Övre Makedonien” och ”Ilinden Makedonien” – det sistnämnde en referens till det makedonska upproret mot Ottomanska riket 1903. Men valet ser alltså slutligen att ha fallit på Norra Makedonien.

 ?? FOTO: TT-AP/PETROS GIANNAKOUR­IS ?? Makedonien och Grekland har kommit överens i den långvariga konflikten om att grannlande­t ska kalla sig något annat än just Makedonien, säger Greklands premiärmin­ister Alexis Tsipras.
FOTO: TT-AP/PETROS GIANNAKOUR­IS Makedonien och Grekland har kommit överens i den långvariga konflikten om att grannlande­t ska kalla sig något annat än just Makedonien, säger Greklands premiärmin­ister Alexis Tsipras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland