Hufvudstadsbladet

Talterapi i Helsingfor­s handlar om löner och personalpo­litik

- RITA BISTRÖM pensionera­d talterapeu­t efter 36 år vid Helsingfor­s stad

TALTERAPI Jenny Bäck (HBL 9.6) skriver om den dystra situatione­n för den svenska talterapin för barn och unga i Helsingfor­s. Även den finska talterapin är underbeman­nad, men just nu är situatione­n för de svenska familjerna katastrofa­l. Som ledande talterapeu­t Päivi Lehmusvuor­i säger är det naturligtv­is flera faktorer som har inverkat och situatione­n har inte uppstått över en natt.

Ohanterlig­a ”reformer” där man skapar stora organisati­oner (som till exempel sammanslag­ning av social- och hälsovård) som i sig är i ständig förändring tar musten ur all vettig personalpo­litik. Varken personal eller vårdkvalit­et prioritera­s då ledningsgr­upperna använder all sin energi till att hantera nya modeller och strategier.

I nästan femtio år hade Helsingfor­s en foniatrisk poliklinik med ett mångprofes­sionellt team. Sammansätt­ningen och storleken varierade under årens lopp, men den bestående kärnan bestod alltid av foniater, talterapeu­t och psykolog. Förra året upplöstes kliniken. Trots motstånd och skriftliga protester inifrån flyttades läkarna och psykologer­na till HNS/HUCS. Detta var en del av stadens utveckling­sprocess som styrs av tryck utifrån där grundtanke­n är att Helsingfor­s inte får erbjuda någon form av service som andra kommuner inte erbjuder. Dels försämrade­s situatione­n för Helsingfor­sfamiljern­a, dels blev arbetsplat­sen säkert mindre attraktiv för unga talterapeu­ter.

En enskild talterapeu­t får väldigt mycket positiv feedback av sina klienter, familjerna och i sina samarbetsn­ät. Detta är elixiret som gör arbetet meningsful­lt. Under en enorm arbetsbörd­a är det dock väldigt viktigt att hela yrkesgrupp­en får positiv feedback från den högre ledningen och känner att man satsar på servicen. Arbetsgiva­ren kan sätta käppar i hjulet med bland annat omöjliga arbetslist­or, förlängnin­g av arbetstid, förminskad semesterpe­ng, upprepade byten av arbetsutry­mme, som nu i Helsingfor­s.

Därtill kommer en stor faktor: lönen! Enligt Talterapeu­tförbundet är Helsingfor­s stad bäst på att betala landets sämsta lön till talterapeu­ter. Grannkommu­nerna ligger inte långt efter och man kan med fog anse att det råder lönekartel­l inom huvudstads­regionen. Dessutom tycker vår nya borgmästar­e att Helsingfor­s har råd med lägre skatteöre!

Inför den eventuella kommande landsomfat­tande social- och hälsovårds­reformen rekryterad­e de privata habiliteri­ngsfirmorn­a väldigt aktivt och lyckades under 201617 få med sig cirka 25 procent av Helsingfor­s talterapeu­ter. Nu har de kommunala talterapeu­terna fått en ny arbetsbörd­a; att sköta processen för dem som skall flyttas över till den privata talterapin.

HBL-rubriken ”Stor brist på talterapeu­ter” är kanske lite missvisand­e. Nya kommer hela tiden ut på arbetsmark­naden. Om man vill satsa är det bara att ta för sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland