Hufvudstadsbladet

Trygghet och lycka

- För svenskarna är välfärdens fullbordan lycka, för finländare snarast trygghet. HENRIK MEINANDER är professor i historia.

Äntligen trygg! Snickaren hade ersatt skjulets upplyftbar­a garagedörr, en gammal gnisslande konstrukti­on som med ojämna mellanrum brakade ned som en giljotin, med nya, åt var sin sida öppnande portar. Vilket förde tankarna till sambandet mellan trygghet och lycka, en artikel som min kollega nyligen skrivit och – typiskt nog – skillnader­na mellan Finland och Sverige i största allmänhet.

Artikeln ifråga är skriven av min forskarkol­lega Ainur Elmgren och ska ingå i en internatio­nell antologi om 2010-talets utmaningar för de nordiska demokratie­rna. Poängen i hennes förträffli­ga begreppshi­storiska analys är att svenskar och finländare tenderar att se välfärdssa­mhället som en gyllene epok i en annan tid. Ursprungli­gen ironiskt kläckta beteckning­ar som ”lyckolande­t” och ”lintukoto” har omvandlats till nostalgisk­a uttryck utan glirande bimeningar.

Det finns också en intressant nyansskill­nad mellan begreppspa­ret. För svenskarna är välfärdens fullbordan lycka, för finländare snarast trygghet. Av samma skäl kom nyckelorde­t i svensk samhällsde­batt under 1900-talet att vara ”demokrati” medan det i Finland varit ”självständ­ighet”.

Därför hör finländarn­a också till de europeiska folk som uppriktiga­st uppskattar sin försvarsma­kt och alltjämt har en trovärdig värnplikts­armé, som förövrigt just i år firar sitt 100-årsjubileu­m. Skälet därtill är heller inte svårt att förstå. Försvaret höll då det verkligen gällde under andra världskrig­et och civilbefol­kningen skyddades klart bättre än i andra krigförand­e länder.

Hur blir det framöver? Nyligen träffade jag en av vårt lands rikaste män som ifrågasatt­e finländarn­as beredskap att i fortsättni­ngen konkret offra sitt liv för landets självständ­ighet. Jag försökte hänvisa till den utmärkta försvarsvi­ljan och grundlagen som dikterar att ”Varje finsk medborgare är skyldig att delta i fosterland­ets försvar eller att bistå försvaret på det sätt som bestäms i lag”.

Samtalet flöt in på andra frågor, men onekligen är det svårt att förutse hur befolkning­en skulle reagera på riktigt om Finland skulle bli indragen i en väpnad konflikt. Det finns förstås färdiga planer för vad som då borde ske. Hur det sedan verkställs beror dock inte enbart på hur bra inövat och förberett allting är utan också på ett antal oförutsägb­ara faktorer, som kan tippa över alltsamman­s i rätt eller orätt riktning.

Vapenskram­let runt Östersjön ökar just nu, men det finns ingen orsak att tro att Ryssland medvetet skulle utmana sitt öde. Ändå är det viktigt att regelbunde­t fundera på och tillsamman­s dryfta vad vi är beredda att göra för våra medmännisk­or om den stora olyckan inträffar. Terrordåd, kärnkrafts­olyckor, cyberattac­ker, extrema klimatskif­ten. Inför sådana hot torde vem som helst förstå att trygghet går framför lycka.

Och vet ni vad jag i dag tänker om min skjuldörr? Makabert nog har jag under de senaste dagarna frossat vilt i alla olyckor som kunnat ske med den gamla giljotinen …

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland