Hufvudstadsbladet

Hej chef, har du delegerat din inlärning?

Vi ska alla lära oss mer genom hela livet, och det gäller inte bara dem vid arbetsstat­ionerna. De som leder och fattar beslut löper risk att falla efter i kompetens.

- SYLVIA BJON

En vän till mig skulle en gång leda ett projekt, och började med att lära sig det som alla medarbetar­e i projektet gjorde. Det väckte förvåning på vissa håll i den organisati­onen. Vad ska det vara bra för? Det visade sig att bra var just vad det var.

I dagens läge försvinner allt mer av de gamla åsikterna om hur man borde leda, och också allt mer av de gamla åsikterna om hur vi borde arbeta. Ett av de mest centrala ämnena i arbetslive­t just nu är hur alla ska lära sig mer under hela livet, samtidigt som man arbetar vidare.

Löntagarce­ntralen STTK:s ordförande Antti Palola talade på ett seminarium i vintras på ett sätt som bröt det gamla mönstret. Han sade att var och en framöver måste ta mer ansvar själv för att uppdatera sitt kunnande genom hela arbetskarr­iären. Frågan om vilken skolning som erbjuds arbetstaga­re har visserlige­n inte försvunnit, men nu är behovet av ny inlärning så stort att ingen kursdag i världen kan hjälpa alla: Man ska vara beredd att hjälpa sig själv.

Många är redan inställda på det, och har upptäckt att det är en löpmatta som rullar vidare och vidare. Man blir aldrig färdig. Det är något som ofta påpekas av företagsle­dare och politiker, men tyvärr alltför ofta i ett uppifrån-och-ner-perspektiv. Man får känslan av att när någon med inflytande säger ”vi ska lära oss” så är det ”ni där på verkstaden” som ska lära sig. Därför var det fräscht att höra Nokias ordförande Risto Siilasmaa komma med självinsik­t då han deltog i en paneldebat­t under Utrikesmin­isteriets 100-årsjubileu­m. Det handlade om framtiden och Finlands utmaningar, och i ett inlägg berättade Siilasmaa att han under de senaste åren lärt sig kinesiska, börjat programmer­a igen efter en paus på 30 år och tagit sex universite­tskurser i maskininlä­rning och artificiel­l intelligen­s, för att verkligen förstå vad det är fråga om.

Man måste sluta delegera inlärning till de underlydan­de, varnar han – och varningen gick också till politiker.

– Vi sitter i en farlig fälla, där vi delegerar tänkandet och delegerar vår inlärning. Vi har vant oss vid att ha ett team av unga människor som kommer till oss med en presentati­on om hur en särskild ny grej fungerar. De sköter inlärninge­n i vårt ställe, sade Siilasmaa.

– Men vi lär oss inte något på det sättet. Vi lär oss bara att som papegojor upprepa det vi memorerat från vad de sagt, och låta som om vi vet vad vi talar om. Men det är en illusion.

Omskolning är det heta ordet i politiken för att beskriva vad som behövs mot matchnings­problemet på arbetsmark­naden, men det är inte allt. Det behövs en blåslampa på arbetsplat­serna. För att människor som jobbar där ska vara minst lika uppdaterad­e, helst mer, när de slutar eller får sparken som då de började jobba. Att försvaga återanstäl­lningsskyl­digheten av gamla arbetstaga­re gör på kort sikt att företagen inte behöver ligga i den säng de bäddat, men ännu bättre är att alla blir kunnigare på djupet medan de är anställda, inte bara omskolas av samhället mellan jobben.

Visst, det blir i allt högre grad vars och ens eget ansvar att förverklig­a det och hjälpa sig själv. Men vill man leda med gott exempel kan man sluta med att delegera inlärninge­n.

”Visst, det blir i allt högre grad vars och ens eget ansvar att hjälpa sig själv. Men vill man leda med exempel kan man sluta med att delegera inlärninge­n.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland