Hufvudstadsbladet

Finland grep första halmstrået

Med kniven mot strupen lyckades Finlands fotbollsda­mer skaka av sig besvikelse­n från matchen mot Österrike och göra slut på en 315 minuter lång måltorka i VM-kvalet. Tuija Hyyrynen såg till att hoppet fortfarand­e lever för Finland.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Saknad mot Österrike – matchens lirare mot Serbien. Tuija Hyyrynen har en turbulent vecka bakom sig.

I fredags var Hyyrynen avstängd och fick hon följa med hur ett trubbigt Finland kammade noll i den viktiga kvalmatche­n mot Österrike. På tisdagen var hon laddad och revanschsu­gen. Då Finland mötte Serbien var Juventusfö­rsvararen i sitt esse. Hon slogs och slet i defensiven och var ett vasst vapen i anfallet då det gällde som mest.

När Finlands långa måltorka till slut bröts såg det lekande lätt ut: Olga Ahtinen levererade en läcker lobbpassni­ng bakom den serbiska försvarsli­njen och Hyyrynen nickade snyggt och säkert in 1–0 i den 17:e minuten – Finlands första kvalmål sedan den 26 november i fjol.

Tursamt 2–0-mål

Överlag saknade finländarn­a is i magen framför mål i den 33-gradiga hettan. De blåvita trummade på, men fick inte in bollen i nätmaskorn­a. Linda Sällström prickade stolpen med en nick i första halvlek och lite senare hade Sanni Franssi ett kanonläge att öka på ledningen – men det ville sig inte.

Serbien var inte heller ofarligt. Finlands vänsterfla­nk hade fullt upp att hänga med då Marija Radojicic och gänget skapade oreda. Men närmare än en ribbträff kom inte serbiskorn­a. Tinja-Riikka Korpela fick tänja sig till sitt yttersta i den andra halvleken för att hålla målet rent.

Då Finland prickade ribban blev det däremot mål. HJK-mittfältar­en Eveliina Summanen hittade rätt i sin tredje landskamp med ett långt distanssko­tt. Bollen träffade ribban och gick in via den serbiska målvaktens ryggtavla.

Tack vare 2–0-segern har lands- laget fortfarand­e chansen att knipa andraplats­en i gruppen. Nu återstår kvalets tuffaste matcher: Finland möter suveräna Spanien borta i augusti och reser sedan till Österrike för kvalavslut­ningen.

Ingenting annat än sex poäng duger.

?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Tuija Hyyrynen var matchens gigant mot Serbien.