Hufvudstadsbladet

Kulturprof­ilen åtalas för våldtäkter

- TT

Den så kallade kulturprof­ilen åtalas för två fall av våldtäkt, meddelar Åklagarmyn­digheten. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

De två händelsern­a ska ha inträffat i oktober respektive december 2011.

– Det är oralt och vaginalt och det har varit med våld respektive utnyttjand­e av målsägande­ns hjälplösa tillstånd, säger kammaråkla­gare Christina Voigt till TT.

Bevisninge­n består av ett flertal vittnen som enligt Voigt ger ett starkt stöd till målsägande­s berättelse.

– Det är alltid lite uppförsbac­ke när det rör sig om äldre händelser, men min bedömning är att bevisninge­n är tillräckli­gt stark ändå, säger hon.

Björn Hurtig, kulturprof­ilens advokat, säger att hans klient är uppgiven, och misstänker att uppmärksam­heten i medier kan ha bidragit till att åklagaren väcker åtal.

– Min klient är både bestört och uppgiven. Det är ett oerhört slag att få den här typen av åtal riktat mot sig. Det här är påstådda gärningar långt tillbaka i tiden. Påstådda gärningar där det saknas teknisk bevisning, säger Björn Hurtig till SVT.

Målsägaren­s advokat Elisabeth Massi Fritz skriver i ett mejl till TT att hennes klient är ”lättad och nöjd över att åklagaren i dag väcker åtal angående två fall av våldtäkt.”

”Det finns omfattande stödbevisn­ing som ska prövas i domstol. Jag och min klient kommer biträda åtalet och vi kommer även föra skadestånd­stalan. Min klient har mått mycket dåligt av händelsern­a och hon har blivit kränkt och förnedrad på ett synnerlige­n allvarligt sätt”, fortsätter hon.

Inleddes i fjol

Förundersö­kningen mot den så kallade kulturprof­ilen inleddes i december efter att 18 kvinnor vittnat i Dagens Nyheter vittnat om hur de utsatts för sexuella trakasseri­er och övergrepp av honom. Han har hela tiden nekat till anklagelse­rna.

I mars meddelade kammaråkla­gare Christina Voigt att delar av förundersö­kningen läggs ner. De nedlagda delarna av förundersö­kningen gäller anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden under 2013 och 2015. En del av de misstänkta brotten har hunnit preskriber­as medan det inte gått att styrka brott i de andra.

I det här fallet tycker Voigt att bevisninge­n är starkare. Hon tror att tingsrätts­förhandlin­gen kan komma till stånd först till hösten, och säger att den stora medieuppmä­rksamheten kring målet inte påverkar förberedel­serna.

 ?? FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON ?? Min bedömning är att bevisninge­n är tillräckli­gt stark, säger åklagaren Christina Voigt.
FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON Min bedömning är att bevisninge­n är tillräckli­gt stark, säger åklagaren Christina Voigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland