Hufvudstadsbladet

Fattoruso kommer igen

Hugo Fattorusos nya skiva handlar om mer än uppvärmda rester från 70-talet.

- JAN-ERIK HOLMBERG

JAZZ

Hugo Fattoruso

Hugo Fattoruso Y Barrio Opa (Farout)

Pianisten och multiinstr­umentalist­en Hugo Fattoruso (född 1943) från Uruguay var så gott som bortglömd i årtionden. På 70-talet medverkade han på skivor av bland annat Airto Moreira och Eumir Deodato. På Airtos klassiker Tombo in 7/4 spelar Fattoruso.

Ännu tidigare var han med i Los Shakers, som var Sydamerika­s svar på Beatles. Senare har han samarbetat med Milton Nascimento och Chico Buarque.

På skivan Hugo Fattoruso Y Barrio Opa går musiken i liknande spår som på 70-talet, då bandet Opa verkade i USA.

På skivan blandas jazzfunken med traditione­lla uruguayans­ka candombery­tmer, bossa och samba. Både skivans omslag och musiken är på ytan så sjuttiotal­istiska, att man kunde tro att detta är en nyutgåva. Fattoruso hörs mest på Rhodes, men även andra årgångskla­viaturer finns med i spelet, inte minst analogklin­gande syntar. Pianisten är i god form och bjuder på saftiga solon från de olika instrument­en.

Förutom en kvintett med bland annat brodern Francisco Fattoruso på bas, medverkar brodern Silva som med sina trummor bildar en traditione­ll candombetr­io.

Närmare lyssning ger vid handen att det är fråga om mer än uppvärmda rester från 70-talet. Den inledande La Del Cheche är tämligen hårdkokt jazz, i vilken de rakare rytmerna kompletter­as av bland annat walking bass.

Candombe Beat Funk är precis vad titeln låter förstå medan Candombe Alto kombinerar candombe med partido alto. Antes / Goldenwing­s accelerera­r piggt till den andra delen, som är en återblick från skivan med samma namn från 1976.

En välspelad skiva med sköna låtar som passar särskilt bra för årstiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland