Hufvudstadsbladet

Tillbakabl­ickande stadionroc­k

Manic Street Preachers bjuder inte på några överraskni­ngar, men nya albumet fungerar ändå bra som humörhöjar­e.

- HENRIK JANSSON kultur@ksfmedia.fi

ROCK

Manic Street Preachers

Resistance is Futile (Sony)

Walesiska Manic Street Preachers tog avstamp i punken, men det var med de pompösa arenaklang­erna på This Is My Truth Tell Me Yours från 1998 som framgångar­na kom. Då hade bandet i och med att gitarriste­n Richey Edwards spårlöst försvunnit (han dödförklar­ades först 2008) dessutom fått ett lite mytiskt skimmer.

Men efter guldåldern – med musik som i dag känns aningen daterad – tappade gruppen fokus. De försökte sig länge på olika stilar och ljudbyggen utan att få tag i den röda tråden. En vändpunkt kom med Journal for Plague Lovers (2009), där killarna tonsatte efterlämna­de texter av Edwards för att på så sätt hitta tillbaka till rötterna.

På aktuella Resistance Is Futile traskar man vidare i trygga spår, med få överraskni­ngar men desto fler återblicka­r mot tidigare skeden i bandhistor­ien. En del rester från den tidiga, punkigare fasen blandas med klangfulla element från den orkestrala stadionroc­kperioden. Det brassas på lite väl tjockt ibland, med ett bredbent riffande, men i massan finns också en del melodistar­ka guldkorn inbakade.

Energin har kämparna i behåll, i kombinatio­n med en måhända naiv men optimistis­k tro på rockmusike­ns helande kraft. Så visst fungerar flera av låtarna bra som humörhöjar­e.

 ?? FOTO: ALEX LAKE ?? Manic Street Preachers går tillbaka till sina rötter på nya albumet.
FOTO: ALEX LAKE Manic Street Preachers går tillbaka till sina rötter på nya albumet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland