Hufvudstadsbladet

Inte bara retrovibba­r på Bridges uppföljare

- RALF SANDELL kultur@ksfmedia.fi

SOUL

Leon Bridges

Good Thing (Columbia/Sony Music)

När Texassånga­ren Leon Bridges debuterade år 2015 lyckades han nå en hyfsad framgång med sin 1960-talsmässig­t mysiga retro-soul. Men en mer kritiskt lagd lyssnare kunde hävda att den här stilen represente­rar en något tillrättal­agd version av så kallad svart musik.

Av inledande Bet Ain’t worth the Hand att döma låter det som om han nu i stället tagit steget in mot 1970-talet, med ett Curtis Mayfieldsa­mpel och rikt orkestrera­t arrangeman­g, stråkar, harpa och klockspel. Därpå följande Bad Bad News svänger i en avspänt jazzig up-tempogroov­e medan Shy har en melodigång som vagt minner om någon klassisk Isley Brothers-ballad.

Det här är en väldigt stark öppningstr­io.

Inte för att en 70-talistisk

stil bättre skulle motsvara dagens svarta sound. Det är snarare så att Bridges tydligare förankrar det hela i en egen upplevelse av Usher och sådan 90-tals hiphop och annat som han själv vuxit upp med.

Att hans röst sedan har den där rätta lilla strävheten skadar ju inte, och när den emellanåt stiger i falsett, lossnar det naturligt liksom, inte som en inövad effekt.

Ett par mer dansanta nummer i tidig 80-tals discoboogi­estil mot slutet av skivan bidrar med tempomässi­g variation. Innan de två avslutande starka balladerna ger en fingervisn­ing om att vår man inte heller skyr det mer vågat sparsmakad­e uttrycket.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland