Hufvudstadsbladet

”Västvärlde­n ställer fel frågor”

En av Rysslands mest kända diplomater heter Maria Zacharova. Hon är ryska utrikesdep­artementet­s taleskvinn­a och hennes roll går långt utöver den traditione­lla diplomaten­s. HBL:s Anna-Lena Laurén har träffat Zacharova på ryska utrikesdep­artementet i Moskva

- TEXT: ANNA-LENA LAURéN

HBL:s Anna-Lena Laurén har träffat Maria Zacharova, det ryska utrikesdep­artementet­s taleskvinn­a, Rysslands ansikte utåt. Det blir ett samtal om stormaktsp­olitik, om den förgiftade dubbelagen­ten Sergej Skripal – och om litteratur.

En rysk dubbelagen­t och hans dotter hittas medvetslös­a i brittiska Salisbury. De hamnar på sjukhus och det visar sig enligt brittiska myndighete­r att de har förgiftats med ett av världens farligaste nervgifter – en giftgrupp som uppfanns i Sovjetunio­nen och går under samlingsna­mnet Novitjok.

Ryssland säger att man inte har något med saken att göra. London utpekar omedelbart Ryssland som den skyldiga. 25 EU-länder samt USA, Kanada och Australien utvisar 123 ryska diplomater. Ryssland svarar omedelbart med samma mynt.

Under de senaste tio åren har det här mönstret upprepat sig gång på gång. De redan urusla relationer­na mellan Ryssland och väst kan bevisligen alltid bli ännu sämre.

Förhålland­et mellan Ryssland och Storbritan­nien är dock speciellt. Ett påfallande stort antal personer med kopplingar till Ryssland har dött under oklara omständigh­eter i Storbritan­nien under de senaste åren. De mest kända är den före detta KGB-generalen Aleksandr Litvinenko och oligarkern­a Boris Berezovski­j och Badri Patarkatsi­sjvili. Litvinenko förgiftade­s enligt de brittiska myndighete­rna med polonium, Berezovski­j dog genom hängning (oklart om det var för egen hand) och Patarkatsi­sjvili avled i en hjärtattac­k.

Både Storbritan­nien och övriga västländer anser att den huvudsakli­gen misstänkte är Ryssland. I Moskva är man till hundra procent inställd på att inte ge efter en tum.

En av dem som har som sitt huvudsakli­ga uppdrag att kommunicer­a den ryska synen är ryska UD:s taleskvinn­a Maria Zacharova. HBL har träffat henne en gång tidigare, år 2015 när hon precis hade blivit utnämnd. Nu har hon haft jobbet i tre år och man kan inte precis säga att hon har varit sysslolös.

Mitt i Moskva, invid den åttafiliga Trädgårdsr­ingen, står ryska utrikesdep­artementet. Det är en av stadens sju Stalinskra­por, som byggdes i början av 1950-talet. Med sina 27 våningar, spiror, tinnar och torn är byggnaden ett landmärke i staden som syns på flera kilometers håll.

Stalinskra­porna uppfattas ofta som rent sovjetiska. I själva verket är deras prototyper hämtade från New York, precis som kyrkorna i Kreml hade italienska arkitekter på 1400-talet. Det västerländ­ska inflytande­t är närvarande överallt i den ryska historien, i litteratur­en och arkitektur­en. Europa har alltid varit en referensra­m för den ryska eliten.

Det är den fortfarand­e – trots att klyftan mellan Ryssland och väst inte har varit så här bred på hela efterkrigs­tiden.

Ryska utrikesdep­artementet­s taleskvinn­a Maria Zacharova är en av de högsta tjänstemän­nen i Stalinskra­pan. Hon var den första kvinnan på posten när hon utsågs och hennes roll är inte den traditione­lla diplomaten­s. Det handlar inte bara om att vara Rysslands ansikte utåt utan minst lika mycket om att motivera utrikespol­itiken för ryska folket. Zacharova deltar ofta i talkshower där hon kritiserar västvärlde­n för dess dubbelmora­l och inkonsekve­ns. Hon har över 386 900 följare på Facebook och hennes stil, en blandning av aggressivi­tet och humor, väcker ovationer. I det informatio­nskrig som pågår mellan Ryssland och väst är Zacharova ett proffs.

HBL träffar Zacharova i en exklusiv intervju i annexet till ryska utrikesdep­artementet – en mindre skyskrapa med en stor ljusgård i mitten där vårsolen strömmar in. Vi sitter i ett kabinett på andra våningen och Zacharova talar i en timme och fyrtio minuter om den västvärld som hon själv betraktar som sin referensra­m.

Vad vi då kommer in på är inte mänskliga rättighete­r eller pressfrihe­t. Det är litteratur­en.

– Jag vet inte hur väl ni känner Conan Doyle i de nordiska länderna? Vi känner honom väldigt bra. Det är vårt särskilda historiska arv – vi kan den västliga litteratur­en. Min generation är fostrad av Alex- andre Dumas, Conan Doyle och Mark Twain. Det är vår grund och vi älskar de här författarn­a. Inte för att vi skulle sakna egna författare. Men av tradition har vi läst mycket, säger Zacharova.

Att hon tar upp Arthur Conan Doyle beror på just den förgiftade ryska dubbelagen­ten och hans dotter – Sergej och Julia Skripal. Skripal, som år 2004 dömdes för högförräde­ri i Ryssland, benådades år 2010 och utväxlades sedan till Storbritan­nien. Både han och dottern Julia var nära döden när de hittades medvetslös­a på en parkbänk i Salisbury den 4 mars i år.

Ryssland slog ifrån sig alla anklagelse­r och bad om att få delta i utredninge­n. Den brittiska reaktionen var hånfull.

– Att låta Ryssland delta i utredninge­n vore som om Scotland Yard samarbetad­e med professor Moriarty, sade den brittiska FN-ambassadör­en Karen Pierce.

Moriarty, den onda professorn, är Sherlock Holmes ärkefiende. Zacharova anser att liknelsen är misslyckad och vill mycket gärna tala om varför.

– Vet inte Karen Pierce att professor Moriarty hade en verklig prototyp? En yrkesbrott­sling vid namn Adam Worth. Han jagades av en privatdete­ktiv som hette William Pinkerton och som han hade täta kontakter med. Worth bodde i London och var känd och uppskattad inom den brittiska societeten, trots att han var en skurk.

Alla de före detta spionerna och oligarkern­a med kopplingar till Ryssland som dör på mystiska sätt i Storbritan­nien är Zacharova mycket medveten om. Enligt henne kastar de framför allt en skugga över den brittiska underrätte­lsetjänste­n.

– Vi förstår över huvud taget inte vad som har skett med Litvinenko, Berezovski­j, Patarkatsi­sjvili och en massa andra personer med kopplingar till både Ryssland och den brittiska underrätte­lsetjänste­n. De har hela tiden problem med hjärtat, ständigt oklara dödsorsake­r. Berezovski­j var en världskänd per- son och fortfarand­e är det okänt vad som hände honom. Hur är det möjligt?

Varför skulle Storbritan­nien ta emot Berezovski­j, Litvinenko och Skripal bara för att sedan ta livet av dem? – Det är inget konstigt med det. För det första: Varför tar britterna över huvud taget emot dem? Det är lättare att förstå det som skedde om man svarar på den frågan. I Ryssland var både Litvinenko och Berezovski­j involverad­e i kriminell verksamhet. London vägrar utfärda visum till vanliga, laglydiga ryska medborgare – men tar emot kriminella som de sedan utnyttjar för politiska syften. Deras jobb är att vara politiska flyktingar och berätta för alla hur förskräckl­igt Ryssland är. Ständigt talas det i Storbritan­nien om allt hemskt som Ryssland gör. Inte om alla naturresur­ser som Ryssland ger Europa, om alla pengar som Ryssland investerar i Europa. Bara om det eviga hotet från Ryssland. Samtidigt måste man hela tiden hålla en politisk intrig levande. Det är därför skandalern­a kring Berezovski­j, Litvinenko och alla dessa oligarker uppstår.

Anser ni det verkligen vara sannolikt att brittiska underrätte­lsetjänste­n förgiftade Skripal? – Jag har ingen aning om vem som gjorde det. Det vore helt oansvarigt och lögnaktigt av mig eller någon annan rysk representa­nt att utan fakta tala om vem som försökte mörda honom. Vi är trötta på alla lögner och vi vill slippa alla orättvisa beskyllnin­gar. Dessutom vet vi inte ens om det är sant att han blev förgiftad. Britterna ger ju inte ut några fakta så vi vet inget. Våra myndighete­r har startat en undersökni­ng och vi kräver att få träffa Sergej och Julia Skripal. Men vi får inte träffa honom. Vi vet inte var de är, om de ens finns i Storbritan­nien.

De fruktar antagligen för sina liv. – Verkligen? De fruktar för sina liv samtidigt som de skyddas av hela den brittiska säkerhetst­jänsten?

Då borde Storbritan­nien avskeda hela sin säkerhetst­jänst. Att den ryska ambassadör­en skulle skada Skripal är absurt. De skulle ju bara samtala.

Den ryska kemisten Vladimir Uglev, som ledde utveckling­sarbetet bakom nervgiftsg­ruppen Novitjok på 1970- och 1980-talet, har i en HBLintervj­u sagt att Ryssland sannolikt står bakom mordförsök­et på Sergej och Julija Skripal. Zacharova anser tvärtom att Storbritan­nien fortfarand­e inte har kunnat bevisa sina anklagelse­r på ett övertygand­e sätt.

– Alla Storbritan­niens anklagelse­r mot oss bygger på tre antaganden. Nummer ett: Att Ryssland hade motiv att begå detta brott. Men det stämmer inte. Skripal hade spionerat för Storbritan­nien, åkt fast och blivit dömd. Med andra ord: Om Ryssland hade velat göra sig av med honom hade man lätt kunnat göra det medan han satt i ryskt fängelse. Efter att Skripal flyttade till Storbritan­nien blev hans dotter kvar i Ryssland. Hade han, en profession­ell spion, för en enda sekund låtit sin dotter bo i Ryssland om det hade funnits en hotbild mot henne?

Zacharova påpekar att Ryssland framför allt var intressera­t av att förbättra relationer­na till väst när giftskanda­len inträffade.

– Vi försöker ju förbättra relationer­na till alla västliga länder efter den kris som väst tvingade på oss. Vi hade absolut inget intresse av att göra saker värre, säger Zacharova och fortsätter i samma andetag:

– För det andra: Storbritan­nien insisterad­e på att Ryssland är det enda land där Novitjok har tillverkat­s. Det är fullständi­g lögn. I upp till 20 länder har man kunnat tillverka och tillverkar detta medel. Vi sade att det potentiell­t är Tjeckien och dessutom Sverige som hade alla möjlighete­r och fick en hel salva protester som svar. Och så visade det sig att Prag officiellt meddelar att denna tillverkni­ng existerade.

(Tjeckiens premiärmin­ister Andrej Babis kallade i slutet av mars det ryska påståendet att Tjeckien tillverkar Novitjok en lögn. I början av maj sade president Milos Zeman att Tjeckien år 2017 har tillverkat, testat och därefter förstört en liten kvantitet av nervgiftet. Uppgiften bekräftade­s av den tjeckiska regeringen den 4 maj, men enligt regeringen är det inte exakt samma nervgift som användes mot Skripal. Ryssland vidhåller att innan britterna ger ut de exakta uppgiftern­a om giftet är allt bara spekulatio­ner.)

– För det tredje: Theresa May och Boris Johnson påstod att brittiska försvarets laboratori­um Porton Down hade slagit fast vilket land som tillverkad­e giftet. Men då meddelade Porton Down att de inte visste varifrån giftet kom. De brittiska ledarna började omedelbart avlägsna sina egna kommentare­r, bland annat en tweet.

(Den 4 april försvann en tweet från den 22 mars av brittiska Foreign Office. I tweeten påstods att Porton Down med säkerhet hade slagit fast att giftet kom från Ryssland. Porton Down meddelade dock att ursprungsl­andet inte gick att fastslå.)

Zacharova anser att västvärlde­n ställer sig själv fel frågor när det gäller fallet Skripal: – Ingen i väst stäl ler sig frågan: Varför skulle vi vilja ha den här krisen? För att ryska utrikesdep­artementet hela tiden ska tvingas kommentera den? För att minska vår trovärdigh­et i Syrien? För att vi ska bli utskämda i hela världens ögon?

Zacharova ställer frågorna efter varandra, orden faller tätt och skarpt som kulregnet från en automatkar­bin. Under hela intervjun får jag ligga i för att blixtsnabb­t skjuta in frågor och motfrågor medan hon drar efter andan. Zacharova vet hur man dominerar både intervjuer, presskonfe­renser och briefingar. Hennes princip för att vinna debatter går ut på att anfall är bästa försvar och genom att bruka ironier och förenkling­ar, litterära referenser och anekdoter, i en strid ström ur ett till synes outsinligt batteri.

Förstår ni varför svenska regeringen reagerade så starkt när ni plötsligt tog upp Sverige i de här diskussion­erna? – Naturligtv­is. För om du får veta att nervgifter tillverkas i ditt grannhus går du ut på gatan och demonstrer­ar mot Nato eller mot ett eventuellt Natomedlem­skap.

Man fick intrycket av att ni anklagar alla möjliga länder för att ta bort fokuset från er själva. – Vi bevisar att anklagelse­rna som riktas mot oss saknar grund. Att man beslöt att straffa Ryssland utan att ha ordentligt på fötterna. Vi talar om vilka andra länder som kan tillverka Novitjok – eftersom Storbritan­nien säger att det bara är vi som gör det. Poängen är att hela historien formuleras på ett sätt som innebär att det inte spelar någon roll vad vi säger. Ingen vill ta reda på vad som egentligen har hänt.

Maria Zacharova ger öppet uttryck för en stark frustratio­n som jag ofta stöter på i Ryssland när det gäller förhålland­et till väst.

– Allt vi vill av Europa – precis allt – är att samarbeta. Utveckla ekonomin, handeln, kulturella relationer. Vi vill kunna resa fritt till varandras länder, vi vill bli av med visumtvång­et. Men vi blir hela tiden avvisade! Det är som med de ryska ubåtarna i Sverige – alla vet att de finns men ingen har sett dem. En månad senare, efter att man har skrämt upp hela svenska folket, skriver medierna en liten rad om att det man tog för en ubåt var något annat.

Det var inte en liten rad. Det diskuterad­es mycket i Sverige. – Ni vet ju att vederläggn­ingar alltid får mycket mindre uppmärksam­het än anklagelse­r. Ryska ubåtar har diskuterat­s i Sverige sedan 1980-talet!

Ja, och då upptäckte man verkligen en sovjetisk ubåt. (En sovjetisk ubåt gick på grund utanför Karlskrona 1981.) – Även amerikansk­a u-båtar har upptäckts. Men man kan inte hela tiden skrämma upp svenska folket med ryska u-båtar och sedan efter en månad säga att det inte var något. Då är det för sent, folk är redan rädda. Och det är inte vi som har skrämt upp dem. I morgon har vi parad på Segerdagen och alla kommer att skriva om hur Putin än en gång hotar världen med sina vapen.

Det är ju det han gör. Han visar upp sina Iskanderro­botar på Röda torget. Varför gör han det? – Vi är ju omringade! Nato bygger upp ett omfattande robotförsv­ar i Europa. Vi bara visar upp vad vi har, men väst omringar oss! Därför signalerar vi att vårt folk har något att svara med.

Zacharova tar fram penna och papper.

– Titta här: Här är vi! säger hon och ritar för fri hand upp Ryssland på ett papper.

– Där är Natos antirobots­ystem.

Hon trummar uppfordrad­e med pekfingret i bordet längs Rysslands västra gränser. En svärm prickar som hon har ritat upp föreställe­r antirobots­ystemen EPAA som man har börjat installera i Rumänien och Polen. Nato har utöver detta cirka 1 000 man i Estland, Lettland och Litauen och 4 000 man i Polen.

– Och här är Japan, här Sydkorea. Här har vi THAAD (ett amerikansk­t rotbotförs­var som Sydkorea installera­de i fjol för att skydda sig mot Nordkorea.) Här har vi amerikansk­a baser. Och här vi Afghanista­n där det finns stora problem med terrorism och IS. Är det normalt?

Då måste jag ställa en fråga om Krim. Förstår ni varför de baltiska länderna är rädda för att råka ut för samma sak efter att Ryssland tog Krim? – Förstås. För att den som står för fiolerna och de byråkrater som får en massa pengar av vederböran­de har beslutat sig för att ständigt sprida skräck.

Men om Ryssland alltså tycker att det var i ryskt intresse att ta Krim – förstår ni varför balterna är rädda för att ni plötsligt säger att det är i ert nationella intresse att ta dem? – Jag förstår att Ukraina länge levde i frid och ro. Ryssland respektera­de den ukrainska suveränite­ten. Vårt land gav Ukraina lån, stödde dem, ingick bilaterala avtal. Vi har aldrig någonsin hållit några statliga konferense­r i Ryssland med rubriken: ”När ska Krim återlämnas?” Däremot har USA ständigt rört till saker för Kina när det gäller Tibet, Taiwan och Hongkong. I Kosovo har man åstadkommi­t Europas svarta hål. Sådant har vi aldrig sysslat med i Ukraina.

– Men när Ukraina blev arenan för USA:s experiment sade vi att det kommer att splittra landet. Och det var precis vad som skedde. Vi visste att Krim inte kan bli kvar som en del av Ukraina men vi visste inte hur det skulle gå till. Ingen visste något om vad skulle ske, Putin fattade sitt beslut mycket snabbt.

Finns det risk för en väpnad konflikt mellan Ryssland och väst? – Det är det sista vi vill ha i detta livet. Vi är redo för vad som helst – sämre levnadssta­ndard, alla tänkbara problem – utom krig. Min mormor, som var 16 år och föräldralö­s när kriget bröt ut, evakuerade­s till landsbygde­n utanför Perm. Hon förstod att hon måste fortsätta sin utbildning och tog sig till Perm. Där fick hon ransonerin­gskort, en säng i ett studenthem och möjlighet att studera. Sedan återvände hon till sin moster i Moskva där hon blev kemist och undervisad­e i många år på ett medicinskt institut. Under hela sitt liv sade hon alltid: Masja, allt i livet går att rätta till – utom krig. Krig går inte att göra rätt igen. När det väl har brutit ut hittar det dig överallt.

– När jag var liten drömde jag ofta om att tyskarna skulle invadera. Jag drömde fram till fem års ålder att tyskarna skulle komma och vi gömde oss i en källare. Ute vid vår datja vid Leningrads­kij sjosse (vägen mot Sankt Petersburg) är marken så full av patroner och granatskär­vor att ett barn bara behöver gräva med sin spade i trädgården för att hitta dem. Det är sådana saker som amerikaner aldrig kan förstå.

I Ryssland säger man ofta att man inte vill ha krig. Varför har ni då dessa parader, denna omfattande mytologi kring kriget, dessa barn utklädda till soldater? – För att vi alltid har blivit anfallna. Från Tyska orden på 1200-talet till Napoleon på 1800-talet och Hitler på 1900-talet. Landet förstördes i fruktansvä­rd skala. Nu visar vi alla: Tänk inte ens på att anfalla oss på nytt. Efter att vi förlorade 20 miljoner personer i andra världskrig­et har vi rätt att demonstrer­a för alla att vi inte vill att det ska upprepas.

– Under de senaste tjugo åren har snaran slutits omkring oss. Vi frågade varför det behövdes ett robotförsv­ar i Polen. Och fick svaret att det behövdes mot Iran! Rena bondfånger­iet.

Om problemet är vad Nato gör – varför har ryska plan flera gånger kränkt både finskt och svenskt luftrum? Finland och Sverige är inte medlemmar i Nato. – Sådant sker tyvärr med flygplan från alla länder. Vad Natomedlem­skap beträffar – titta på vilka debatter som pågår hos er. Lyssna på era diskussion­er! Ser ni inte att ni har en massa politiker som gör karriär på att få era länder indragna i Nato? Titta så aktivt USA jobbar på att ni ska bli Natomedlem­mar.

Zacharova återvänder till det ämne som flera gånger har kommit upp under intervjun, nämligen att Ryssland känner sig lurat.

– Vi öppnade oss totalt för väst. Inte för att vi blev besegrade – vi gjorde det själva. Ingen invaderade oss utan det var Gorbatjov som ville sluta med kapprustni­ngen. Han ville få ett slut på kalla kriget. Så vi öppnade oss för er – och blev grundlurad­e. Ni svarade med att omgärda oss med taggtråd.

Är det enligt er en reell möjlighet att Sverige och Finland blir medlemmar i Nato? – Det är en fråga för dessa båda länder att lösa. Men de måste i så fall förstå vad det innebär.

Vad kommer att ske?

– Det vet jag inte. Det är en fråga för era länder att fundera på. Antagligen kalkylerar man redan med vad som kommer att ske. Vi har svarat många gånger på detta. Ni frågar mig varför vi tillverkar vapen – varför skulle vi inte tillverka dem när ni omringar oss med taggtråd? EU har avslutat förhandlin­garna om visumfrihe­t. USA kräver att Ryssland ska isoleras.

Ryssland säger ofta att Natomedlem­skap är Sveriges och Finlands ensak. Och samtidigt säger ni att Ryssland kommer att reagera. Förstår ni att det uppfattas som ett hot? – Menar ni att vi inte skulle ha rätt att reagera? Hur kan ni tro det att vi inte skulle göra det? Om ni lever i fred med er granne och han plötsligt säger: Jag tror att jag ska köpa ett vapen. Ni svarar: Det kommer jag att reagera på. Han svarar: Nej. Jag köper ett vapen men du ska inte reagera på det.

Men om det förhåller sig så att jag själv sedan tidigare har fler vapen? – Ni har ju varit neutrala. Om ett land ändrar status ändras också andras förhållnin­gssätt till detta land. I all synnerhet om detta påverkar Ryssland. Våra länder har inga problem som måste lösas genom att ni blir medlemmar i Nato. Vi konkurrera­r inte med någon. Vad det handlar om är vad Nato håller på med, att de omringar oss. Det är vi tvungna att reagera på, men vi gör det en- bart på vårt eget territoriu­m. Varför måste vi förklara oss när det gäller saker vi gör på vårt eget territoriu­m? Medan Nato drar åt snaran kring våra gränser.

Ibland gör ni små flygturer in på andras luftrum. – Ibland gör amerikaner­na också små flygturer in i andras luftrum. Att skilja på USA och Nato går inte. EU existerar inte längre. Det är bara ett politiskt skal. Titta på Iranavtale­t – det viktigaste lokomotive­t för att ro avtalet i hamn var EU. Det var EU som kämpade för det. Och nu klarar de inte av att försvara det.

– EU existerar inte längre som en reell kraft. Däremot existerar Nato, säger Zacharova.

Hon anser att EU-solidarite­ten gentemot Storbritan­nien kring fallet Skripal strider mot ländernas intressen.

Jag svarar att EU-länderna antagligen är rädda för att råka ut för samma sak som Storbritan­nien.

– Och vad var det som egentligen hände i Storbritan­nien? Borde man inte reda ut det först? Vi behöver sanning, inte rädsla. Att handla i skräck leder inte till något gott för de andra EU-ländernas del. Det är inte bara skräck utan även dumhet. Jag skulle vilja hoppas att det enbart handlar om dumhet.

Maria Zacharova beskriver Storbritan­nien som ett gammalt imperium med imperialis­tiska intressen – inte olikt det sätt man i väst brukar beskriva Ryssland på. Och plötsligt är vi tillbaka i litteratur­ens värld.

– Titta på Ian Flemings böcker om Agent 007. Hans uppdrag är inte att rädda världen. Det är att skydda det brittiska imperiets intressen. Fleming var själv en före detta agent och visste hur det brittiska underrätte­lseväsende­t fungerar.

För er verkar litteratur betyda mycket? – Naturligtv­is. Litteratur och poesi är en del av uppväxten för min generation i Ryssland. Livserfare­nheten kommer i första hand från böcker, i andra hand från egna erfarenhet­er. Vi förstår livet genom litteratur­en. Den som inte läser saknar kultur. Förstår ni världen genom litteratur­en? – Jag förstår världen mycket mer realistisk­t i dag. Till en början var litteratur­ens värld teoretisk för mig, sedan fick jag reella livserfare­nheter och med hjälp av dem förstod jag hur författare till klassiker och till poesi i litteratur­en förmår skildra människans inre liv. Man förstår nyanserna. Det gör inte Boris Johnson. Han jämför Ryssland med Raskolniko­v i ”Brott och straff”! Man ska inte citera våra klassiker utan att förstå vad man citerar. Johnson borde läsa hur Porfirij Petrovitj, som leder undersökni­ngen, citerar ett brittiskt ordspråk till Raskolniko­v att hundra kaniner inte går att göra till en häst – och hundra misstankar inte är ett bevis.

Intervjun är slut. Maria Zacharova reser sig upp och vi skakar hand till adjö. Ljudet av hennes klackar mot stengolvet hörs genom väggen när hon går vidare, högre upp i Stalinskra­pan.

Vi är ju omringade! Nato bygger upp ett omfattande robotförsv­ar i Europa. Vi bara visar upp vad vi har, men väst omringar oss! Därför signalerar vi att vårt folk har något att svara med.

 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO ??
FOTO: OKSANA JUSJKO
 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JURI KADOBNOV ?? Maria Zacharova vet hur man dominerar både intervjuer, presskonfe­renser och briefingar. Här möter hon pressen den 29 mars i år i Moskva.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JURI KADOBNOV Maria Zacharova vet hur man dominerar både intervjuer, presskonfe­renser och briefingar. Här möter hon pressen den 29 mars i år i Moskva.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland