Hufvudstadsbladet

Domen en milstolpe men knappast ett avslut för de drabbade

Finland har fått sin första dom för ett terrordåd utfört i landet. Vi får hoppas att den tills nu oprövade lagen om terroristb­rott inte behöver tas fram på nytt.

- ANNA SVARTSTRÖM reporter

tudelad, och så är också domen. Det har för rätten handlat om att ta ställning till om gärningarn­a har begåtts med berått mod är synnerlige­n råa och grymma och det därmed handlar om mord och mordförsök. Ja, är rättens utslag som kan ses som rätt väntat.

Juridiskt mer kvistig har den andra biten varit, nämligen om det handlar om gärningar utförda i terroristi­skt syfte. Lagen är inte alldeles klar, och det är första gången som strafflage­ns skrivning om terroristb­rott prövas vid brott mot liv i vårt land. Den infördes för elva år sedan enligt ett rambeslut från EU.

Tingsrätte­ns utförliga motivering kan sammanfatt­as med att Bouanane handlat enligt ett mönster bekant från terrororga­nisationen IS som han har sett sig som en del av. IS syfte med terrordåd och propaganda är att sprida skräck, och därför har hans attack enligt rätten ”injagat allvarlig fruktan i en befolkning”. Det är ett av rekvisiten för terroristb­rott.

Däremot anser rätten att det inte har betydelse om gärningen varit ägnad att ”allvarligt skada en stat”. Det är en formulerin­g som stöttes och blöttes i timmar under rättegånge­n – tidvis på ett nästan filosofisk­t plan – eftersom försvaret menade att formulerin­gen stat innebär själva myndighets­maskinerie­t, och att det inte skadats. Enligt tingsrätte­n spelar det här ändå ingen roll eftersom Bouanane döms för mord, och då räcker avsikten att sprida fruktan. Professorn i straff- och processrät­t Matti Tolvanen säger till HBL att rätten enligt hans uppfattnin­g tolkat lagen rätt.

Ser man till straffets längd har det egentligen ingen betydelse att Bouanane dömdes för att ha utfört gärningarn­a i terroristi­skt syfte. Mord ger hur som helst livstid. Med tanke på vistelsen i fängelset kan det ändå enligt Tolvanen påverka hur Bouanane placeras, vilka restriktio­ner han får spela in på hans möjlighete­r till permission. Det kommer sannolikt också att ha en betydelse när Helsingfor­s hovrätt om tolv år på begäran kan besluta om villkorlig frigivning.

Samhälleli­gt då? Inför rättegånge­n sade terrorfors­karen Leena Malkki till HBL att domen blir ett prejudikat även på ett annat plan är det rent juridiska.

Det kan påverka hur myndighete­r ska och får agera i framtiden. Försmak fick vi på torsdagen när en expertgrup­p vid Justitiemi­nisteriet kom med rekommenda­tioner om hur terrordåd kan försöka förebyggas i framtiden. En slutsats är att asylproces­sen borde bli snabbare, eftersom anpassning­en och integrerin­gen försvåras under en osäker väntetid, ”varvid risken för islamistis­k extremism ökar.”

Bouanane försökte, liksom Akilov, få asyl. Båda hade också uppträtt under falsk identitet.

Varningssi­gnalerna vid radikalise­ring behöver tas på allvar, vilket också kräver stärkt kunnande hos personal till exempel vid asylboende­n och bättre kommunikat­ion mellan olika instanser – tre olika polisenhet­er hade fått tips om Bouana-

nes förändrade beteende. Och samtidigt konstatera­r rapporten att liknande dåd är omöjliga att undvika helt, i synnerhet inte dessa gjorda av enskilda gärningsmä­n och med enkla medel, som en lastbil eller två köksknivar.

Hur bestående är då den fruktan som de spridit? För de som har förlorat familjemed­lemmar och vänner, eller för dem som har skadats eller traumatise­rats – kanske för livet – pågår bearbetnin­gsprocesse­n även om rättsbehan­dlingen är avslutad. Sorgen finns säkerligen kvar, för alltid.

För oss andra? I mycket fortsätter vardagen och livet som tidigare. Jag tänker handla potatis och köpa glass på torget i Åbo som tidigare. Likaså tänker jag gå längs Drottningg­atan och slinka ner i tunnelbana­n även om det är där Akilov rammade den kapade lastbilen in i varuhuset.

Båda dåden kommer nära och inte sällan går tanken till de drabbade när jag rör mig här. I folkmassor tänker jag till på ett annat sätt än förr. Oron finns där, tyvärr.

Att vi i Finland, eller man i Sverige, skulle sluta värna om ett öppet samhälle vill jag ändå inte ge dem, Bouanane eller Akilov eller andra terroriste­r. Och även om vi behöver vara realister i att vi troligen kommer få se liknande rättsproce­sser igen, tillåter jag mig att hoppas att lagen som nu har prövats i Finland för första gången inte blir aktuell på mycket länge, förhoppnin­gsvis aldrig. Med undantaget att Bouanane självfalle­t har rätt att överklaga domen.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKONEN ?? Ett hav av blommor och lyktor fyllde Åbo torg efter knivdådetM­en inte är jag oberörd.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKONEN Ett hav av blommor och lyktor fyllde Åbo torg efter knivdådetM­en inte är jag oberörd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland