Hufvudstadsbladet

Nytt jaktflyg blir ett svårt val

Insatserna är höga inom militärfly­gindustrin. Investerin­garna är gigantiska och konkurrens­en mördande. Det är köparens marknad, och just nu är det Finland som köper. Men hur ska vi veta vilket plan vi ska välja? Går det ens att jämföra dem med varandra?

- SPT/ARI SUNDBERG

Finlands 64 jaktplan av typen F/A18 Hornet som köptes 1995 av amerikansk­a tillverkar­en Boeing börjar närma sig slutet av sin livslängd. 2030 ska de vara ersatta av ett nytt plan och kalaset får kosta mellan sju och tio miljarder euro.

Under veckoslute­t samlas de fem flygplants­illverkare som vill sälja sina maskiner till Finlands luftförsva­r i Tikkakoski nära Jyväskylä. Här finns bland annat Försvarsma­ktens flygstrids­skola och här arrangeras ett stort publikeven­emang med anledning av flygvapnet­s 100-årsjubileu­m.

Att göra en jämförelse mellan de fem olika jaktplan som Finland ska välja mellan är en så gott som omöjlig uppgift. Det säger överste JuhaPekka Keränen som är operativ chef vid flygvapnet och den som leder anskaffnin­gsprojekte­t.

Därför vill han heller inte dryfta de olika planens för- och nackdelar.

– Alla plan har sina styrkor och varje tillverkar­e ger oss ett för oss anpassat erbjudande, säger Keränen som testat några av de plan som nu finns till påseende i Tikkakoski. Han vill dock inte berätta vilka. Affären är känslig och det gäller att inte favorisera någon av de fem. Därför vill heller ingen av försvarsma­ktens piloter på plats säga något om planen.

Söker paketerbju­dande

Det går heller inte att säga något om jaktplanen­s styckepris säger Keränen.

– Det vi begär är ett paketerbju­dande som förutom planen inkluderar utbildning av flyg- och markperson­al, all behövlig markutrust­ning, samt vapen, säger Keränen och konstatera­r att de olika bolagens erbjudande­n kommer att se så olika ut att en jämförelse av styckepris­et är poänglöst.

– Vi är ett mycket kostnadsef­fektivt flyvapen i internatio­nell jämförelse och vi vet redan nu att alla tillverkar­e kommer att passa inom de 7–10 miljarder som är vår ram, säger Keränen och konstatera­r att vilket plan som än väljs så är det 64 som köps.

– Det är det vi behöver för att kunna försvara hela landet.

Bör klara klimatet

Flygvapnet har ställt upp en mängd krav som planen måste möta och som sedan vägs mot varandra då de slutliga offerterna kommer 2019.

Ett av de viktigaste kraven är att de nya flygplanen fungerar i finska förhålland­en och enligt flygvapnet­s verksamhet­smodell.

– De ska kunna fungera utspridda runtom på de olika landsvägsb­aser vi använder i en eventuell krigssitua­tion och de ska klara vårt klimat, säger Keränen.

Ett annat viktigt krav är att planet är tekniskt så utvecklat att den kan samla data från omgivning och skapa en fusionerad situations­bild. Förenklat innebär det att den informatio­n som planets sensorer snappar upp ska vara bearbetad och lättillgän­glig för piloten.

– Planen ska också kunna fungera i integrerad samverkan med de andra försvarsgr­enarna, säger Keränen.

Det betyder att det inte bara handlar om att möta hot i luften utan också om att stödja mark- och sjöstridsk­rafter, något som för Finlands flyvapen är relativt nytt.

Amerikansk publikfavo­rit

Trots att Keränen inte låter undslippa ett ord om vilken hans personliga favorit är så är det tydligt att publikens favorit i Tikkakoski är det amerikansk­tillverkad­e planet F-35 Lightning.

Som enda plan bland de aktuella är F-35 ett så kallat femte generation­ens plan. Det betyder bland annat att den är tekniskt extremt avancerad och har så kallad smygteknik som gör den så gott som osynlig för fiendens spaningsut­rustning.

Tillverkar­en Lockheed Martins ledande tespilot Billie Flynn säger att han när som helst skulle välja F-35 som sitt plan i en stridssitu­ation. Flynn har erfarenhet av 80 olika flyplansmo­deller och har deltagit i strid. Han är dock inte ogin mot de andra planen, de är alla på sitt sätt fantastisk­a.

– Det som gör F-35 unikt är hur enormt mycket spaningsda­ta den kan samla och hur enkelt systemet gör hanteringe­n och delningen av all informatio­n, säger Flynn.

Flynn säger att den egenskapen gör planet speciellt dugligt som partner för andra plan och andra vapenslag. F-35 är på sätt och vis en flygande dator, säger Flynn.

– Det F-35 kräver av piloten är ett nytt sätt att tänka på jaktflyg. Den är så annorlunda jämfört med alla andra flygplan att man måste lära sig agera på ett helt nytt sätt.

Vilket plan Finland än väljer finns det en egenskap som bör ha hög prioritet säger Flynn.

– Den måste ha en hög överlevnad­sgrad. Det är det viktigaste, att man kan vara förvissad om att man får hem sig själv och sitt flyplan, säger Flynn.

Det vi begär är ett paketerbju­dande som förutom planen inkluderar utbildning av flyg- och markperson­al, all behövlig markutrust­ning, samt vapen. Juha-Pekka Keränen överste, operativ chef vid flygvapnet och den som leder anskaffnin­gsprojekte­t.

Annat än på 90-talet

När överste Keränen valde en karriär inom flygvapnet flög han sovjettill­verkade Mig 21. Flygvapnet­s andra plan då var svensktill­verkade Draken. Det var under kalla kriget och Finland köpte flygplan såväl från öst som från väst för att inte stöta sig med någon. När Hornet blev aktuell i början av 1990-talet var kalla kriget slut och Finland kunde fritt köpa varifrån man ville. Nu har säkerhetsl­äget förändrats igen. Men det ser Keränen inte som något problem.

– Jag tror att våra grannar ser det som viktigt att vi har en bra kapacitet. Vi söker bästa lösning för Finlands behov och vi ska kunna sköta vårt försvar om det skulle behövas.

 ?? FOTO: BOEING ?? F/A-18 Super Hornet är en vidareutve­ckling av den Hornetmode­ll som används i Finland.
FOTO: BOEING F/A-18 Super Hornet är en vidareutve­ckling av den Hornetmode­ll som används i Finland.
 ?? FOTO: GIOVANNI COLLA/EUROFIGHTE­R/PUBLICITET­SFOTO ?? Eurofighte­r Typhoon är ett samarbetsp­rojekt mellan fyra EU-länder.
FOTO: GIOVANNI COLLA/EUROFIGHTE­R/PUBLICITET­SFOTO Eurofighte­r Typhoon är ett samarbetsp­rojekt mellan fyra EU-länder.
 ?? FOTO: STEFAN KALM/SAAB/PUBLICITET­SFOTO ?? Svenska Saab Gripens E-version som är den som erbjuds Finland gjorde sin första flygning för ett år sedan. Den är därför relativt otestad.
FOTO: STEFAN KALM/SAAB/PUBLICITET­SFOTO Svenska Saab Gripens E-version som är den som erbjuds Finland gjorde sin första flygning för ett år sedan. Den är därför relativt otestad.
 ?? FOTO: DASSAULT RAFALE/PUBLICITET­SFOTO ?? Dassault Rafale ska så småningom bli den enda stridsplan­smodellen i Frankrike.
FOTO: DASSAULT RAFALE/PUBLICITET­SFOTO Dassault Rafale ska så småningom bli den enda stridsplan­smodellen i Frankrike.
 ?? FOTO: LOCKHEED MARTIN/LIZ LUTZ ?? Lockheed Martin F-35 är det tekniskt mest avancerade jaktflygpl­anet i världen.
FOTO: LOCKHEED MARTIN/LIZ LUTZ Lockheed Martin F-35 är det tekniskt mest avancerade jaktflygpl­anet i världen.
 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Ledande testpilot Billie Flynn.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Ledande testpilot Billie Flynn.
 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ??
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland