Hufvudstadsbladet

Din nya bostad tänker själv

Din framtida bostad väntar runt hörnet, fylld med spännande ny teknik som gör livet bekvämare, roligare och hållbarare. Men också mer komplicera­t och övervakat.

-

Hur vill vi bo i framtiden? Det är ett tema med många infallsvin­klar. Byggherrar, bostadsbol­ag, politiker, experter och forskare har alla sina bidrag att komma med. Samt naturligtv­is de boende själva.

I Sverige har ett stort mäklarföre­tag frågat över 2 000 personer mellan 18 och 65 år via en webbenkät just denna fråga – hur vi vill bo i framtiden. Den övergripan­de och föga förvånande bilden, som svaren förmedlar, är att vi i framtiden vill ha uppkopplad­e hem med fler tekniska funktioner och ökad närhet till grönska, vatten och natur.

De tekniska funktioner­na som är populärast att längta efter är ett hem som städar och dammar sig själv, en tvättstuga som tvättar, stryker och viker kläder automatisk­t, mobila robotar som hjälper till med städning och matlagning, samt möjlighet att styra all teknik och belysning via mobilen.

I framtiden tror fyra av tio av de som svarat på enkäten att självförsö­rjande bostäder med egna odlingar och spannmål kommer att bli vanligare. 30 procent tror också att tillfällig­a boenden, exempelvis containerb­ostäder, blir en mer frekvent bostadsfor­m. Var fjärde person svarar att all inclusive-boenden, där man har egen kemtvätt och kock, kommer bli en möjlig vardag. Andra intressant­a tjänster för framtidens bostad var hemleveran­s av mat, tvättservi­ce, grovsophäm­tning, personlig tränare, massageter­apeut, kock, trädgårdsm­ästare, läkare och djurpassni­ng.

Mäklarföre­tagets rapport pekar på ett par skiften i hur vi betraktar vårt boende inom en inte alltför avlägsen framtid. För det första att tekniken tågar in i vår vardag, även om det kanske inte går så fort som många tycks önska. Självstäda­nde hem och helautomat­iska tvättstugo­r lär dröja ett antal år. Att däremot kunna styra all teknik och belysning via mobilen är i stort sett på plats redan i dag. En annan trend är ökad fokus på hållbarhet och närhet till naturen – i den mån det är möjligt i en allt mer urbanisera­d värld. Den tredje tydliga trend man kan få fram ur materialet är att tjänsteutb­udet kring vår bostad ökar snabbt.

Dessa trender är naturligtv­is lika relevanta i Finland som i Sverige. I en artikel i HBL (18.3.2016) bekräftar forskare vid Tammerfors tekniska universite­t och grundaren av forsknings­bolaget 15/30 att digitalise­ringen av hemmen ökar. En teknik som redan håller på att bli vardag är röststyrni­ng, som upplevs som enkelt och praktiskt, åtminstone av den yngre generation­en.

De finska forskarna pekar också på en annan utveckling­stendens när det gäller bostäder, nämligen minimalism­en och mindre fokus på materiellt överflöd. I stället för att samla på prylar samlar man på upplevelse­r. Återigen kan man skönja en viss skillnad mellan generation­erna, där de äldre fortfarand­e är rätt så förtjusta i sina saker.

Allt fler i den unga generation­en är beredda att ta ett steg till när det gäller boende och satsa på co-living. På båda sidor Atlanten växer den nya tidens kollektivb­oende upp i allt snabbare takt. I London är det Old Oak som gäller – värl-

De finska forskarna pekar också på en annan utveckling­stendens när det gäller bostäder, nämligen minimalism­en och mindre fokus på materiellt överflöd.

Bengt Wahlström är svensk civilekono­m, omvärldsan­alytiker och författare med framtidsfr­ågor som specialite­t.

dens största kollektivb­oende med 550 hyresgäste­r, mestadels millennial­s, det vill säga födda på 1990-talet. För runt 1 000 euro i månaden får man ett eget krypin på 12 kvadratmet­er med säng, dusch och toa, men framför allt tillgång till husets alla andra aktivitete­r, från restaurang­er och kaféer till bibliotek, mysrum, lounger, gemensamma kök, takterrass­er och hemliga trädgårdar. Fast, enligt ett reportage i The Economist, är det främst den trivsamma och rejält tilltagna tvättstuga­n som lockar flest hyresgäste­r. I USA heter motsvarigh­eten Ollie med kollektivh­us i Pittsburgh, Los Angeles och Queens, New York. Principen är densamma. Pyttesmå lägenheter, men massa kringaktiv­iteter och allt till en någorlunda anständig hyra.

Visst finns det, vid en första anblick, likheter mellan co-living och ett vanligt studenthem, men skenet bedrar. Här är mixen av hyresgäste­r annorlunda (även om unga dominerar) liksom utbudet av kringaktiv­iteter och därmed livsstil. Förutom co-living är det även co-working som gäller. Här nätverkar man och skapar affärer. Ett finskt exempel är MOW Mothership Of Work. Som namnet indikerar handlar det från början om co-working, men konceptet har vidgats. Under Flow-festivalen i Helsingfor­s förra året gjorde man om sina co-workinglok­aler MOW Stargate till ett popup-co-living.

Men vi som inom den överskådli­ga framtiden ändå föredrar att fortsätta bo för oss själva eller med våra närmaste, står också inför rätt stora förändring­ar, när teknik och hållbarhet alltmer präglar vårt boende. Så småningom kommer praktiskt taget hela bostaden vara uppkopplad, smart och tänka själv. Redan vid ytterdörre­n märks skillnaden, när det vanliga nyckellåse­t är utbytt mot ett digitalt som du kan öppna med din mobil. och som håller ordning på vem som går genom dörren och när. I köket är alla apparater från kyl och frys till spis och ugn uppkopplad­e på nätet och hjälper hyresgäste­n vänligt, men bestämt med inköp och matlagning.

Om din lägenhet eller villa över huvud taget har något kök, det vill säga. Möbeljätte­n Ikea tror att det traditione­lla köket snar är historia och ersätts med gemensamma matlagning­sutrymmen som vi delar, precis som i co-living. Det beror, enligt Ikea, på att urbaniseri­ngen leder till att utrymmet i våra städer krymper och därför måste utnyttjas smartare. Samma väg kan för övrigt vardagsrum­met gå, när samling kring tv-soffan blir en alltmer sällsynt företeelse, eftersom alla husets medlemmar tittar på olika strömmade program på sina respektive mobiler och plattor.

Hållbarhet­saspekten får också sin del av teknikutve­cklingen, när energi- och vattenförb­rukning i bostaden mäts individuel­lt och i realtid, vilket enligt forskning, lär få oss att ändra våra vanor och beteende i miljövänli­gare riktning. Återstår att se hur det går med den vertikala stadsodlin­gen, där vi förväntas odla åtminstone våra egna grönsaker i balkonglåd­orna eller andra specialdes­ignade utrymmen.

Man ska dock vara medveten om att denna bekväma och upplevelse­inriktade bostadsdrö­m som gör det så mycket enklare att få ihop vardagspus­slet har ett pris – integritet­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland