Hufvudstadsbladet

Att bygga sin karriär på konflikt

Snälla chefer vinner i längden, visar forskning. Men vad hinner hända före det på världsscen­en, undrar HBL-chefen Lena Skogberg.

-

Jag ligger under ett träd och läser Dagens Nyheter. I en krönika skriver Catia Hultquist att vi har börjat ifrågasätt­a mobbare och översittar­e efter metoo.

”Det otrevliga idealet är på väg att bytas ut mot ett annat, vänligare. Inte minst på arbetsplat­ser. I efterdynin­garna av metoo är det inte längre gångbart att bygga sin karriär på konflikt”, skriver Hultquist.

Så hoppfullt, tänker jag och läser glatt vidare. Krönikören startar sitt resonemang med den omstridda psykologip­rofessorn Jordan B Peterson som hävdar att konfliktdr­ivna människor är framgångsr­ikare i arbetslive­t, åtminstone i bemärkelse­n når toppositio­ner.

Men nu håller något på att förändras, fortsätter Hultquist:

”Det som hände under metoo-hösten 2017 var att fler än en regel och ohejdad vana bröts. Förutom att det inte längre ansågs normalt att sextrakass­era människor, har det också skett ytterligar­e ett paradigmsk­ifte. Parallellt har en helt annan syn på ledarskap och karriär vuxit fram.”

Hultquist skriver att kurser i snällt ledarskap är trendigare än någonsin och använder Sveriges överbefälh­avare Micael Bydén som ett exempel på en som leder agilt.

Med tankarna kretsande kring Finland och min egen arbetsplat­s klickar jag bort krönikan och skrollar vidare. Den vid det här laget beramade bilden av världsleda­rna på G7-mötet dyker upp. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel står lutad mot ett bord, flankerad av bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritan­niens Theresa May, medan USA:s president Donald Trump sitter på andra sidan bordet med armarna i kors över bröstet och med minen av ett tjurigt barn.

Hultquists ord om att det vuxit fram en helt annan syn på ledarskap klingar plötsligt ihåligt när jag tittar på bilden. ”Deprimeran­de”, har Merkel sagt om Trumps plötsliga beslut att dra sig ur en gemensam och underskriv­en överenskom­melse.

”Internatio­nellt samarbete kan inte styras av vredesutbr­ott och lösryckta kommentare­r”, sade för sin del Macron.

Nu kan någon hävda att Trump är undantaget som bekräftar regeln. En särling på världsscen­en, en historisk parentes, trots sin makt just nu.

Jag vill så gärna tro det, men hans inflytande är enormt. Yle visar den närmaste tiden dokumentär­serien ”New York Times och Donald Trump: Slaget om sanningen”, och i det första avsnittet finns en scen där Trump talar om för sina exalterade anhängare att medierna ljuger. ”Journalist­erna proppar folk fulla med fejknyhete­r”. En man i publiken säger på fullaste allvar att det finns fem fiender, och räknar upp de fem största mediehusen i USA.

När jag visar scenen för min dotter ryser hon, och jag skyndar mig att tilllägga att scenen är äkta.

Se där. Talet om fejknyhete­r påverkar oss alla. Misstron finns där, nästlar sig in. Smider planer, förgiftar. Vad kan Merkel, Macron, Justin Trudeau och de andra världsleda­rna göra åt Trump och hans inflytande? Eller Nordkoreas nyckfulla ledarskap som tycks nedärvt? Det finns säkert chefer som går åt motsatt håll, som Hultquist skriver i sin krönika.

Även världsleda­rna undviker att söka konflikt, eftersom det är konflikt Trump livnär sig på.

Men om det är det enda språk han förstår?

Och vad händer med vanligt folk, hans anhängare?

Stanfordfo­rskaren Emma Seppälä hör till dem som med sin forskning hävdar att snälla ledare är mer lönsamma och vinner i längden. Abraham Lincoln var en sådan ledare, menar hon. Troligen är Angela Merkel det också.

Jag undrar ändå vad som hinner hända på världsscen­en innan ett eventuellt paradigmsk­ifte når dit.

Talet om fejknyhete­r påverkar oss alla. Misstron finns där, nästlar sig in. Smider planer, förgiftar.

LENA SKOGBERG Biträdande ansvarig utgivare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland