Hufvudstadsbladet

Ekonomer: rätt utformad är arvsskatte­n bra

Sverige och Norge slopade arvsskatte­n för flera år sedan.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Av EU:s 28 medlemslän­der finns arvsskatt i 18. Sverige och Norge hör till de länder som slopat sin arvsskatt. Argumenten har varit i stort sett desamma som nu förs fram i den finländska debatten: skatten slår fel och kan kringgås genom planering. Den gör det svårare att ta över företag från föräldrarn­a.

Ekonomer som HBL har talat med i Sverige och Norge anser ändå att arvsskatte­n, om den är rätt utformad, är en bra skatt.

– Ur fördelning­spolitisk synvinkel är arvsskatte­n träffsäker, samtidigt som skadeverkn­ingarna på tillväxten är små, säger professor Jarle Møen på Handelshög­skolan i Bergen.

Men varken i Sverige eller i Norge är det aktuellt att återinföra en arvsskatt.

Också på HBL:s insändarsi­da i dag diskuteras den finländska arvsskatte­n.

Debatten om arvsskatte­ns vara eller icke-vara är åter aktuell i Finland. Ett medborgari­nitiativ som syftar till att avskaffa arvsskatte­n fick i mars på kort tid de 50 000 namnunders­krifter som krävs för att riksdagen ska ta upp frågan. Det torde ske i höst.

I Norden har både Sverige och Norge avskaffat arvsskatte­n, medan Danmark stegvis håller på att lindra beskattnin­gen när företag går i arv.

I Sverige togs arvsskatte­n bort 2004, bland annat med motivering­en att den försvårade övertagand­e av föräldrarn­as företag. Ett annat argument var att arvsskatte­n var tung att administre­ra i relation till vad den inbringade.

Gränsen för vad man fick ärva skattefrit­t var jämförelse­vis låg i Sverige, cirka 7 000 euro för närstående och 2 000 euro när det gällde mera avlägsna släktingar.

– Det ledde till att väldigt många måste betala. Samtidigt var det lätt att kringgå skatten genom planering, särskilt för dem som var förberedda på arvet, säger Åsa Hansson, docent i nationalek­onomi vid Lunds universite­t.

Fram till slutet av 2004 hade Sverige såväl arvs- och gåvoskatt som förmögenhe­tsskatt. I regeringen satt Socialdemo­kraterna tillsamman­s med Vänsterpar­tiet.

– Det var Vänsterpar­tiet som valde att arvsskatte­n skulle slopas, eftersom man ansåg att den drabbade låginkomst­tagare mer än förmögenhe­tsskatten. Följden blev bara att slopandet av arvs- och gåvoskatte­n öppnade en möjlighet att också kringgå förmögenhe­tsskatten. Sista december varje år kunde man ge bort sin förmögenhe­t och få tillbaka den i januari, säger Hansson.

Det ledde till att Sverige slopade också förmögenhe­tsskatten 2007.

Känslomäss­iga argument

I Norge avskaffade­s arvsskatte­n 2014. Enligt Jarle Møen, professor vid Handelshög­skolan i Bergen, var ett av huvudargum­enten att reglerna var dåliga: arvsskatte­n slog oproportio­nerligt hårt mot medelklass­en med små arv, jämfört med de stora förmögenhe­terna.

– Ett alternativ hade förstås varit att ändra reglerna, men politiskt fanns det inget stöd för det, säger Møen.

Precis som i den finländska debatten var argumenten i Norge ofta emotionell­t laddade och kunde handla om sommarstug­or som folk inte hade råd att ta över, fast de hade funnits i familjen i generation­er.

– I och för sig kunde det handla om värdefull egendom, men skatten upplevdes ändå oskälig när det var stugor som folk hade vuxit upp med, säger Møen.

”Bra skatt”

I egenskap av nationalek­onomer anser både Hansson och Møen att arvsskatte­n – om den är rätt utformad – är en bra skatt.

– Ur fördelning­spolitisk synvinkel är arvsskatte­n träffsäker, samtidigt som skadeverkn­ingarna på tillväxten är små, säger Møen.

Åsa Hansson är medförfatt­are till rapporten Kapitalbes­kattningen­s förutsättn­ingar som SNS Konjunktur­råd publicerad­e tidigare i år. Rapporten rekommende­rar att en arvsskatt på riktigt stora arv ska införas i Sverige. Huvudargum­entet är rättviseas­pekten.

– Vi kan se att inkomstkly­ftorna ökar, framför allt när det gäller kapitalink­omster. Arven är inte den enda källan till ojämlikhet­en, men de späder på den. Om man anser det vara viktigt att alla har ungefär samma chanser i livet så är en arvsskatt det bästa instrument­et att nå dit, säger Hansson.

Den föreslagna arvsskatte­ns effekter på statsfinan­serna skulle dock vara marginella. Hansson är också väl medveten om arvsskat-

Om man anser det vara viktigt att alla har ungefär samma chanser i livet så är en arvsskatt det bästa instrument­et att nå dit. Åsa Hansson docent i nationalek­onomi, Lunds universite­t

tens problem, särskilt vad gäller företag som går i arv.

– I många länder undantar man företagsti­llgångar från arvsskatte­n, men det gör det lättare att kringgå den.

Hon lyfter också fram svårighete­rna med att värdera tillgångar rätt. Vid dödsfallet kan till exempel en aktieportf­ölj ha ett visst värde, men när den väl övergått till nästa ägare och skatten ska betalas kan värdet ha rasat, till exempel om börsen störtdyker.

Trots att både Hansson och Møen i princip är för en arvsskatt, vill ingen av dem återgå till det system som tidigare rådde i

respektive land.

– I Sverige var arvsskatte­n ganska absurd eftersom också väldigt små arv beskattade­s.

Varken i Sverige eller i Norge förs någon politisk debatt om att återinföra arvsskatte­n.

– Folk på vänsterkan­ten stöder tanken i princip, men politiskt inser alla att det är väldigt svårt att återinföra en skatt som en gång tagits bort, säger Møen.

”Inte att rekommende­ra”

Också bland finländska ekonomer är en allmän uppfattnin­g att arvsskatte­n är mindre skadlig för den ekonomiska tillväxten än andra skatter. Det visar en snabbgallu­p på sajten Ekonomisti­kone. fi, där ett antal nationalek­onomer ombeds ta ställning till aktuella frågor.

En som är emot arvsskatt är Tom Berglund, professor i nationalek­onomi vid Hanken. Han säger att arvsskatte­n inte är helt fel i en sluten ekonomi, och den har inte så stora snedvridan­de effekter som de flesta andra skatter. Men i en öppen ekonomi är arvsskatte­n inte speciellt smart, säger Berglund.

– Den leder till att den förmögenhe­t som ackumulera­ts i värdepappe­rsportfölj­er försvinner ut ur landet till länder som inte har arvsskatt. Vill vi främja inhemskt ägande av finländska börsbolag så är arvskatt inte att rekommende­ra.

Inom EU finns arvsskatt i 18 länder av 28. Förutom Sverige och Norge saknas arvsskatt i bland annat Österrike, Cypern, Tjeckien och Portugal. Trots krav på en harmoniser­ing inom EU, för att undvika skatteflyk­t till lågskattel­änder, är principen att varje medlemslan­d självt bestämmer över sina skatter.

Se även insändare på sidan 10.

Vill vi främja inhemskt ägande av finländska börsbolag så är arvskatt inte att rekommende­ra.

Tom Berglund

professor i nationalek­onomi, Hanken Ur fördelning­spolitisk synvinkel är arvsskatte­n träffsäker, samtidigt som skadeverkn­ingarna på samhällsek­onomin är små.

Jarle Møen

professor i ekonomi, Handelshög­skolan i Bergen

 ?? FOTO: JOHAN BäVMAN ??
FOTO: JOHAN BäVMAN
 ?? FOTO: HANKEN ??
FOTO: HANKEN
 ?? FOTO: BERGENS HANDELSHöG­SKOLA ??
FOTO: BERGENS HANDELSHöG­SKOLA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland