Hufvudstadsbladet

En kamp mot klockan

– Vi hade en minuttidta­bell, vi skidade 50 minuter och pausade i 10, då gällde det att dricka och äta något, säger Frida Pelin från Kyrkslätt var en av de fem kvinnor som skidade över Grönland i maj. De klarade av sina 570 kilometer på 30 dagar.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Friluftsli­v i alla former är läraren Frida Pelins stora passion, hon paddlar, åker skidor, vandrar och trivs i naturen. I april och maj deltog hon i sitt livs största utmaning, då hon tillsamman­s med en finländsk expedition korsade Grönland från väst till öst, på skidor över glaciärise­n. Det speciella med den här expedition­en var att alla deltagare var kvinnor.

– Det här var den andra finländska expedition­en med bara kvinnor som korsade Grönland. Jag har tidigare deltagit i expedition­er på Vatnajökul­l och Svalbard med både män och kvinnor. Jag tycker inte att den här skilde sig från dem, vi saknade inte karlar på färden. Nu fick alla göra alla uppgifter, vilket en del kvinnor kanske upplevt att de inte fått i en blandad grupp, säger Frida Pelin.

De var sex damer som startade skidfärden från Kangerluss­uaq på Grönlands västkust den 25 april i år. Trettio dagar senare skidade fem av dem ned från glaciärise­n nära det lil la samhället Isortoq vid östkusten. Expedition­en nådde sitt mål, men inte utan missöden, sjukdomsfa­ll, snöoväder och helikopter­assistans.

– En av oss blev sjuk redan under den första veckan, hon fick magsjuka. Vi försökte fortsätta färden och dela upp hennes packning mellan oss andra, men det gick inte, hon hade inga krafter att skida. Det var bara att kalla på räddningsh­elikopter. Det blev en lång väntan, där vi hade slagit upp vårt läger var det strålande solsken och bästa skidföret, men vid kusten där helikopter­n fanns var det snöoväder, så den vågade inte lyfta. Vi fick vänta i tre dygn.

Väntan är värst

Den fyra veckor långa skidfärden är fysiskt tuff också för en vältränad person, man måste själv dra sin packning i pulka hela tiden. Förutom tält, dubbla sovsäckar och ombytesklä­der måste man också släpa på maten och bränslet. Frida Pelin hade exempelvis tre kilo smör och tio liter bränsle till stormköket i sin packning, plus rågbröd, grötflingo­r, medvurst, torkat kött, pastaporti­oner, kaffepulve­r, nötter och choklad – ja, allt hon åt under en månad. Och energiförb­rukningen var hög.

– Till all lycka behövde vi inte ha med oss vatten, det fanns överallt. Men snön måste kokas innan vi drack det, vilket i sin tur kräver bränsle, som vi måste vara sparsamma med.

De tre dygn som äventyrarn­a väntade på räddningsh­elikoptern var kanske resans svåraste, inte fysiskt men mentalt.

– Jag låg mest och vilade, lyssnade på poddar och samlade krafter. Det var perfekt skidväder, men vi fick inte åka i väg. Det var stressande för vi visste att vi borde ha sparat på vilodagar tills snöstorm drog in, för då är det direkt farligt att skida, man ser inget och risken för köldskador är stor.

En skidtur över glaciärise­n är en kamp mot klockan, dels för att det finns bokade flygbiljet­ter, dels för att förrådet av mat och bränsle i pulkan inte räcker till många extra dagar.

Drog stenar i bildäck

Frida Pelin nappade på äventyret när företaget Ankarat avotunturi­t för ett drygt år sedan meddelade att man planerade en Grönlandsr­esa som riktar sig enbart till kvinnor.

– Gruppen träffades flera gånger under året för att vi skulle lära känna varandra. Ute på glaciären måste man lita på varandra till hundra procent och hjälpas åt i alla lägen. Det fanns nätter när vinden vände och ett tält höll på att snöa in helt, då var det ingen som protestera­de när vi måste stiga upp och flytta på tältet mitt i stormen. Tack vare vår fina sammanhåll­ning klarade vi av att genomföra skidfärden, säger Pelin.

Före resan förde kvinnorna dagbok över träningsti­mmar, så att alla såg varandras fysiska form. Under sommarhalv­året gick träningspa­ssen ofta ut på att dra bildäck fyllda med stenar efter sig. När snön kom bytte de ut däcken mot pulka och skidor, men stenarna hängde med. Kravet var hundra timmar dragtränin­g för att få delta i expedition­en.

Ute på glaciären gäller det att ha krafter och uthållighe­t. Sträckan är lång, över 570 kilometer från kust till kust. Nära västkusten är terrängen ojämn, det går uppför, ibland brant. Ibland var dagsetappe­rna inte länge än tio kilometer, då den kuperade terrängen var svårforcer­ad. I inlandet är glaciärise­n plattare och där kunde damerna skida mellan tjugo och trettio kilometer per dag. Vyerna var vita vidder – eller vita snömoln. Tankarna kretsade ofta kring mat, energiförb­rukningen är oerhört stor.

– Vi hade en minuttidta­bell, vi skidade 50 minuter och pausade i 10, då gällde det att dricka och äta något. Jag hade färdiga snacks i fickorna, choklad och nötter, sånt som ger energi. Vi skidade på led och turades om med att hålla kursen. När allt är vitt runtomkrin­g en är det kompassrik­tning som gäller, berättar Frida.

Drack upp diskvattne­t

Varje kväll slog de upp sina tält och tillredde middagen inne i dem, dels för att värma upp natthärbär­get, dels för att få skydd för vinden. Temperatur­en på Grönland i maj varierar mellan –10 och –30 grader och det blåser mer eller mindre hela tiden.

– Jag hade med mig torkat älgmaletkö­tt för varje kväll, det åt jag med potatismos, pasta eller som fyllning i tortillapl­ättar. Det var nog inga lyxmiddaga­r. Till de tre första veckorna hade jag färskt rågbröd med, men sista veckan var det knäckebröd som gällde. Då var energibeho­vet redan så stort att det var mera smör än bröd på smörgåsen, minns Frida och skrattar åt sina matvanor.

Diskningen däremot var snabbt undanstöka­d syssla.

– Jag lärde mig under den förra expedition­en att man häller en slurk dricksvatt­en på tallriken, rör om med skeden och dricker sedan upp vattnet. På så sätt tar man tillvara all mat och slipper släppa ut värmen ur tältet bara för att slänga ut diskvatten, säger Frida och försäkrar att hon inte tillämpar samma bordsskick ens på en vandring i Noux.

Under expedition­ens gång skrev

en Frida Pelin och de fyra andra damerna dagligen bloggtexte­r, som de med hjälp av mobiltelef­on kopplad till satellitte­lefon skickade hem till Finland. I returposte­n fick expedition­smedlemmar­na de livsviktig­a väderleksr­apporterna, men också kommentare­r och hejarop från släkt, vänner och helt okända läsare. Det var välkommen post som hjälpte damerna att orka vidare, speciellt mot slutet då dagsetappe­rna växte till närmare 40 kilometer och energirese­rverna började ta slut.

– Efter en helikopter­färd från Isortok på fastlandet landade vi på ön Kulusuk, där det internatio­nella flygfältet finns. Det är en äkta inuitby med både skola och matbutik. Men vägen mellan hotellet och bybutiken hade snöat igen, så vi drog på oss skidorna ännu en gång och skidade till butiken för att köpa färskt bröd och frukt. Lokalbefol­kningen åker inte själva skidor, så de gjorde stora ögon när vi kom skidande.

Flyget till Finland blev försenat med ett par dagar, på grund av snöoväder. Men Frida hann hem till skolavslut­ningen, så att hon kunde dela ut betygen till sin klass – och förstås berätta de bästa historiern­a från äventyret för sina elever.

❞ Jag lärde mig under den förra expedition­en att man häller en slurk dricksvatt­en på tallriken, rör om med skeden och dricker sedan upp vattnet. På så sätt tar man tillvara all mat och slipper släppa ut värmen ur tältet bara för att slänga ut diskvatten.

 ?? Foto: Frida PeliN ??
Foto: Frida PeliN
 ??  ??
 ?? Foto: Frida Pelin
Foto: Frida Pelin ?? Med kvinnokraf­t över Grönland på 30 dagar. Under den fysiskt krävande färden måste alla dra sin egen packning i pulka. Förutom tält, dubbla sovsäckar och ombytesklä­der måste man också släpa på maten och bränslet.
Foto: Frida Pelin Foto: Frida Pelin Med kvinnokraf­t över Grönland på 30 dagar. Under den fysiskt krävande färden måste alla dra sin egen packning i pulka. Förutom tält, dubbla sovsäckar och ombytesklä­der måste man också släpa på maten och bränslet.
 ??  ?? Vi gjorde det! Gruppen nådde glaciärkan­ten på Grönlands östkust 30 dagar efter start, försenade av snöstormar och sjukdomsfa­ll, men väldigt nöjda. Expedition­en bestod av Nina Teirasvuo, Sanni Rannikko, Satu Löfman, Frida Pelin och Minna Honkavaara.
Vi gjorde det! Gruppen nådde glaciärkan­ten på Grönlands östkust 30 dagar efter start, försenade av snöstormar och sjukdomsfa­ll, men väldigt nöjda. Expedition­en bestod av Nina Teirasvuo, Sanni Rannikko, Satu Löfman, Frida Pelin och Minna Honkavaara.
 ?? Foto: Frida Pelin ?? Efter en blåsig natt blev morgonens första uppgift att gräva fram tältet ur snödrivan som hopat sig runt lägerplats­en. Nina Teirasvuo fick ofta använda spaden.
Foto: Frida Pelin Efter en blåsig natt blev morgonens första uppgift att gräva fram tältet ur snödrivan som hopat sig runt lägerplats­en. Nina Teirasvuo fick ofta använda spaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland