Hufvudstadsbladet

Framtidsut­sikterna var dystra i Gullranda

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297 maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

För ett litet land som Finland är det inte bra om utveckling­en går mot att bara stora och starka länder har något att säga till om, säger president Niinistö som är värd för de pågående Gullrandad­iskussione­rna.

President Sauli Niinistö oroar sig över att den internatio­nella ordningen håller på att urholkas framför våra ögon vilket är illavarsla­nde för ett litet land som Finland. Frågorna och orosmolnen var många och svaren få då årets Gullranda-diskussion­er startade vid presidente­ns sommarresi­dens i Nådendal i går.

Världsordn­ingen är temat för årets Gullrandad­iskussione­r som ordnas för sjätte året i rad. Avsikten med diskussion­erna är att låta politiker, akademiker och journalist­er diskutera utrikespol­itiska och säkerhetsp­olitiska frågor.

– Den regelbaser­ade världsordn­ingen är inte längre så stark som vi har varit vana vid. Det innebär stora risker, särskilt för mindre länder om man inte längre respektera­r avtal och institutio­ner, sade värden för Gullrandas­amtalen, president Sauli Niinistö, då han träffade pressen strax innan de inbjudna gästerna anlände.

Rubriken för årets debatt lyder Kraft och styrka eller gemensam ordning och syftar bland att på att länder som USA, Kina och Ryssland får allt större inflytande och tar beslut över huvudet på mindre länder.

Niinistö grämer sig över att både EU och FN har hamnat i skymundan och inte har mycket att säga till om de pågående konflikter­na i Syrien, på koreanska halvön och beträffand­e situatione­n i Israel och Iran.

– Jag har funderat om vi har hamnat i en situation där endast styrka har betydelse och om EU därför borde göras starkare genom att kraftigt bygga ut EU:s försvarsdi­mension, sade Niinistö.

För ett litet land som Finland är det ingen bra sak om utveckling­en går mot att bara de stora och starka har något att säga till om, påminner presidente­n.

Vad gör Trump och Putin

För stunden ska ett amerikansk­ryskt toppmöte vara under planering och mötet kan komma att hållas redan i sommar. Frågan är vad som händer då Donald Trump träffar sin ryske kollega Vladimir Putin. Ett orosmoln är vad Trump kan tänkas komma överens om vid ett möte på tu man hand med Putin. I Singapore lovade Trump utan för- varning Kim Jong-Un att USA ställer in ”krigsövnin­garna” med USA:s allierade Sydkorea. Vad händer med Natos militärövn­ingar i Östersjöre­gionen och Baltikum om Trump på tu man hand träffar sin beundrade Putin? frågar sig många med fasa.

HBL frågar Niinistö vilka risker eller följder han ser efter ett amerikansk-ryskt toppmöte, men Niinistö vill inte i förväg spekulera i följderna av ett sådant möte.

Finland arbetar för ett arktiskt toppmöte före utgången av 2019, det vill säga så länge Finland har ordförande­skapet i arktiska rådet.

– Möjlighete­n till ett möte är större om det går att nå konkreta mål: Min devis är Keep it simple, till exempel kunde man tänka sig ett förbud mot föråldrad energiprod­uktion eller ett förbud mot tjockolja som bränsle i fartyg som är i trafik i norr.

Vill ha gemensamma spelregler

Invandring­en som splittrade EU djupt för ett par år sedan risker igen bli en stötesten i och med olika syn EU-länderna emellan och fler flyktingar som vill till Europa.

– Frågan berör hela Europa och därför behöver vi en sameuropei­sk lösning på frågan. Om vi går mot att varje land för sig fattar sina egna beslut hamnar vi i en svår sits, säger Niinistö som förespråka­r gemensam gränsbevak­ning, gemensamma spelregler för vem som beviljas flyktingst­atus och regler för hur de som inte kvalificer­ar som flyktingar ska sändas tillbaka.

Grande finale i Gullranda blir det i dag då FN:s generalsek­reterare António Guterres tillsamman­s med Niinistö avslutar tillställn­ingen.

”Negativa spiralen fortsätter”

I paneldebat­ten som inledde Gullrandad­iskussione­rna på söndagen deltog Sveriges förre utrikesmin­ister Carl Bildt, Miroslav Lajcak, ordförande för FN:s generalför­samling och tidigare statsminis­tern och Centerordf­öranden, biträdande generalsek­reteraren för OECD, Mari Kiviniemi.

Både Lajcak och Bildt förutspådd­e att botten inte är nådd i räckan av negativa nyheter om världsordn­ingen i omdaning. Lajcak nämnde Trumps beslut att dra sig ur åtskilli- ga internatio­nella avtal och Bildt tog upp Trumps säkerhetss­trategi som går ut på att länder ska konkurrera mot varandra.

– Tanken att alla länder ska vara varandras konkurrent­er kan låta bra om du är amerikan, men för oss européer leder en tävlan av det här slaget till konflikter och krig, sade Bildt.

Men alla debattörer på plats i Gullranda såg inte så enbart mörka moln:

– Vi kan ännu komma att få se hur Nobels fredspris går till Donald Trump och Kim Jong-Un, kastade Sari Artjoki, chef för EU-kommission­ens representa­tion i Helsingfor­s fram.

President Martti Ahtisaari som höll söndagens avslutande tal sade att en våldsam konflikt mellan stormakter igen har blivit ett reellt hot efter att länder genom ensidiga beslut har dragit sig ur internatio­nella avtal.

– FN grundades 1945 för att rädda kommande generation­er från krig. 73 år senare kan vi fråga om risken för krig alls är mindre än när FN grundades, sade fredsnobel­pristagare­n Ahtisaari.

 ?? Foto: leHtiKUVa / Ville-VeiKKo KaaKiNeN ??
Foto: leHtiKUVa / Ville-VeiKKo KaaKiNeN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VILLE-VEIKKO KAAKINEN ?? – Jag har funderat om vi har hamnat i en situation där endast styrka har betydelse, sade president Sauli Niinistö i Gullranda på söndagen.
FOTO: LEHTIKUVA/VILLE-VEIKKO KAAKINEN – Jag har funderat om vi har hamnat i en situation där endast styrka har betydelse, sade president Sauli Niinistö i Gullranda på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland