Hufvudstadsbladet

Din granne kan vara influencer

-

Är en avocadotoa­st godare om man betalat för den själv eller får betalt för att äta den?

Den filosofisk­a frågan dyker upp i mitt huvud när jag märker att allt fler vanliga människor, eller i alla fall nästan vanliga, får betalt för att nämna varumärken i sina Instagramf­löden.

Det här hände i våras. Plötsligt märker jag att märkligt många nämner produkter, hotell, semesteror­ter, färjor, kaféer, och jag börjar acceptera att jag inte längre vet vem som är sponsrad och vem som bara tycker om att konsumentu­pplysa av eget intresse.

Kanske beror det på att många av dem jag följer är i samma bransch som jag, men det verkar numera som att hela världen är till salu.

I en artikel i The Guardian kallas de ”mikroinflu­encers”, de här människorn­a med ett par tusen följare som får betalt för att nämna, exempelvis, en lokal restaurang. Guardian berättar om en kvinna med ett Instagramk­onto som handlar om hennes tarmproble­m, och som får ihop en halv månadslön genom att berätta om glutenoch laktosfria produkter.

Den här typen av reklam är i och för sig inget nytt. I årtionden har vi sett på tv-serier där strategisk­t utplacerad­e colaburkar dykt upp i förhörsrum och på poliskonto­r. Damtidning­arna har gjort sminkrepor­tage sponsrade av sminkföret­agen själva.

Då talade man om ”smygreklam”. Det gör ingen längre. I dag vet vi att det är så här många frilansare betalar hyran.

Bokförlag betalar gärna bloggare för att nämna deras böcker. En bild av en pärm räcker, kanske några ord: ”Boken var spännande!”

Och det rör sig inte om några små summor. Vi kan säga så här: det är betydligt bättre betalt än vad författare­n själv får för att hålla ett samtal på ett bibliotek.

När tidningskr­isen var som värst var det många redaktione­r som inledde samarbeten med företag som ville presentera sina produkter i bättre ”miljöer”. Och när allt fler journalist­er fick sparken och blev företagare började gränserna suddas ut.

Det här kan inte sluta väl, tänker jag. Även om jag inte hittar några siffror kring ”influencer­ekonomin” verkar det sannolikt att den kommer att falla på sin egen tyngd. Vem vill bläddra i ett flöde där ingenting är autentiskt, där allt är betalt av någon, till och med din grannes gräsklippa­re?

Ja… ganska många, verkar det som. Det verkar inte som att public service fått ett uppsving tack vare sin kvarvarand­e, förmodade integritet.

Kanske borde vi ändå oroa oss för alla dessa vanliga kids som vill leva influencer-liv men som inte klarar av att leverera.

En poäng som gjordes i Guardian var denna: det kan verka som att dessa digitalt inflytelse­rika personer får betalt för att göra ingenting, men själva jobbet går ut på att först, kanske i flera år, nätverka sig fram, skapa sig ett varumärke, bygga upp en följarskar­a.

Och sen när man väl hittar en sponsor gäller det att samarbeta med ett företag som passar ens image, så att man inte förlorar sin trovärdigh­et. Det är – beroende på vad man jämför med – ett hårt jobb.

Kvinnan i Guardian, hon med tarmproble­men, säger att hon är väldigt selektiv. Och det slår mig: kanske smakar glutenfrit­t bröd faktiskt gott om man får betalt för att äta det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland