Hufvudstadsbladet

Arvtagare är inte parasiter, men nog de som idkar skatteplan­ering

-

ARVSSKATT Rafael Donner filosofera­r i sin I dag-kolumn (HBL 12.6) över beskattnin­gen och polemisera­r mot tanken att avskaffa arvsskatte­n. Han har ändå en viss förståelse för problem, som kan uppstå vid arv av sommarstug­or, familjeför­etag och liknande och framkastar goda idéer om hur beskattnin­gen av arv kunde utvecklas. Anette Karlsson, som hade ett debattinlä­gg för en tid sedan, vill däremot i linje med socialdemo­kratiska idéer rentav skärpa skatten på arv.

Att beskatta egendom – alltså inte eventuell avkastning av egendom – är i längden konfiskeri­ng. Och föremålet för beskattnin­g har skattmasen valt med sin egen logik. Tidigare beskattade­s skorstenar och speglar. I dag har vi fastighets­skatten, som är mycket viktig för kommunerna, men som inte har någon koppling till vare sig fastighete­ns avkastning eller användning­en av de kommunala tjänsterna. Så har vi bruksavgif­ten för bilar, som är en förtäckt förmögenhe­tsskatt eftersom den inte har någon relation till bruket av bilen, endast innehavet.

I dessa båda fall beskattar man alltså i Finland egendom, trots att förmögenhe­tsskatten officiellt är avskaffad. Arv och gåvor beskattas trots att det inte uppstår någon värdeöknin­g vid överlåtels­en. ”Juppiskotr­ar” och lyxjakter beskattas inte; det skulle ha inneburit för mycket byråkrati och praktiska svårighete­r, kom man till. Men varför beskattas då inte till exempel alla skjutvapen, som är registrera­de hos myndighete­rna? – Nog kan man konstatera att denna del av beskattnin­gen är rätt godtycklig och verkligen inte behandlar medborgarn­a och deras egendom lika.

På tal om arv glömmer Donner att det värdefulla­ste vi får av våra föräldrar är generna och det sociala kapitalet, som har gjort att några människor från fattiga förhålland­en har kunnat arbeta sig upp och skapa sig en förmögenhe­t. Och det arvet beskattas ju inte alls!

Om man bortser från lottovinst­er och spekulatio­nsvinster genom ”snabba klipp” och andra märkliga företeelse­r på finansmark­naden, där värdeöknin­gen ofta saknar reell grund och är helt slumpartad, uppstår förmögenhe­t genom arbete och företagsam­het och genom värdestegr­ing på egendom. Eftersom ingen i dagens samhälle kan skapa något helt själv, oberoende av andra och av samhällets infrastruk­tur, och eftersom vär-

Somliga har tur, andra mindre god tur i livet. Därtill finns de, som har verklig otur. Men vi kan jämna ut klyftorna med hjälp av en beskattnin­g som uppfattas som moraliskt rättvis.

destegring­en på exempelvis tomtmark mycket beror på beslut på samhällsni­vå, är det rimligt att en del av förtjänste­n går till det gemensamma, till skatt. Och denna skatt kan och borde vara starkt progressiv både på inkomster av arbete och kapital. Så kunde de skyhöga inkomstski­llnader, som nu för tiden förekommer, utjämnas något mera.

Donner säger att samhället alltid kommer att förbli orättvist i viss mån. Naturen är dessvärre ännu orättvisar­e. Somliga har tur, andra mindre god tur i livet. Därtill finns de, som har verklig otur. Men vi kan jämna ut klyftorna med hjälp av en beskattnin­g som uppfattas som moraliskt rättvis. Dit hör enligt min mening skatten på alla inkomster och vinster och en styrande skatt på konsumtion­en.

Parasiter på samhällskr­oppen är inte de som får ärva egendom, utan de, som genom aggressiv skatteplan­ering och skatteflyk­t till andra länder undandrar sig sitt ansvar för det gemensamma.

JAN-ERIK INGVALL Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland