Hufvudstadsbladet

Vård är det rätta svaret på drogproble­m

-

missbruk är en sjukdom. Beroende är en sjukdom. Och handeln med droger är åtminstone delvis en kaotisk pyramidver­ksamhet där de sjuka själva smittar ned andra, i syfte att hålla sin egen sjukdom lugn. men tron på en smitta lämnar inga sympatier över för de sjuka. Tvärtom avhumanise­rar man dem genom att jämställa dem med själva smittan. mot den – och dem – har nolltolera­ns rått.

Dessa teorier har skördat många liv. Och vad värre är: De fortsätter att skörda många liv. Den vetenskapl­igt okontrover­siella idén om så kallad harm reduction, skadereduc­ering, har länge motarbetat­s av politiker i Sverige. De talar om att ”sända signaler” så där som maktfullko­mligheten gör när den ska till att uppfostra undersåtar­na. men låt oss för all del svara på den frågan. Vad sänder det för signaler att exempelvis erbjuda rena sprutor?

Jo, det sänder signalen att samhället inte vill att personer med drogproble­m ska riskera sin hälsa och sina liv, att det är viktigt att försöka undvika att de drabbas av hepatit c, hiv och andra blodburna smittor som kan överföras när människor delar kanyler. Sprutbyte sänder signalen att missbrukar­e också är människor, och värda vård. Sedan i fjol får kommunerna inte längre säga nej till dessa livsviktig­a program, men de stoppas ändå hela tiden.

Dagens Nyheter

Tidningen skriver att det är skamligt av det svenska samhället struntar i eller försöker straffa ut en person som uppvisar symtom på en livshotand­e sjukdom: som har problem med droger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland