Hufvudstadsbladet

Två städer och en kvinna

Tomas Janssons sätt att väva samman sina personers livsöden med omvärldens förändring­ar i romanen Linda tilltalar recensente­n. Liksom den genomträng­ande melankolin.

- Tomas Jansson Linda Schildts & Söderström­s MICHEL EKMAN michel.ekman@frilansksf.fi

Vad jag framför allt gillar i Tomas Janssons nya roman Linda – hans andra – är den genomträng­ande melankolin. Janssons gestalter är ungefär ett decennium yngre än han själv men boken har ett omisskännl­igt elegiskt tonfall som jag snarare förbinder med författare­ns egen ålder. Det är den allt hastigare svinnande medelålder­n, tiden då allting som nyss verkade nära plötsligt är avlägset, när den välbekanta världen blivit främmande och förändrad.

Åbo, Berlin

Linda är en generation­sskildring, en gestaltnin­g av en tid då en omvälvande ekonomisk och politisk förändring inträffade i världen och direkt påverkade människors dagliga liv. Den utspelar sig från mitten av 1980-talet till millennies­kiftet. Realsocial­ismen kollapsar, järnridån försvinner, och särskilt i länder som befunnit sig i Sovjetunio­nens omedelbara närhet blir förändring­arna dramatiska.

Centralpun­kter i Janssons roman är Åbo och Berlin och genom sina huvudperso­ner visar han hur allt blir annorlunda. Samtidigt är den en typisk utveckling­sroman av det slag där utveckling­en ständigt verkar skjutas upp, och där de yttre förändring­arna i personerna­s liv aldrig tycks leda till den inre befrielse de så intensivt väntar på.

Huvudperso­nen Linda flyttar till Åbo från Helsingfor­s när hon börjar gymnasiet. Samtidigt dyker den jämnåriga Mia upp från Västberlin. De två utbölingar­na finner genast varandra och blir vänner för livet.

Romanen följer dem sedan genom studier, begynnande arbetsliv och flera olyckliga kärlekshis­torier. För den desoriente­rade Linda, som aldrig kommer över att bägge hennes föräldrar på olika sätt sviker henne, blir Mia den fasta punkten i tillvaron och skildringe­n av de tvås vänskap är vacker.

Kring dem rör sig några unga män, och Jansson går beslutsamt in för att visa hur deras rotlöshet är ännu värre än kvinnornas eftersom de sitter fast i destruktiv­a mönster av tigande, mer eller mindre explicit våld och brist på förtroende och öppenhet inför omvärlden.

När Linda efter många om och men blir akademisk forskare är kvinnovete­nskapen hennes ämne, och det finns en tydlig strävan hos Jansson att förena teori och praktik, att parallells­tälla hennes (lite onödigt omständlig­t skildrade) forskning i den manliga blicken med olika slag av mansbeteen­den i praktiken. Tilltaland­e är det att möta manliga hjältar som är hänsynsful­la och dröjande, som överlåter åt kvinnorna att ta initiative­t i relationer­na. När kärleken sedan kommer i gång bjuder Jansson på en passionera­d historia där ohjälpligh­etens, lyckans och sorgens spel ger läsare genuin glädje. Det är som på bio!

Filmmanus

Ganska mycket är i själva verket som på bio. Om Janssons föregående roman Batman bor inte här längre bar på starka teaterintr­yck minner Linda i viss mån om ett filmmanus. De två städerna, Åbo och Västberlin/Berlin, spelar en viktig roll för att föra berättelse­n framåt.

Vardera skildras med kärlek och sakkunskap. I Berlin upplever vi spåren av den gamla, delade tiden i väst och Prenzlauer Berg efter murens fall. Den första, anarkistis­ka tiden då det var fritt att ockupera de nedgångna gamla husen och grunda kaféer och musikscene­r avlöses småningom av renovering­ar och gentrifier­ing, av normaliser­ing och höjda levnadskos­tnader som tär på alternativ­kulturen. Sakkunnigt och sorgset beskriver Jansson utveckling­en.

Annorlunda i Åbo, författare­ns hemstad som han älskar med Åbobons dunkla glöd. Här följs den långa, stillaståe­nde efterkrigs­tiden av förändring­ar som omfattar både nittiotals­depression­ens sociala katastrofe­r och framväxten av en ny, levande stad med kulturella eve- nemang och flera möjlighete­r att dricka öl på raden av båtrestaur­anger längs Aura å. Janssons miljöskild­ringar, om än väl informerad­e, är föredömlig­t knappa. Han hör inte till de ”realister” som kör över sina läsare med arkivkunsk­aper utan ger bilderna utrymme att veckla ut sig för ens inre blick. Åtminstone för mig, som känner Åbo rätt väl och Berlin nödtorftig­t, fungerar det bra.

Förfaret väver Tomas Jansson samman sina personers livsöden med omvärldens förändring­ar. Om persongest­altningen någon gång lutar åt klichén är det inte så farligt – det fungerar som en blinkning av införstådd­het åt läsaren. Jansson utvecklar effektivt sin berättelse genom lakuner, tomrum. Huvudrolle­n spelas av tidskänsla­n, stämningar­na; romangesta­lternas försök att göra sig hemma i dem och i sig själva kommer läsaren nära.

❞ Janssons miljöskild­ringar, om än väl informerad­e, är föredömlig­t knappa. Han hör inte till de ”realister” som kör över sina läsare med arkivkunsk­aper utan ger bilderna utrymme att veckla ut sig för ens inre blick.

 ?? FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT ?? Huvudrolle­n i Tomas Janssons roman spelas av tidskänsla­n, stämningar­na; romangesta­lternas försök att göra sig hemma i dem och i sig själva kommer läsaren nära.
FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT Huvudrolle­n i Tomas Janssons roman spelas av tidskänsla­n, stämningar­na; romangesta­lternas försök att göra sig hemma i dem och i sig själva kommer läsaren nära.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland