Hufvudstadsbladet

Dallaskör turnerar med festliga psalmer

Den amerikansk­a kören Dallas Symphony Chorus (DSC) avslutade sin turné i Sverige, Estland och Finland med en konsert på Finlandiah­uset i Helsingfor­s. Kören som består av aktiva amatörer sjunger framför allt tillsamman­s med symfoniork­estern i Dallas.

- DANTE THELESTAM dante.thelestam@frilansksf.fi

DSC:s 40 års turné Dallas Symphony Chorus Lojo stadsorkes­ter Joshua Habermann, dirigent. Lindsey Pope, mezzosopra­n. Jonathan Dimmock, orgel. Bernstein, Duruflé, Runestad. Finlandiah­uset 16.6.

Nuvarande turnén ordnades som en del av körens 40-årsfirande. I Finland samarbetad­e Lojo stadsorkes­ter med DSC för ett program med symfonisk körmusik.

Finlandiah­uset var en ståtlig men också aningen slösaktig plats för konserten. Salen lämpar sig naturligtv­is väl för repertoare­n – salen har en orgel samt utrymme för stor kör och orkester. Problemet var att DSC inte lyckades locka så många lyssnare. Publiken fyllde nu inte ens mittersta sektionen av parketten. Tomrummet drog tyvärr ner på stämningen.

Likväl presentera­de DSC ett festligt program med betoning på ljusa toner, fanfarer och lovsång. Det var glädjande att höra en klangfull och erfaren kör på över hundra sångare i Helsingfor­s.

Konserten inleddes med Leonard Bernsteins populära Chichester Psalms för kör, orkester och solister. Texten i verket består av avsnitt ur Psaltaren på hebreiska. Första satsen satte i gång med ryt- miskt jublande, energiska trumvirvla­r och pinglande klockspel – med psalmerna 108 och 100.

Andra satsen blandade två olika stämningar. Den änglalikt simpla musikalmel­odin för gossopran och harpa (psalm 23, Herren är min herde) avbröts av oroligt skrällande slagverk och den hotfullt hojtande kören, (psalm 2, Varför är folken i uppror). Senare blandades dessa stämningar finurligt på varandra. Det kan nämnas att Bernstein egentligen dikterar i noterna att gossoprane­n inte får ersättas av en kvinnoröst såsom DSC nu gjorde – med Lindsay Pope som solist. Likväl var DSC:s beslut praktiskt motiverat och knappast någon stor synd i det här sammanhang­et.

Den sorgfulla stråkmusik­en på början av tredje satsen lät aningen klent med Lojo stadsorkes­ters försiktiga stråksekti­on. Däremot imponerade körens inträde med fylligt och långsamt svallande operatiska körmelodie­r, psalm 131 Herre, jag är inte övermodig. Avslutande fridfulla toner till psalm 133 klingade gammalmodi­gt tryggt och romantiskt.

Huvudnumre­t på programmet var Maurice Duruflés Rekviem Op. 9 (versionen för kör, liten orkester och orgel). Dödsmässan­s musik klingade för det mesta mild och söt. Mjuka orgelmönst­er och hoppfulla harmonier utvidgades till lång- sam och optimistis­k kontemplat­ion kring frid. Emellanåt hördes snuttar av kyrkosång och koraler i stil av Bach. Kyrkomusik­en ljöd högtidligt men vackert otvunget under ledning av Joshua Habermann. Det trygga orgelspele­t av Jonathan Dimmock var genomgåend­e ljuvt att lyssna till.

DSC uppvisade både kraftiga och tystlåtna klanger i mässan. Speciellt starkt ljöd de jämnlöpand­e stämmorna i Kyrie Eleison. Pope sjöng stilfullt solot för mezzosopra­n i femte satsen. Mot slutet mysade kören belåtet i olika versioner av ”dona eis requiem” – giv dem frid.

Sist hördes ett kort nytt verk, Proud Music of the Storm, skrivet för DSC av den unga amerikansk­a tonsättare­n Jake Runestad. Texten till stycket bygger på en förkortnin­g av Walt Whitmans dikt med samma namn. Runestads kör- och orkestermu­sik klingade proffsigt glädjefull­t men den konvention­ella festlighet­en erbjöd inte mycket personligh­et. Fanfarer och optimistis­kt lyriska melodier påminde lite om musiken till Stjärnorna­s krig.

Som ett oväntat extranumme­r sjöng Pope Finlandiah­ymnen på tydlig finska. Kören ackompanje­rade nynnande på ”mm” och ”aa”.

 ?? MARTIN
FOTO: TRACY ?? Dallas Symphony Chorus uppvisade både kraftiga och tystlåtna klanger i mässan i Finlandiah­uset.
MARTIN FOTO: TRACY Dallas Symphony Chorus uppvisade både kraftiga och tystlåtna klanger i mässan i Finlandiah­uset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland