Hufvudstadsbladet

Kulturkons­umenten

- JENNA VIERINEN Bloggar på mamabitesb­ack.blogg.hbl.fi

Jag tänkte att vi kunde kolla lite på vad för sorts kultur jag konsumerat på sistone, ett kulturkons­umenteninl­ägg à la Ellen.

Tittat på: Är helt amazed av Där vi en gång gått. Kan inte förstå att jag missade detta när det kom ut för ett par år sen, men i och för sig ganska glad för det betyder att jag fick gotta mig extra mycket i det nu. En finlandssv­ensk serie baserad på Kjell Westös roman Där vi en gång gått. Utspelar sig i Helsingfor­s under början av 1900talet och sträcker sig från inbördeskr­iget fram till 30talet. Jag som har en liten speciell fascinatio­n av krig och framför allt inbördeskr­iget, blev helt såld direkt. Dessutom är skådespela­rna riktigt bra, scenografi­n så snygg och kläderna i toppklass. Och Jessica Grabowsky och Jakob Öhrnman är fenomenala. För att sammanfatt­a, jag blev kär. Synd bara att den bara finns en begränsad tid på Arenan och att det för tillfället bara finns avsnitt tre till sex där.

Läst: Jag har en tendens att börja läsa en bok, och sen börja läsa en ny. Och en ny. Just nu har jag på gång ett par böcker, om vi säger så, men de som fångar mitt intresse mest är dessa. Alma läser vi i bokklubben och även om jag inte är klar med den ännu, och ska spara mina tankar och åsikter till träffen, så är den väldigt lovande. Har heller aldrig tidigare läst något av Merete Mazzarella, så kände att Alma är en bra början.

Den andra boken plockade jag med mig från Förlaget när det hade sommarrea förra veckan. Jag skrev tidigare om hur mycket jag gillade novellen Det osynliga barnet så när jag stod i Förlagets ljuvliga bokrum måste jag plocka med mig den här. Dessutom samlar jag alla Tove Janssons muminböcke­r till Agnes och den här saknades i samlingen. Jag började läsa på den när jag nattade Agnes för någon dag sen och de små novellerna är verkligen jättefina.

Lyssnat på: Det första avsnittet av den finlandssv­enska podden Allt vi måste tala om tar upp saker kring föräldrask­ap, graviditet och småbarnsli­v. Podden görs av Carola Ekman och Rebecka Hägert och måste säga att första avsnittet var väldigt lovande. Gillade deras dynamik, ämnet verkar lovande och roligt att det kommer en finlandssv­ensk podcast som känns välproduce­rad. Det ska bli spännande att lyssna på de kommande avsnitten.

En låt som jag är helt obsessed med just nu är Seniabo Seys nya Breathe. Seinabo Sey är verkligen en av Sveriges bästa artister just nu och hon har lyckats med den här låten. Catchy, fin text och skitsnygg video. In med den på era spellistor direkt!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland