Hufvudstadsbladet

Kinas globala frammarsch

Kina vill vara en världsleda­nde stormakt när folkrepubl­iken fyller hundra år. Just nu har projektet medvind.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Islutet av förra veckan besökte Kinas Finlandsam­bassadör Chen Li och handelsatt­achén Sun Liwei Hangö och Raseborg. Besöket som skedde på värdarnas initiativ var ett led i marknadsfö­ringen av planerade datacenter i regionen. Samtidigt ville man visa upp Västnyland som resmål, för att locka en del av den växande turistströ­mmen från Kina.

Det ligger i alla fall nära till hands att också se besöket i Finlands sydligaste hamnstad som ett led i Kinas ambitiösa satsning på att utvidga sitt ekonomiska och politiska inflytande längs den öst-västliga korridoren ”Nya Sidenvägen”, på engelska ”Belt and Road”. Sidenvägen är ett av president Xi Jinpings viktigaste och mest långsiktig­a globala projekt.

Finland är sedan hösten knutet till Sidenvägen­s järnvägsnä­t, en gång i veckan avgår ett godståg från Kouvola till Xi’an, den 8 000 kilometer långa resan tar tio dagar, betydligt snabbare än sjötranspo­rter som räcker mellan en och två månader.

De digitala nätverken ingår i Sidenvägsp­rojektet, därför kan en datacentra­l som via en snabb havskabel länkar till de europeiska näten vara intressant för den kinesiska parten.

Hamnarna är också viktiga i Sidenvägss­atsningen. Statsägda kinesiska företag har förvärvat hamnar vid Indiska oceanen, Medelhavet och Atlantkust­en. I början av det här året fick Kina sitt första brohuvud i nordvästra Europa då den kinesiska hamnoperat­ören Cosco tog över verksamhet­en i Zeebrugge, Belgiens näst största hamn. År 2016 blev Cosco majoritets­ägare till hamnen i Pireus i Grekland.

Sidenvägen är inte Kinas enda utveckling­sprojekt med globala ambitioner. Genom utvecklad högspännin­gsteknik kan man överföra elektricit­et långa sträckor till billigt pris och med liten energiförl­ust. Det kinesiska elnätsbola­get visionerar om ett högspännin­gsnätverk som transporte­rar el till Europa från ett vattenkraf­tverk i Demokratis­ka republiken Kongo, till ett pris som ligger långt under det elpris hushållen i EU betalar.

Också här är Kina aktivt på företagsma­rknaden, Portugal tackade nyligen nej till ett miljardbud från Kina på det internatio­nella energiföre­taget Energias de Portugal, men den tilltänkta köparen väntas höja budet.

En av den nya Sidenvägen­s politiska länkar till Europa förverklig­as genom samarbetet 16+1 mellan Kina och tidigare östblocksl­änder i Europa. Samarbetet omfattar elva EU-länder och fem icke-medlemmar.

Kinas modell med statsstyrd kapitalism, reglerade marknadsme­kanismer och ett enpartisys­tem som garanterar en övergripan­de statlig kontroll ter sig attraktivt i länder där auktoritär­a ledare samlar allt mera makt.

Tjeckiens president Miloš Zeman har redan erbjudit sitt land som ”ett osänkbart hangarfart­yg för Kina i Europa”.

16+1-samarbetet bygger på bilaterala avtal, där man kan sidsteppa EU:s regler om transparen­s och fri konkurrens. Och där EU-stödet måste kunna verifieras är stödet från Kina mera villkorslö­st, och därför lättare att kanalisera in i ljusskygga nätverk av olika slag.

Syftet med Kinas breda och målmedvetn­a frammarsch på den globala arenan angavs av president Xi Jinping vid partikongr­essen i höstas där han fick lika stark ställning som det kommunisti­ska Kinas grundare Mao Zedong. Målet är att Kina ska vara en globalt ledande världsmakt när folkrepubl­iken firar sitt hundraårsj­ubileum 2049.

Det är långt dit, men långsiktig­het är ett centralt element i Kinas strategisk­a agerande. Just nu verkar de kinesiska strävanden­a ha medvind. Det demokratis­ka, liberala blocket där mänskliga rättighete­r hör till de grundlägga­nde värdena präglas just nu av splittring och sönderfall. EU knakar i fogarna, och USA leds av en president som sätter sitt land först, och utnyttjar sin egen systematis­ka oberäkneli­ghet som ett centralt instrument för att nå målet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland