Hufvudstadsbladet

Potkonen vill avsluta karriären med OS-guld

Mira Potkonen tog karriärens första mästerskap­sguld i EM i Bulgarien förra veckan. 37-åringen känner sig starkare än tidigare. – Som idrottare är hon fortfarand­e ung, säger tränaren Maarit Teuronen.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Mira Potkonen fick lyfta händerna i skyn efter EM-finalmatch­en mot Anastasia Beljakova. Efter att domarröste­rna fallit 3–2 fick Potkonen fira – försiktigt.

– Jag tvingades lugna ner mig för jag delade omklädning­srum med Elina (Gustafsson), som förberedde sig för sin final. Efteråt fick vi båda njuta av segerruset, det var fantastisk­t att få dela glädjen, säger Potkonen.

EM-guldet var ett slutligt bevis på att Potkonen utvecklats sedan Osbronset i Rio 2016. Samma år tog hon VM-brons efter att ha förlorat mot just Beljakova i semifinal.

– Vad är det om inte utveckling? säger tränaren Maarit Teuronen.

Mira Potkonen fyller 38 i år men har fortfarand­e krut i armen och siktet stenhårt fokuserat på OS om två år. Hon säger sig vara en bättre boxare än tidigare.

Vill sätta kronan på verket

– Förhoppnin­gsvis är jag i mitt livs bästa form om två år. Tokyo är mitt sista mål, för sedan sätter åldern stopp för mig. Det vore kul att sätta kronan på verket och avsluta karriären med ett OS-guld.

Teuronen poängterar att Potkonen fortfarand­e är ung som idrottare. Potkonen var 27 år gammal då hon tog sina första stapplande steg som boxare.

– Om hon hade börjat som åttaåring hade situatione­n varit annorlunda, säger Teuronen.

Den senaste tiden har Potkonen inte gått att stoppa. Finalseger­n i Bulgarien var den 48:e matchen på raken som Potkonen vann. Vad är hemlighete­n bakom segerraden?

– Jag har väl varit snäppet bättre än de andra, säger Potkonen och ler.

 ?? MaRtti KainULaine­n
Foto: LehtiKUVa/ ?? Mira Potkonen visar upp karriärens första mästerskap­sguld. Sedan tidigare har hon ett EM-silver, VM-brons och OS-brons i prisskåpet.
■
MaRtti KainULaine­n Foto: LehtiKUVa/ Mira Potkonen visar upp karriärens första mästerskap­sguld. Sedan tidigare har hon ett EM-silver, VM-brons och OS-brons i prisskåpet. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland