Hufvudstadsbladet

Unga väljer alkoholfri­tt i sommar

De varma sommarkväl­larna lockar till spontana fester i parkerna. En lördag kväll i Helsingfor­s nås vi av ljudet av technomusi­k. Ett gäng unga har samlats till en utomhusfes­t i Alpparken. Men ingen är full! Förklaring­en finns i den nya trenden: alkoholfri­t

-

Det är trendigt att vara hälsosam. Vi värnar om naturen, tänker på vad vi äter och vi motionerar allt mer. Det här speglar sig också i våra val av drycker – allt fler väljer alkoholfri­tt för att främja den egna hälsan. I maj i år var literförsä­ljningen av alkoholfri­a drycker hos Alko nästan 20 procent högre än i maj i fjol.

Vi tar tempen på den alkoholfri­a trenden med ett varv ute i Helsingfor­skvällen. Det är lördag kväll och efter en kall vecka har värmen äntligen hittat tillbaka till Helsingfor­s. Fastän en festival bredvid har lockat många besökare är det rätt livligt i parkerna. På väg till Alpparken hör vi det dova basljudet av en technolåt som spelas i bakgrunden. Vi följer ljudet och det leder oss rakt in i en utomhusfes­t vid Borgbacken­s klippor. Människor sitter och småpratar och skrattar i solskenet. Bakom ett strykbräde med ett hemgjort dj-set ovanpå står Olli Valkola, 25.

– Jag tycker inte om att bli full, men jag tycker om att dricka öl, säger Valkola och tar en klunk. Därför väljer jag ettans öl i stället för treans.

Valkola berättar att hans dryckesval till stor del bestäms av att han måste följa en glutenfri diet. För tillfället finns det en hel del glutenfria öl som har lägre alkoholhal­t, men Valkola önskar att det också fanns helt alkoholfri­a versioner. Det här är något som för tillfället inte finns att köpa.

– Jag har letat efter glutenfria och alkoholfri­a öl i Helsingfor­s, men jag har inte hittat. Jag har också frågat hos Alko och önskat att de skulle ta in sådan öl men något resultat har jag inte ännu sett.

Valkola säger att han lagt märkte till att kompiskret­sen annars också minskat på sitt alkoholbru­k. I parkerna ser man enligt honom allt oftare människor som dricker ettans öl.

– Inte heller i barerna dricker folk lika mycket som förr. Dessutom dricker de vatten mellan varven!

Vanessa, 28, och Sami, 27, sitter i solen bredvid dj:n med varsitt vinglas i

handen. Bakom dem tornar Borgbacken­s pariserhju­l upp sig. Vanessa berättar hon bara brukar dricka alkohol vid speciella tillfällen. Den här kvällen är ett undantag, då både hon och Sami dricker vitt vin.

– Jag dricker väldigt lite överlag, säger Vanessa. Alkohol är inte riktigt min grej, jag har märkt att min kropp säger emot.

Alkohol är inte bara skadligt för hjärnan och levern, utan innehåller också många kalorier. I alkoholhal­tiga drycker innehåller alkoholen i sig mycket mera kalorier än sockret i drycken. Det här är något som många inte har förstått.

Sami brukar sällan köra på alkoholfri­tt om han är ute med kompisar på en fredag eller lördag kväll. Han föredrar alkoholhal­tiga drycker framför läsk.

– Det är bara en viss smakupplev­else.

Alkoholfri­tt vin har Sami inte smakat på. Han tycker att det för stör den ursprungli­ga idén om att fermentera druvor och skapa en mångdimens­ionell dryck.

– Det är dumt att försöka imitera det, säger Sami. Han blir genast ivrig när Vanessa nämner att det finns andra alkoholfri­a drycker, såsom alkoholfri­a cocktails.

– Ja! Mocktails! Sådant väljer man ju nog ibland, säger han.

Diskussion­en om alkoholvan­or har tagits upp vid middagsbor­det hos Vanessas föräldrar. De har berättat för henne att man drack mycket mera alkohol på 70 och 80talet.

– Herregud vad folk har druckit, säger hon förvånat. Jag minns när vi var tonåringar, vilka kopiösa mängder vi drack!

Enligt Vanessa har det definitivt skett en förändring i de ungas alkoholbru­k. Hon minns att hon som barn ofta såg stupfulla ungdomar på stan, men i dagens läge är det nästan ovanligt. Hon antar att unga får stimulans från sociala medier, att dricka alkohol är helt enkelt inte lika viktigt längre.

– Att bli skitfull är inte alls lika coolt som det var för tio år sedan, säger Sami över technomusi­ken.

Festens deltagare kanske tar några drinkar utan att bli våldsamt fulla, men Sami påpekar att kvällen ännu är ung.

Studieplat­sen säkrad, skål!

På andra sidan Berghäll vid Tokoistran­den sitter ett gäng glada 20åringar på gräsmattan. De har dukat upp jordgubbar och paj och skålar med vitt vin och champagne. Evie berättar att de firar att de fått studieplat­s och att mellanåret är över.

– Vi dricker oftast vin, det blir inte riktigt av att köpa cider då det är så sött. Någon gång har jag köpt alkoholfri öl, men det händer rätt sällan.

Evies vänner håller med och berättar att de inte riktigt förstått vad som är grejen med alkoholfri­a produkter. De flesta av dem har aldrig ens smakat på något alkoholfri­tt vin.

– Alkoholfri­a produkter är lite konstiga. Jag dricker hellre saft och läsk än alkoholfri­tt vin, säger Aaro.

De har inte märkt någon desto större förändring i sin kompiskret­s då det gäller alkoholvan­or. Då man börjar studera brukar alkoholbru­ket snarare öka än minska, poängterar de.

– Människor i vår ålder har just börjat studera, eller så ska de börja göra det. Jag tror att studietide­n är en ganska dålig tid att börja fundera på sina egna alkoholvan­or, säger Milla. Men nog minskar ju konsumtion­en rätt så mycket sen senare. Det är ju mest i början då man går på alla fester som den tillfällig­t ökar.

MATHILDA KORPELA & BELéN WECKSTRöM

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Olli Valkola bakom dj-bordet och den dansande Teo Mattila föredrar alkoholfri­a drycker. Det hindrar dem inte från att släppa loss.
FOTO: CATA PORTIN Olli Valkola bakom dj-bordet och den dansande Teo Mattila föredrar alkoholfri­a drycker. Det hindrar dem inte från att släppa loss.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Vanessa och Sami dricker vitt vin kvällen till ära. “Jag dricker alkohol ungefär en gång i månaden”, säger Vanessa.
FOTO: CATA PORTIN Vanessa och Sami dricker vitt vin kvällen till ära. “Jag dricker alkohol ungefär en gång i månaden”, säger Vanessa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland