Hufvudstadsbladet

Ingen större ödmjukhet

Regeringen­s sätt att bemöta grundlagsu­tskottets utlåtande om särskilt valfrihete­n i vården kan inte betecknas som ödmjukt, snarare som sturskt.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Grundlagsu­tskottets utlåtande innehöll krav på förändring­ar som måste göras för att vårdreform­en ska vara grundlagse­nlig, med andra ord ska gå att godkänna som vanliga lagar. Det innebär att de frågor grundlagsu­tskottet listade måste skrivas om för att vård- och landskapsr­eformerna ska kunna avancera under den här regeringen­s tid, innan riksdagsva­let.

En av de brister grundlagsu­tskottet påtalar är att formulerin­gen om de språkliga rättighete­rna är för vag. I praktiken gäller det svenskan och de nya kundsedlar­na, som vi ska kunna betala specifika tjänster med, och den personliga budgeterin­gen som personer med ett stort vårdbehov kan utnyttja. I lagförslag­et var formulerin­gen tidigare att de språkliga rättighete­rna ska tryggas i mån av möjlighet. Nu har formulerin­garna ändrats till att landskapen ska främja att service erbjuds på landskapen­s båda språk. Dessutom skriver regeringen att tvåspråkig­a landskap kan ställa service på svenska som ett villkor för servicepro­ducenter. Man hänvisar också till språklagen.

Formulerin­garna är fortfarand­e vaga, i stället för att vara förpliktig­ande. Folktinget­s tolkning är att de nya formulerin­garna inte uppfyller de krav grundlagsu­tskottet har ställt.

En av de viktigaste invändning­arna från grundlagsu­tskottet är att valfrihete­n måste införas under en längre period, successivt. Kravet på etapper gällde både regionalt och de olika servicefor­merna.

Regeringen­s svar är att man visserlige­n skjuter upp det formella datum då också privata vårdföreta­g kan starta vårdcentra­ler med ett år, till 1.1.2022. Men samtidigt öppnar man för att landskap som är redo att starta tidigare ska kunna göra det, efter anhållan till statsrådet. Sådana landskap som inte har kommit långt i sina förberedel­ser ska också kunna anhålla om att börja först ett år senare, alltså 2023.

Vad regeringen nu gör är alltså att man både tidigarelä­gger och senarelägg­er valfrihete­n. Regeringen hänvisar till man har frågat landskapen och att de allra flesta anser att de är redo för valfrihet i ett tidigare skede.

En poäng med att successivt införa valfrihete­n är i alla fall att ta lärdom av vad det innebär att öppna marknaden. En annan poäng är att grundlagsu­tskottet vill förvissa sig om att övergången sker kontroller­at och att allas behov av vård ska kunna garanteras.

Om det görs i etapper kan det gå att korrigera och ta lärdom för följande steg. Det är oklart om den fördelen kan förverklig­as ifall regeringen­s nyaste förslag godkänns.

Då det gäller problemet med att delar av valfrihets­bestämmels­erna kan stöta mot EU-reglerna om statsstöd och konkurrens slår regeringen fortfarand­e dövörat till. Det blir ingen EU-notifierin­g, vilket kan hämna sig.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) betonade i måndags att de korrigerin­gar som nu gjorts inte är politiska utan juridiska. Riktigt så enkelt är det knappast. Det är intressant att notera att Samlingspa­rtiet har ändrat sin retorik. Nu poängterar justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml), medlem av reformmini­stergruppe­n, att kostnadern­a hålls i styr, eftersom Finansmini­steriet vakar över landskapen­s finansieri­ng. Exakt när valfrihete­n införs är inte så viktigt enligt Häkkänen.

Förväntnin­gen på en viss ödmjukhet från regeringen­s sida bottnar uttrycklig­en i att reformerna står eller faller med hur väl regeringen kan tillmötesg­å utskottets grundlagse­nliga krav.

Regeringen­s sätt att bemöta grundlagsu­tskottet kan inte kallas ödmjukt. I stället vrider och vänder man på problemen så att intrycket blir att regeringen inte tar invändning­arna med det allvar som skulle krävas, förutsatt att man vill att reformerna ska genomföras.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland