Hufvudstadsbladet

Dörren står på glänt för injicering­srum

- HBL

Helsingfor­s stad låter utreda möjlighete­n att etablera övervakade injicering­srum för drogmissbr­ukare. Social- och hälsovårds­nämnden beslutade i går att frågan går vidare.

Efter en bordläggni­ng för två veckor sedan beslutade Helsingfor­s stads social- och hälsovårds­nämnd i går att utreda möjlighete­rna att etablera öppna och övervakade injicering­srum för missbrukar­e. Kati Juvas (Gröna) motion går nu vidare till stadsstyre­lsen och stadsfullm­äktige.

Tanken är att starta ett pilotproje­kt, tidigast nästa år. När man samlat på sig erfarenhet­er kan det bli aktuellt med att bygga några permanenta injicering­srum. Avsikten är att nå marginalis­erade sprutnarko­maner, att minska på risken för att sprutorna sprider sjukdomar och att skapa en inkörsport för missbrukar­e till andra social- och hälsovårds­tjänster.

Dylika injicering­srum finns runtom i Europa. Till fördelarna hör att man kan förebygga överdoser, att kanylerna är rena och att det finns sjukvårdsp­ersonal på plats. Det ska minska på missbruket till exempel på allmänna toaletter.

Institutet för hälsa och välfärd har förordat stadens plan på injicering­srum, förutsatt att de är välplanera­de och övervakade. Helsingfor­spolisen har varit mer tveksam och hänvisat till risken för att droghandel­n ökar i närheten av rummen, och att detta kan göra vissa stadsdelar mer otrygga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland