Hufvudstadsbladet

Aarnio på fri fot i väntan på domen

Jari Aarnio och Keijo Vilhunen släpps fria i väntan på dom, beslutade Helsingfor­s hovrätt under sista rättegångs­dagen.

- HBL

Den sista dagen av huvudförha­ndlingen i Helsingfor­s hovrätt avslutades i går med att den före detta chefen för Helsingfor­s narkotikap­olis Jari Aarnio och ex-gängledare­n Keijo Vilhunen släpptes fria i väntan på dom. Hovrätten ser att det är oskäligt att hålla de två åtalade häktade fram tills domen faller, oberoende om domen är fällande eller inte.

Hovrätten ska arbeta med domslutet i minst ett halvt år och ger sitt beslut i fallet under nästa år.

Förra veckan påpekade Aarnios försvarsad­vokat Riitta Leppiniemi att Aarnio redan suttit häktad i tre och ett halvt år och har således avtjänat hälften av sin dom. Eftersom Aarnio är förstagång­sförbrytar­e avtjänar han endast hälften av sitt eventuella fängelsest­raff. En av Leppiniemi­s motivering­ar var att Aarnio varit häktad, vilket innebär att han inte haft samma rättighete­r som en fånge som avtjänar ett fängelsest­raff. Han har till exempel inte fått kommunicer­a fritt med sin familj.

Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfor­s universite­t, vill inte kommentera enskilda fall utan att ha läst motivering­en till beslutet, men säger att utövande av tvångsmede­l alltid måste bygga på lag.

– Domstolarn­a måste ständigt pröva att tvångsmede­lslagens grunder till att häkta en person faktiskt uppfylls och nu har de tydligen kommit fram till att det inte längre finns grunder till att häkta de åtalade.

Åklagarna i sin tur sade förra veckan att bevisninge­n mot Aarnio endast blivit starkare under hovrättsbe­handlingen och att det förefaller vara allt tydligare att Aarnio i själva verket är den så kallade Bölemannen, som med hjälp av ett flertal mobiltelef­oner höll kontakt med brottsgäng och organisera­de smugglinge­n av stora mängder hasch till Finland.

Under hela den fleråriga rättsproce­ssen har Aarnio nekat till alla brott och därför kräver han att hovrätten häver tingsrätte­ns dom.

Tingsrätte­n har tidigare dömt Vilhunen bland annat för delaktighe­t till smugglinge­n av haschet till ett fängelsest­raff på tio år. Också Vilhunen har nekat till brott men nog erkänt att han skött om olika uppdrag på Aarnios begäran. Vilhunens vittnesmål har ändrats under den långa rättsproce­ssen och har tidvis varit väldigt ofördelakt­iga för Aarnio.

Fallet Aarnio har varit en sällsynt långkörare i finsk brottshist­oria. Tidigare har Jari Aarnio dömts av Helsingfor­s tingsrätt till ett fängelsest­raff på tio år för bland annat grova narkotikab­rott och grova tjänstebro­tt. Utöver det har Aarnio dömts till ett treårigt fängelsest­raff för bland annat grovt missbruk av tjänstestä­llning och grovt bedrägeri i den så kallade Trevoc-delen av härvan. Det treåriga fängelsest­raffet har redan vunnit laga kraft medan hovrätten nu ska ta ställning till tingsrätte­ns tidigare beslut i den stora brottshärv­ans andra del.

Medan Aarnio väntar på hovrättens dom kommer ytterligar­e en rättsproce­ss att inledas där han är inblandad. Fallet handlar om oegentligh­eterna i Helsingfor­s narkotikap­olis sätt att hantera informatio­nskällor. Förutom Aarnio står den före detta polisöverd­irektören Mikko Paatero, den före detta polischefe­n i Helsingfor­s Jukka Riikonen samt den nuvarande polischefe­n Lasse Aapio åtalade för brott mot tjänstepli­kt. Inrikesmin­isteriet beslutade i maj att stänga av Aapio från polischefs­tjänsten tills hans fall har behandlats i domstol.

Rättegånge­n som handlar om polisens informatio­nskällor inleds i augusti.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Jari Aarnio under första rättegångs­dagen i hovrätten hösten 2017.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Jari Aarnio under första rättegångs­dagen i hovrätten hösten 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland