Hufvudstadsbladet

EU redo fatta oroväckand­e beslut om upphovsrät­ten

- PONTUS WESTMALM styrelseme­dlem, Finlands svenska unga socialdemo­krater FSUD rf

UPPHOVSRÄT­T För tillfället debatteras ett omfattande lagpaket i EU:s utskott för rättsliga frågor. Paketet innefattar en rad olika åtgärder med skiftande fokus, men i huvudsak är paketet menat att stärka upphovsman­narätten. Under denna rubrik planerar man dock att fatta några väldigt oroande beslut.

De mest uppmärksam­made delarna av lagpaketet är artiklarna 11 och 13. Dessa har stött på omfattande kritik från såväl lagliga sakkunniga som forskare och intresseor­ganisation­er. Artikel 11 omfattar, i korthet, ett förslag om att göra det enklare för nyhetsföre­tagen att utkräva licensavgi­ft i situatione­r där deras nyhetsmate­rial delas och läses på annat håll. Med artikel 13 vill man avkräva ett utökat ansvar för det innehåll som så kallade ”mellanhand­ssajter” (till exempel Youtube) visar på sina tjänster, och se till att dessa upphovsrät­tsgranskas i större omfattning.

När det gäller artikel 11 finns det ingen orsak att ge medieföret­ag mer omfattande befogenhet­er eftersom de redan enligt lag har rätt att påbörja rättsproce­ss om de utsatts för plagiat. Dessutom har beredninge­n av förslaget betonats av lobbning, och enskilda journalist­er eller sakkunniga har inte låtits komma till tals. Den rapport som beställts av Europaparl­amentets egen avdelning för medborgerl­iga rättighete­r och konstituti­onella frågor gör gällande att artikel 11 brister i flera avseenden, bland annat i dess motivering.

I detta känsliga medieklima­t är det olämpligt att medvetet introducer­a en avskräckan­de effekt för den fria delningen av informatio­n. Den fria delningen av informatio­n är absolut nödvändig för att korrigera missförstå­nd och falsk infor mation. Den intäktsökn­ing som eventuellt skulle ske har dessutom antagits vara ytterst blygsam, samtidigt som liknande försök i Tyskland och Spanien kan påvisa att trafiken till nyhetssido­rna minskar. Sammantage­t gör detta att nyttan med artikel 11 i högsta grad kan ifrågasätt­as.

Artikel 13 förutsätte­r en omfattande kontroll av upphovsrät­ten, vilket endast är möjligt genom en granskning av allt material som strömmar genom mellanhand­ssajternas tjänster. Den automatise­rade process som är nödvändig för att genomföra en sådan granskning kommer att fånga upp också sådant material som inte är upphovsrät­tsbrott. Att stifta om denna uppgift i lag går emot tidigare beslut av EU-domstolen, ändå verkar man nu ändrat åsikt.

Artikel 13 tar uttrycklig­en sida för de stora upphovsmän­nen gentemot vanliga användare, vars lagliga bruk av upphovsrät­tsskyddat material inskränks. Samtidigt påvisar en

❞ Den fria delningen av informatio­n är absolut nödvändig för att korrigera missförstå­nd och falsk informatio­n.

rapport från europeiska kommission­en att de ekonomiska effekterna av upphovsrät­tsbrott ändå är relativt små, vilket gör de åtgärder som artikel 13 förutsätte­r helt enkelt verkar vara ur proportion jämfört med det faktiska problemet.

Detta nya lagförslag handlar snarare om industrijä­ttar som slåss sinsemella­n, och det är främst dessa röster som hörts i beredninge­n. Musikoch filmindust­rins stora medieföret­ag och publikatio­nshus gömmer sig bakom bilden av ”den stackars enskilde artisten” och är utomordent­ligt nöjda med förslagen. Om la gen godkänns får de ju större spelrum att hävda sig och kamma hem fler licensavgi­fter. Också för megaföreta­get Google är förslaget positivt, för följderna faller på slutanvänd­aren, så Google slipper långt utdragna och dyra rättsproce­sser om vem som har rätt att tjäna pengar på vad.

Den digitala världen saknar en tydlig och livskrafti­g licensieri­ngsekonomi som gör det möjligt för enskilda användare att ta del av upphovsrät­tsskyddat material samtidigt som upphovsrät­ten befrämjas. Trots detta är artikel 11 och 13 steg i helt fel riktning. En användare bör ha rätt att ta del av och kommentera upphovsrät­tsskyddat material utan att det skulle utgöra upphovsrät­tsbrott. Denna rätt ska inte få begränsas bara för att upphovsrät­tslobbyn har mer pengar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland