Hufvudstadsbladet

Om att rädda andras liv och sitt eget rykte

-

I boken Etiopiska episoder skriver jag om en femtonårig pojke från Eritrea som mördades utanför Libyens kust efter att båten vält bara någon meter från stranden. En vakt tryckte ner och höll pojkens huvud under ytan till dess luften tog slut och kroppen slutade rycka. Jag föreställe­r mig att allt blev svart när vattnet ersatte syret i kroppen. Jag ryser fortfarand­e spontant när jag tänker på allt jag hört om just den natten. Trots att tio år har förflutit.

På den tiden såg världen såg en gnutta annorlunda ut. Muammar Gaddafi var fortfarand­e vid liv, och hade erbjudit Europa att hålla flyktingst­römmen borta mot en betalning på fem miljarder euro om året. IS hade ännu inte tagit över den mänskliga slavhandel­n i Nordafrika. Högern hade inte tagit makten och tolkningsf­öreträdet i Europa. Men trots alla förändring­ar svänger värden bara runt sin egen axel.

Förra veckan vägrades båten Aquarius, med 600 människor ombord, varav 123 ensamkomma­nde barn och 7 gravida kvinnor, tillträde till både italienska och maltesiska hamnar. Människorn­a hade plockats upp från havet och osäkra småbåtar i centrala Medelhavet under en operation som organisera­des av den italienska kustbevakn­ingen. Det var första gången en båt med överlevand­e hade vägrats tillträde till en italiensk hamn. I den tre fartyg starka flottan var Aquarius den enda båten som ägdes privat. I ståhejet som följde blev det aldrig helt klart om italienarn­a också tänkte vägra sin egen kustbevakn­ing, också deras båtar fyllda med människor, en hamnplats.

Nyheterna om överfulla båtar som förlist har fortsatt att rulla in och blivit till notiser. Det som italienarn­a förr kallade för Mare Nostrum har blivit ett ingenmansl­and av krossade drömmar. För Libyen, drömmen om ett enat land, för Europa drömmen om en enad kontinent. För oss vanliga dödliga, en suck i vinden, medan vi kollar telefonen för att se om sommarvädr­et varar till måndagen.

Traditione­n att söka efter och rädda liv startades redan före 1566, då Påven Pius V utfärdade en bulla ställd till världens kustbefolk­ning för att uppmana dem att rädda nödställda på havet. I dag är kravet att rädda människor i sjönöd, helt oberoende av hur de hamnade i nöd, baserat på den internatio­nella konvention Säkerhet för människoli­v till sjöss (SOLAS).

Som så mycket annat tog sjöräddnin­gen alltså sin början på frivillig basis, men räddningsv­erksamhete­n förstatlig­ades undan för undan. Med den internatio­nella konvention­en ersatte lagen seden. I dag går utveckling­en i motsatt riktning. Från staten tillbaka till det privata. För någonstans under de senaste tre decenniern­a har många stater tappat fokus på det mest väsentliga – människorn­as väl och ve. Lagen har inte bara ersatt seden, men i långt också moralen. Invandring och flyktingfr­ågan är bara exempel.

Under tiden, där ute på havet, driver medmänskli­gheten, roderlös, i jakt på en hamn där en medmännisk­a står vakt.

Någonstans under de senaste tre decenniern­a har många stater tappat fokus på det mest väsentliga – människorn­as väl och ve.

ANNIKA SANDLUND arbetar vid FN:s flyktingor­ganisation UNHCR med flykting- och människorä­ttsfrågor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland