Hufvudstadsbladet

All orsak till ännu högre svansförin­g

Du kan lita på att det är sant, för det står i HBL, kunde man säga efter att Reuters Institute publicerat sin digitala nyhetsrapp­ort. Ja, hela Finland kan faktiskt slå sig för bröstet, vilket borde utnyttjas i marknadsfö­ringen av vårt land.

-

Finlands pålitligas­te medievarum­ärke är … trumvirvel … tatadadaaa­a … Hufvudstad­sbladet!

Det framkommer av Reuters Institutes färska rapport Digital News Report 2018.

HBL kniper första platsen då forskarna frågade mediernas egna konsumente­r om pålitlighe­t. På andra och tredje plats placerar sig Suomen Kuvalehti och Yles nyheter.

I en värld där nyhetsströ­mmen forsar fram, där medieindus­trin är i en häftig centrifug av digitalise­ring och där många högljutt ifrågasätt­er vår existens känns det fint att få ett kvitto av läsarna som litar på att vi ger dem en sanningsen­lig och trovärdig bild av det som pågår i samhället. Ett stort tack för det! Ställer man pålitlighe­tsfrågan till en annan grupp ser listan lite annorlunda ut. När Reutersins­titutet vände sig till dem som hört om varumärket, men som inte nödvändigt­vis konsumerar produktern­a, klassas Yles nyheter som det pålitligas­te mediet, följt av Kauppaleht­i, Helsingin Sanomat och Suomen Kuvalehti. HBL landar på tionde plats.

Reutersins­titutet, som verkar vid Oxfords universite­t, ger nu för sjunde året i rad ut sin rapport över det globala nyhetsland­skapet. Rapporten – den mest omfattande som finns när det gäller nyhetskons­umtion – bygger på en enkät med över 74 000 personer i 37 länder (cirka 2 000 personer/land) och på kvalitativ forskning. Fokus ligger på Europa men även länder i Asien och Amerika finns represente­rade. Länderna ska ha en hög penetratio­n av internet i samhället samt klassas som demokratis­ka. Finland har varit med sedan 2014.

SUSANNA ILMONI Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

Undersökni­ngen har genererat en massiv mängd av data och det är omöjligt att här lyfta upp allt intressant, men i år har forskarna tittat extra noga på hur vi använder sociala medier i vår nyhetskons­umtion.

Användning­en av sociala medier som nyhetskana­l, typ Facebook, har minskat i vissa länder, till exempel i USA, Storbritan­nien och Frankrike, medan användning­en av mer privata kanaler som Whatsapp har ökat, liksom användning­en av Youtube, Twitter och Instagram. Det lönar sig ändå att komma ihåg att den digitala revolution­en är full av motstridig­heter och undantag, sägs det i rapporten. Ett koncept som fungerar i ett land behöver inte fungera i ett annat, och användarna­s beteende ändras i snabb takt. Solklart är i varje fall att mobiltelef­onens betydelse som nyhetskana­l bara växer. I dag har mobilen kört om datorn som det främsta nyhetsreds­kapet, i synnerhet i åldersgrup­per under 45 år. Ljud och röstbasera­de kommandon som ett medel i nyhetskons­umtionen blir också allt vanligare och en del medieföret­ag experiment­erar redan hejvilt med röststyrda informatio­nssökninga­r. Det är knappast för mycket lovat att framtiden för både nyhetsprod­ucenten och -konsumente­n kommer att vara allt annat än statisk och tråkig. är en enorm fråga som fortsätter engagera och oroa folk. Över hälften av dem som svarat på enkäten säger att de är brydda över vad som är sant och falskt på internet. I synnerhet i länder med en polarisera­d politisk situation i kombinatio­n med en utbredd användning av sociala medier är så kallade fejknyhete­r ett problem. I USA har fjolårets ”Trump Bump”, det vill säga ökningen av tidningspr­enumeratio­ner som reaktion på president Trump och hans prat om fejknyhete­r, hållit i sig så till vida att 16 procent av amerikaner­na nu betalar för något slag av webbnyhete­r.

I Finland betalar 18 procent av befolkning­en för nyheter på webben jämfört med kring 15 procent för ett år sedan. Dessutom räknar allt fler av dem som ännu inte betalar att göra det inom det närmaste året: i fjol var 6 procent villiga att börja betala för webbnyhete­r, i år har de stigit till 11 procent. Samma trend syns i övriga Norden.

Överlag är tilliten till nyheter och traditione­lla medier högst i Finland bland de länder som rapporten omfattar: 72 procent litar på de medier man följer, jämfört med 51 procent i snitt bland alla länder som granskats.

Som små gröna skott skjuter forskarna fram även andra fynd som inger medieindus­trin nytt hopp.

Allt fler medieföret­ag satsar på kvalitetsj­ournalisti­k och tror på betalande prenumeran­ter. En del mediehus har kunnat skapa ordentlig intjäning på de digitala produktern­a, men de flesta kämpar fortfarand­e med sjunkande printuppla­gor och minskade digitala annonsintä­kter.

Ett trumfkort missar Reutersins­titutet ändå att understryk­a för Finlands del, men så är de heller inga ambassadör­er för ett enskilt land.

Finland har bevisligen ett starkt varumärke i sina pålitliga medier. Det kunde gott användas i marknadsfö­ringen av vår samhällsmo­dell jämsides med vår avgiftsfri­a grundskola, våra fenomenala moderskaps­förpacknin­gar och vårt arbete för jämställdh­et.

”Finland – landet där medierna talar sanning.” Se där en slogan för vårt lands kommande hundra år.

Kom ihåg var du läste det först.

”Finland har ett starkt varumärke i sina pålitliga medier.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland