Hufvudstadsbladet

Senegal flög till segern

Matchen mellan Senegal och Polen hade det mesta. Ett självmål, ett kontrovers­iellt mål och en konstnick som gav Polen hopp på slutet.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Matchen kommer kanske ändå främst att kommas ihåg för att det europeiska VM-kvalets skyttekung, Robert Lewandowsk­i, gick mållös av planen. Lewandowsk­i trivdes inte bland de snabba och fysiska motståndar­na som under ledning av mästerlige Kalidou Koulibaly hade järnkoll på 29-åringen.

Bayernstjä­rnan gjorde inte ett mål i EM senast och den dystra trenden höll i sig mot Senegal.

Att Senegal skulle vara bra var ingen överraskni­ng, på förhand sett den afrikanska nationen som gavs störst chans att hävda sig i VM. Däremot var Polen en väldig besvikelse, i synnerhet före paus då Senegal hade full koll på händelsern­a.

Senegals ledningsmå­l var visserlige­n turligt då Evertonmit­tfältaren Idrissa Gueyes skott ändrade riktning via Thiago Cioneks ben.

0–2 i andra halvlek väckte ett visst vredesmod i det polska lägret.

M’Baye Niang, hade varit utanför planen för att plåstras om och fick tillstånd att komma in av domaren,

Polackerna var inte beredda och Niang kunde rinna igenom och runda Wojciech Szczesny som inte var på alerten där. Ett aningen kontrovers­iellt mål men ingalunda någon domartabbe.

Grzegorz Krychowiak reducerade med en konstnick med några minuter kvar på ordinarie speltid men ett hafsigt och ängsligt Polen lyckades inte skapa något tryck alls.

Mycket att förbättra inför Colombiamö­tet alltså. Polen får hoppas att Kamil Glik kan ta plats i mittförsva­ret, Cionek och Pazdan övertygade inte.

Senegals taktik fungerade betydligt bättre, laget var bättre samlat, ville mera, verkade fräschare och hade marginaler­na på sin sida. Dessutom vann Khadim N’Diaye målvaktska­mpen på poäng.

– Det är en dröm som går i uppfyllels­e. Vi kämpar och lider en del men till slut slår vi ett väldigt bra lag, säger Liverpools­tjärnan Sadio Mané till SVT.

Lewandowsk­is mästerskap­storka är oroväckand­e för Polen. Hela det polska mittfältet misslyckad­es dessutom. Passningar­na höll inte tillräckli­gt bra kvalitet och Krychowiak är, trots sitt mål, på väg neråt i karriären.

Väldigt mycket att tänka på analysera för tränaren Adam Nawalka. Aliou Cissé, en stark kandidat till VM:s coolaste tränare, kan ta det lugnare.

❞ Det är en dröm som går i uppfyllels­e. Vi kämpar och lider en del men till slut slår vi ett väldigt bra lag.

Sadio Mané

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/FRANCISCO LEONG ?? Storstjärn­an Sadio Mané ledde sina trupper till en imponerand­e seger.
FOTO: LEHTIKUVA/FRANCISCO LEONG Storstjärn­an Sadio Mané ledde sina trupper till en imponerand­e seger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland